Ю.Луценко: я б погодився співпрацювати з владою щодо реформування МВС

Ю.Луценко: я б погодився співпрацювати з владою щодо реформування МВС

Усе змінюється. Українська політика, як той флюгер, постійно обертається навколо своєї осі.

Усе змінюється. Українська політика, як той флюгер, постійно обертається навколо своєї осі. Сильна влада – значить, рано чи пізно, найбільш яскраві, топові й авторитетні представники опозиційного табору перейдуть на її бік. Слабка – значить опозиція приречена стати владою. У буремні лютневі часи навряд чи хто міг уявити, що на місцеві вибори «Батьківщина» піде без таких мастодонтів як Портнов і Фельдман. А одразу після місцевих виборів до президентської команди Януковича увійдуть: керівник партії Тимошенко на Київщині Костянтин Бондарев, і сама Наталія Королевська. Тож нічого дивного, що й творець «Самооборони», один з найрадикальніших опозиціонерів, екс-голова МВС Юрій Луценко також заговорив про примирення. А значить Юлю невдовзі чекає ще одна втрата… Про своє майбутнє, про долю «Самооборони» та демократичної опозиції ІМК розповів Юрій Луценко після закінчення ефіру «Великої Політики».

- Юрію Віталійовичу, як Ви оцінюєте ситуацію щодо НУ-НС після того, як Ви, фактично, закрили такий політичний проект як «Народна Самооборона»? Яка, власне, і склала з Блоком «Наша Україна» об’єднану фракцію?

- На сьогодні парламентський НУ-НС знаходиться у стадії повного політичного розпаду. На жаль, при наявності дуже багатьох яскравих постатей не знайшлося однієї, яка могла б об'єднати їхні зусилля. Це провина і цього одного потенційного лідера, і всіх інших самозакоханих мікрогетьманів.

На цих місцевих виборах стало очевидно, що жоден з проектів НУ-НС, окрім «Фронту Змін», не цікавить українського виборця. Відповідно, у НУ-НС зараз дуже чіткий меседж виборцю. Якщо раніше я говорив про це аналітично, то зараз це вже голос не мій або когось іншого, а голос народу - або об'єднуйтеся, або йдіть геть.

-Тобто Ви не бачити альтернативи об’єднанню? І якщо єднатись, то на основі кого? БЮТ?

- Я вважаю, що українським демократам необхідно думати про об'єднання. Теоретично є два шляхи - або об'єднуватися на базі однієї, більшої загальнонаціональної партії, якою є «Батьківщина», і останні вибори знову-таки підтвердили її лідерство в опозиції, або відновлення схеми 2007 року, тобто двох колон української демократії: паралельно з БЮТом створити ще одну демократичну силу.

Але другий шлях мені здається малоймовірним… Тому, звичайно, я бажаю успіхів і пану Яценюку, нехай і з його схильністю до компромісу, але тим не менш, це демократичний проект. І, безумовно, я буду підтримувати і словом, і ділом «Батьківщину», яка сьогодні - єдиний політичний противник чинної влади. Решта НУ-НСівців обирають. Я знаю людей, які приєднуються і до першого, і до другого варіантів. На жаль, більшість примикає до того, щоб нічого не робити і відтягнути термін прийняття рішення на невизначений час.

- Я був на останній фракції БЮТ під час винесення резолюції щодо Податкового кодексу. Враження гнітюче… Декілька камер, 8-12 представників фракції БЮТ, повна байдужість і якась приреченість...

- Не знаю, я на останньому засіданні був, там чоловік 50 було. Може, так вийшло, не готовий сказати. Я не є членом БЮТ ...

- Ви з Юлією Володимирівною часто спілкуєтеся?

- Сьогодні спілкувався. Спілкуюся, напевно, раз на тиждень, може частіше. Часто телефонуємо один одному. Якщо сказати відверто, нам не потрібні якісь тривалі переговори, у нас збігаються позиції практично з усіх питань. Ну, в мене є свої нюанси, я їх висловлюю, іноді у нас схожа точка зору із цих нюансів, іноді ні.

- Які Ваші подальші дії, плани на майбутнє?

- Поки що – довести Генеральній прокуратурі України, що я невинен. Це класична задача номер один, після моєї відставки це повторюється з неприємною регулярністю. Незважаючи на те, що я спростував усі попередні надумані звинувачення, зараз ситуація набагато складніша, через більшу залежність судів, або їх контрольованість.

Політично я зробив свою заяву про те, що сьогодні потрібно приймати рішення, і якщо ти хочеш зупинити бульдозер Партії регіонів, треба підтримувати «Батьківщину». Якщо буде запропоновано якийсь інший формат демсил, я також готовий підтримати його, але в даному випадку сьогодні я, фактично, самостійний політик із самостійним колом однодумців, які, вочевидь, можуть тільки допомагати, але не вершити політику...

- Ви вже зрозуміли, чому «Народна самооборона» так сумно фінішувала, яку Ви свого часу почали, фактично, з нуля і за рекордно короткий час вона набрала максимальних, як для вітчизняної політики, обертів...

- А тут великого секрету немає - «Народна самооборона» занадто швидко перемогла. У нас не було часу вкоренитися у суспільстві та створити нормальні партійні структури. Ми почали у грудні 2006 року, потім 8 місяців брали участь у виборчих перегонах і перемогли, в принципі, без структурованої партії. Як виявилося, це велика шкода. Плюс не тільки «Народна самооборона», але і більшість представників демсил виявилися переконливими лише, перебуваючи при владі, у комфортних умовах. В опозиції вони схильні до здачі своїх переконань. На жаль, «Народна самооборона» - при тому, що я набирав туди людей, яких знав не менше 10 років, виявилася такою самою.

- Ви вважаєте, Жванія Вас зрадив?

- Я вважаю, що Жванія зрадив свої переконання, мене він не зрадив. У нас не було якихось... ну, скажімо так, домовленостей бути разом до кінця життя. Але він зрадив публічно ті переконання, які він декларував публічно, коли вступав у «Народну самооборону», коли працював. Мені, звичайно, він зробив боляче, безумовно. Але, в принципі, я ніколи не вважав себе феодалом, який дозволяє або забороняє робити ті чи інші політичні рухи. Мені це вкрай неприємно, але я сповідую свободу.

- Останнє питання - Королевська та Жванія увійшли до Комітету політичних реформ… Це здача останнього бастіону? Просто, якщо вже і Королевська...

- Ні, я б так ситуацію не розглядав. Я можу сказати відверто, якби мене запросив будь-який серйозний політик, у тому числі і представник влади, обговорити проблеми поліпшення ситуації з правоохоронними органами, я, безумовно, відгукнувся. Політична боротьба не може бути самоціллю, метою є все-таки поліпшення життя в країні. Якщо Королевська буде там декларувати розумні речі, це правильно.

- Тобто Ви за таку співпрацю?

- Я вважаю, що, по-перше, треба похвалити владу, яка нарешті зрозуміла, що з опозицією треба розмовляти, щоб не розмовляти з Майданами. І це дуже логічна зв'язка після Майдану-2. І я навіть переконаний, якби, наприклад, у рамках РНБО або іншого органа поцікавились моєю точкою зору щодо реформ в МВС - я волію запевнити, що на цьому розуміюсь – я, безумовно, б порадив. Ще раз кажу - є партійне протистояння, а є інтереси країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: