Гра з вогнем

Гра з вогнем

В Україні 45% річної кількості пожеж виникає за 3-4 місяці осінньо-зимового періоду, коли відбувається зниження температури.

В Україні 45% річної кількості пожеж виникає за 3-4 місяці осінньо-зимового періоду, коли відбувається зниження температури. В ці місяці гине десь 2,5 тисяч людей, що складає 70% загибелі протягом цілого року. Серед найпоширеніших причин трагедій: необережне поводження з вогнем (60-70%), порушення влаштування пічного опалення (80%) та неналежне використання електропобутових приладів (20-25%).

До цієї сумної статистики в зимові місяці долучаються і дні новорічних та різдвяних свят. Пожежники нагадують, як правильно встановлювати ялинки та запускати салюти і феєрверки, щоб для українців свята були безпечними.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів заступник директора Державного Департаменту пожежної безпеки Міністерства надзвичайних ситуацій України, полковник служби цивільного захисту Михайло Байтала.

Михайло Байтала: «У нас є тенденція до серйозного збільшення кількості пожеж. Ріст складає понад 45%»

В державі щорічно виникає понад 50 тисяч пожеж. За десять місяців 2010 року зареєстровано 53 734 випадки. У нас є тенденція до серйозного збільшення кількості пожеж, ріст складає понад 45%. Внаслідок пожеж на сьогоднішній день загинуло 2 110 людей, з них 65 дітей. Такі речі важко говорити, але у порівняні з минулим роком, є збільшення загибелі, особливо дітей. Травми цього року на пожежах одержали 1 276 людей. Прямі матеріальні збитки склали понад 600 мільйонів гривень, побічні, тобто реальні збитки, які завдані державі і громадянам, – 1,31 мільярда гривень.

В Україні в середньому за добу виникає 177 пожеж, гине 7 людей, 4 отримують опіки. Кожної доби пошкоджуються 62 будівлі, 8 одиниць техніки, 5 голів худоби. Матеріальні збитки складають понад 6,5 мільйонів гривень. Лише за 2 грудня в державі було 1 472 виїзди (надзвичайні ситуації, пожежі, ДТП). За добу виникла 181 пожежа, загинуло 11 людей і 7 травмовано. За хвилину сили Міністерства з надзвичайних ситуацій виїжджали 2 рази.

Не все можна зробити силами органів державного пожежного нагляду, щоб запобігти цих неприємних цифр. Але разом з громадськістю та добровільними пожежними формуваннями ці питання, звичайно, можна покращувати.

45% річної кількості пожеж (20-25 тисяч) виникає за 3-4 місяці осінньо-зимового періоду, коли відбувається зниження температури і є серйозна загроза виникнення пожеж, особливо в побуті (дачних господарствах, приватних садибах, квартирах). В ці місяці гине десь 2,3-2,5 тисяч людей, що складає 70% загибелі протягом цілого року.

В січні 2009 і 2010 року в середньому виникло понад 4,3 тисячі пожеж, загинуло порядка 504-508 громадян. В червні цих же років виникло 3,5 тисячі, тобто різниця 1-1,2 тисяч. Цей рік, звичайно, був винятком через величезну спеку. Якщо у нас на добу 170-180 пожеж, то в літній період, коли була серйозна засуха і спека, - виникало 500-600. Дякуючи Президенту, коли не пустили людей в ліси, в порівнянні з ситуацією в Росії, ми разом нормально спрацювали і забезпечили безпеку в цей період.

Основні причини виникнення пожеж. В середньому цього року 60% загальної кількості пожеж виникло від необережного поводження з вогнем. Це починаючи від необережного поводження з сірниками, закінчуючи розігрівом паяльними лампами труб та розпалювання вогню в лісі. З них порушення правил влаштування електрообладнання складали в середньому за п’ять років десь 30%, цього року – 20-25%. Порушення влаштування пічного опалення – 80%.

Над чим треба попрацювати всім нам, щоб можна було безпечно жити в наших квартирах, садибах, підприємствах в зимовий період? В першу чергу, силами органів державного пожежного нагляду і добровільних пожежних формувань було пророблено дуже серйозну роботу, щоб забезпечити пожежну безпеку в державі. Проведено багато семінар-нарад центральних органів виконавчої влади з працівниками служб пожежної безпеки, де були порушені ці питання. Місцевим органам виконавчої влади в плані забезпечення пожежною безпекою населених пунктів була надана допомога, і вони це зробили. Керівники обласних відомств та райдержадміністрацій на підставі наших рекомендацій розробили плани щодо посилення пожежного захисту населених пунктів в осінньо-зимовий період. 31 жовтня були проведені практичні заходи, направлені на забезпечення пожежної безпеки під час підготовки та проведення виборів, всі дільниці додаткового були перевірені. На одній була незначна пожежа, а в основному ми забезпечили безпеку проведення виборів.

За останні три місяці органами державного пожежного нагляду і працівниками МЧС надано 1436 матеріалів в засоби масової інформації. Проведено 4 055 виступів по радіо, так само 55 по телебаченню. Зроблено 729 рейдів спільно зі ЗМІ. Робота проведена велика, на кожному рівні все доведено, все зроблено. Будемо надіятися, що все-таки на певному рівні ми зупинимо ріст пожеж і забезпечимо безпеку людей.

Хочу ще звернути вашу увагу на те, що у нас починаються новорічні та різдвяні свята. Будуть встановлені новорічні ялинки – це підвищена безпека, тому що вони прикрашені електролампочками та іншими засобами підсвічування. Використовують також різні петарди та феєрверки, тож тут треба всіма силами забезпечити пожежну безпеку. Шановні громадяни, якщо ви купуєте феєрверки, вони повинні бути ліцензовані. Не купуйте «на руках», підпільно. Перед тим, як відкрити гаманець, візьміть та подивіться, що ви хочете придбати. Там має бути сертифікат, зазначено, як застосовується та ким виготовлений, має бути коротка інструкція по правилам пожежної безпеки. Крім того, написано, яка віддаль має бути. Це однозначно має бути зроблено.

При встановленні ялинки в житлі, потрібно це зробити якомога далі від дверей та основних виходів, якщо йдеться про масові заходи. Це може бути біля вікна чи в кутку. Важливо, щоб ялинка була жорстко закріплена та не могла впасти. Освітлення ялинки має бути тільки заводське, в кому немає більше 12 Вт та зроблене мідним дротом. Коли прилад починає моргати чи грітися й тліти, його обов’язково треба вимкнути та в разі потреби загасити підручними засобами. Не можна використовувати спалахувальні іграшки, наприклад з вати, чи інші подібні прикраси.

Будь ласка, зверніть вагу на діточок. Дуже багато випадків, коли вони користуються сірниками. Дитина з двох та більше років вже може самостійно створити небезпеку в квартирі чи житловому будинку. Якщо їй раз показати, як користуватися сірниками чи запальничкою, вона буде це робити. Тож ці засоби треба тримати в недоступних для дітей місцях.

Не можна розказати зараз про всі правила пожежної безпеки, аби запобігти виникненню всіх пожеж в зимовий період. Хотів би звернути увагу, що від всіх нас залежить безпека наших громадян, підприємств та організацій, де ми працюємо. Тож пам’ятайте про ці правила, навчайте їх дітей та бережіть своє майно від пожежі. Радісних та веселих вам свят! Головне, щоб вони були безпечними!

Чи є правила використання феєрверків, зокрема, щодо відстані їх встановлення від житла? Чи є нові заборони на їх використання?

Михайло Байтала: Є правила пожежної безпеки, які давно розробляло Міністерство внутрішніх справ, де є весь перелік щодо встановлення феєрверків.

Є декілька груп феєрверків (для промислового використання, для побутового, в рамках якого є ще три підгрупи), для кожної з яких встановлюється своя відстань. Наприклад, якщо стаціонарно проводяться серйозні заходи з використанням феєрверків, то до місць масового скупчення людей має бути 100 метрів. Для приватного безпечного використання салютних установок - теж не ближче 100 метрів. При цьому встановлено їх має бути на твердій поверхні. Але в кожному конкретному випадку є своя віддаль.

Дайте, будь ласка, перелік найпоширеніших причин виникнення пожеж саме в зимовий період.

Михайло Байтала: З аналізу висновків пожеж одразу можна пояснити, чому вони виникають. Перша причина - це необережне поводження з вогнем, що складає 60-70% пожеж. Зокрема, паління в ліжку, особливо у стані алкогольного сп’яніння. Це, як правило, у 90% із 100% закінчується загибеллю. Ця людина не так згорить, як швидше задихнеться продуктами горіння, які є найнебезпечнішими. В наших меблях є синильна кислота, тож в таких випадках 0,01% в кубічному метрі вже смертельно для людини. Потім розігрів паяльними лампами труб. Крім того, коли на вулиці більше -10 чи -15 починаються у нас пожежі автомобілів, бо розігрівають картери. В цей час дітей часто залишають без нагляду, вони знаходять сірники і роблять пожежу.

Друга причина – це електропобутові прилади, що складає 20-25% кількості пожеж. Виходите з квартири, обов’язково вимикайте з розетки прилади, а найнадійніше - вимкнути на рубильнику. Часто щось забувають на електричній чи газовій плиті, що також стає причинами пожеж. В зимовий період причинами пожеж стає увімкнення саморобних нагрівальних приладів. Якщо він навіть санкціонований, то повинно нормально працювати реле, яке вимикає його при певній температурі. Ліцензований обігрівач повинен стояти десь на нормальній твердій основі, щоб ні ви не його перекинули, ні ваша дитина. Не можна біля нього нічого ставити на відстані 0,5 метра.

Нас дуже турбує пічне опалення в сільській місцевості, особливо в забудовах 40-60-х років, бувають ще і дерев’яні будівлі. Причинами пожеж стає неправильне влаштування димоходів або його перепали, тоді димар дає тріщини, і якщо немає розділки димаря, як правило, починається пожежа. Потрібно слідкувати за станом димаря і обладнання печей, щоб не було тріщин, щоб димар був побілений, на віддалі одного метра від нього не можна нічого зберігати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: