Чи треба закривати NewsOne і 112?

ТЕМА ДНЯ
Чи треба закривати NewsOne і 112?
В умовах гібридної війни з Росією ключову роль відіграє вплив на свідомість громадян
Джерело: Вільні люди

Парламентарі пропонують ввести санкції проти двох телеканалів, однак не вказують, які саме і за що саме

Сьогодні Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до Ради національної безпеки і оборони щодо введення санкцій щодо телеканалів «112 Україна» та NewsOne. За документ проголосували 229 нардепів.

Ініціаторами постанови виступили 16 нардепів, більшість з яких належать до президентської фракції БПП та «Народного фронту». Парламентарі наголошують, що у цих ЗМІ фіксуються «прояви пропаганди і поширення ідеології тероризму». Зокрема, нардепи пропонують запровадити санкції щодо таких ЗМІ (усі, крім останньої, - структури «112 Україна»):

  • ТОВ «Аріадна ТВ»;
  • ТОВ «Новий формат ТВ»;
  • ТОВ «ТВ Вибір»;
  • ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ»;
  • ТОВ «Лідер ТВ»;
  • ТОВ «Партнер ТВ»;
  • ТОВ «Новини 24 години» (NewsOne).

Такий крок його ініціатори вважають правильним і логічним. В умовах гібридної війни з Росією ключову роль відіграє вплив на свідомість громадян.

Однак детальне вивчення самої постанови і пояснювальної записки до неї залишає після себе купу запитань.

За що карати?

У тексті постанови не вказано, на підставі чого автори проекту постанови роблять заяву про прояв пропаганди та поширення ідеології тероризму: не наведено ані жодного конкретного випадку інцидентів в ефірі вказаних мовників, ані висновків Нацради з питань телебачення і радіомовлення, ані рішень суду. Натомість парламентарі просто «констатують» порушення.

«Констатуючи, що у діяльності цих юридичних осіб… наявні системні ознаки наслідування дискурсивних практик російської імперсько-шовіністичної пропаганди, на постійній основі фіксуються прояви пропаганди і поширення ідеології тероризму, Верховна Рада України постановляє схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони пропозиції щодо застосування до даних юридичних осіб персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», - написано у документі.

Активісти зі свого боку відразу ж звернули увагу на те, що в опалу потрапили лише «112 Україна» та NewsOne, а от про «Інтер», до якого і у громадськості, і Нацради, конкретних претензій завжди вистачало, у постанові не йдеться.

в опалу потрапили лише «112 Україна» та NewsOne, а от про «Інтер», до якого і у громадськості, і Нацради, конкретних претензій завжди вистачало, у постанові не йдетьсяВ опалу потрапили лише «112 Україна» та NewsOne, а от про «Інтер» у постанові не йдеться

Ініціатори документа наголошують на тому, що, мовляв, за чотири роки війни лише вони, нардепи, спромоглися звернути увагу на порушників, тоді як президент, СБУ, Нацбанк та Кабмін цього не зробили.

«Ну і окремо для тих, хто в танку. Парламент - один з п'яти суб'єктів, який, відповідно до закону «Про санкції», може ініціювати цей запит. Окрім нього таким правом володіють президент, Кабінет міністрів, Служба безпеки та Національний банк. Так от, за чотири роки ні президент, ні СБУ, ні Кабмін АНІ РАЗУ не ініціювали цей запит», - пише у себе на сторінці у Facebook Мустафа Найєм, один з авторів проекту постанови, який в підсумку за неї не проголосував. Депутат також проявив небачену самокритичність: «Вся демонстративна ненависть до Віктора Медведчука і його сателітів - це гра на публіку, розрахована на ідіотів». Прізвище Медведчука в коментарі Найєма пов’язано з тим, що саме кума Путіна тепер пов’язують з обидвома мовниками, які опинились у центрі скандалу.

Віктор Медведчук – одіозний український проросійський політик, кум президента країни-агресора Володимира Путіна. Два місяці тому розпочав спробу офіційно повернутися у велику політику: став членом партії «За життя», яку очолює Вадим Рабінович. Саме з Медведчуком вже кілька місяців асоціюють телеканал «112 Україна». А після того, як керівником NewsOne став екс-регіонал Андрій Портнов, про перехід під контроль Медведчука заговорили і у випадку з цим телеканалом.

Претензії щодо однобокого висвітлення події та відвертих маніпуляцій вказаними мовниками дійсно звучали не одноразово. Зокрема, не так давно керівники провідних  соціологічних компаній скаржилися на те, що  «112 Україна» перекручує інформацію, отриману у результаті їхніх досліджень. Крім того, для цього ж телеканалу характерне захоплення цитуванням Медведчука. Медіамоніторинг засвідчив вражаючі дані: із травня по червень про Медведчука на «112» з’явилося більше новин, ніж за весь 2017 рік.

із травня по червень про Медведчука на «112» з’явилося більше новин, ніж за весь 2017 рікІз травня по червень про Медведчука на «112» з’явилося більше новин, ніж за весь 2017 рік

Водночас у постанові – жодного фактологічного обґрунтування: за що ж карати? Парламентарі вирішили, що відповідь на це запитання має давати РНБО, але аж ніяк не вони самі. «Депутати що, мають проводити розслідування? Ні. Є звернення громадян. Будь-який депутат має відреагувати на такі звернення. У відповідь на такі звернення я пишу, що це не моя компетенція і тому з цього приводу я звернувся в РНБО. Ми не надаємо оцінки. Це наша думка і думка наших виборців. А ви, панове з РНБО, займайтесь перевіркою», - прокоментував «Главкому» постанову один з її авторів, «фронтовик» Ігор Лапін.

У прагненні перекласти відповідальність на РНБО підтримує однопартійця і Олег Медуниця, ще один з авторів звернення. «Я хочу, щоб їх закрили. Я вважаю, що це – рупори російської пропаганди. Вони віддають перевагу проросійським експертам, а інших ставлять або не в прайм-тайм, або в незручну ситуацію. У нас купа телеканалів, які  критично ставляться до президента та Верховної Ради, але вони не пов'язані з Росією. Хай РНБО ними («112 Україна» та NewsOne) займається», - сказав він.

А от позафракційний Павло Кишкар, чиє прізвище теж є у переліку авторів, схоже, навіть не до кінця розуміє, про що йдеться у документі. На запитання кореспондента «Главкома» про те, на підставі чого у постанові телеканали звинувачують у потуранні кремлівські пропаганді та тероризму, він відповів: «Це колеги визначали за тим контентом, який ми аналізували».

- Які саме колеги? - поцікавились ми.

Співавтори, я ж не один це аналізував, - пояснив депутат.

За «112 Україна» та NewsOne замовити слово

Ініціатива депутатів у медіапросторі була сприйнята неоднозначно. Медіаюрист Ігор Розкладай коментує сьогоднішні події так: «Ми, замість того, щоб посадити Мураєва, Медведчука і іншу наволоч робимо популістський крок, який легко буде розбитий ЄСПЛ, і Мураєв і Медведчук ще на тому радісно попіаряться: яка у нас неправова держава».

Новоявлений керівник NewsOne Андрій Портнов теж переконаний: міжнародна реакція на такі дії нардепів не забариться.

А от гендиректор «112 Україна» Єгор Бенкендорф вже б’є на сполох. Він просить у глядачів про підтримку. Телеменеджер переконує: «Ефір телеканалу однаковою мірою є відкритим для представників різних політичних сил, органів влади, громадських діячів та експертів незалежно від їхніх політичних вподобань». «Цілком природно, що гостями нашого ефіру стають і люди, які піддають критиці нинішню владу, зокрема вказують на зростання рівня корупції та згортання свободи слова. Наголошуємо, що спілкування з гостями телеканалу відбувається в прямому ефірі, а отже, така інформація подається «без купюр» і редагування, а люди, які перебувають у студії, мають можливість прямо висловлювати свою думку з найгостріших питань, що хвилюють суспільство», - зазначає він.

Як карати?

Важлива деталь: нардепи відкрито не просять РНБО про закриття телеканалів, вони домагаються застосування санкцій. Тобто автори постанови не рубали з плеча, пропонуючи просто відібрати у телеканалів ліцензії та заборонити мовлення. Посилаючись за закон «Про санкції», вони пропонують РНБО самостійно визначити, як саме карати юросіб, що є  «112 Україна» та NewsOne.

Для ознайомлення із повним текстом постанови натисніть на зображення

Серед іншого, у постанові йдеться про такі можливі санкції:

  • блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
  • заборона користування радіочастотним ресурсом України;
  • обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування тощо.

Попередні висновки в цій історії такі: влада вчергове наступає на одні й ті ж граблі. Звинувачення висунуті після 2014 року правоохоронцями на адресу ЗМІ, які називають себе опозиційними, у підсумку так і не були доведені. А скандали лише привертали увагу до цих медіа і провокували ріст їхнього рейтингу.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: