Ефект Саакашвілі. Як змінилася Одещина за часів екс-президента Грузії

Ефект Саакашвілі. Як змінилася Одещина за часів екс-президента Грузії
Міхеїл Саакашвілі

Десять головних показників Одеської області, які змінилися за час перебування Міхеїла Саакашавілі на посаді глави облдержадміністрації

Міхеїл Саакашвілі – більше не український чиновник. І хоч формально він ще залишається губернатором Одеської області, в адміністрації Петра Порошенка вже дали зрозуміти, що його відставку підтримують.

Міхо керував Одеською ОДА півтора року: президент призначив екс-президента Грузії головою адміністрації у травні 2015-го. Весь цей час Саакашвілі залишався найвпізнаванішим керівником українського регіону.

Увага до чиновника-експата була прикута не лише тому, що він уособлює грузинську Революцію троянд та шалені реформи. В Одесі Саакашвілі нерідко влаштовував показові шоу: зносив паркан бізнесмена Василя Хмельницького, працював у наметі на узбіччі траси Одеса – Рені, сварився з главою МВС Арсеном Аваковим, катався в тільняшці на велосипеді.

Безумовно, все це дуже яскраві події. Однак вони нічого не говорять про те, чи змінилася Одещина, поки її губернатором був Саакашвілі. Йдеться про інвестиційний клімат, дороги, будівництво, безробіття, підтримку чинної влади і багато іншого. Звичайно, не всі аспекти життя області безпосередньо залежать від голови ОДА. Та все ж діяльність губернатора так чи інакше впливає на життя регіону.

Тож чи зажила Одещина «по-новому»? «Главком» зібрав факти і показники, які наочно демонструють, як змінилося життя одеситів та області в «епоху Саакашвілі».

Петро Порошенко та Міхеїл Саакашвілі були приятелями. У всякому разі до того, як останній погодився очолити ОДА. Про це в Україні знали давно. Зокрема і в Одеській області, коли йшли восени 2015 року на місцеві вибори.

Дружба президента з Міхо дозволила БПП стати другою за чисельністю фракцією в Одеській облраді: у Блоку Порошенка 22 депутати, всього на одного менше, ніж у Опозиційного блоку. І це при тому, що регіон загалом вважається проросійським.

1. Зросла популярність влади

Петро Порошенко та Міхеїл Саакашвілі були приятелями. У всякому разі до того, як останній погодився очолити ОДА. Про це в Україні знали давно. Зокрема і в Одеській області, коли йшли восени 2015 року на місцеві вибори.

Дружба президента з Міхо дозволила БПП стати другою за чисельністю фракцією в Одеській облраді: у Блоку Порошенка 22 депутати, всього на одного менше, ніж у Опозиційного блоку. І це при тому, що регіон загалом вважається проросійським.

2. Поменшало чиновників

Ще на початку свого губернаторства Саакашвілі заявляв, що проводитиме масштабні скорочення штату. За його словами, для роботи адміністрації достатньо лише 40 людей.

На момент приходу Міхо в Одеській ОДА працювало близько 800 осіб. Звісно, урізати штат у 20 разів у нього не вийшло. Але звільнити половину чиновників адміністрації все-таки вдалося.

3. Повернуто пляжі

Багато в чому боротьба Саакашвілі з парканами була показовою і не мала масштабного результату. Проте йому все ж вдалося повернути одеситам два пляжі. Один «віджали» у Держприкордонслужби, другий – у Служби безпеки.

Спочатку правоохоронці опиралися і не хотіли віддавати насиджені тапчани. Але Саакашвілі вдалося домовитися з керівниками обох структур про те, що на їхні пляжі матимуть доступ усі без винятку.

4. Рівень злочинності зріс

Саакашвілі був не єдиним грузином, якого отримала Одеса. Поліцію в області очолив його соратник і друг Гіоргі Лорткіпанідзе. Саме йому довелося реформувати старі органи МВС і робити з радянських міліціонерів українських копів.

Переатестація в Одесі була однією з найжорсткіших в Україні. І, як заявляли представники МВС, дефіцит кадрів становив 25%. Очевидно, саме це позначилося на криміногенній обстановці в місті. За даними одеських видань, у першому півріччі 2016-го рівень злочинності зріс у півтора разу. Треба визнати, що ситуація по всій країні є не набагато кращою.

5. Збільшилися інвестиції в область

Під час губернаторства Саакашвілі в Одеську область почали вкладати більше грошей. За даними Держслужби статистики, в I кварталі 2015 року, коли Міхо ще не був губернатором, в Одещину вклали 1,2 млрд гривень. А цьогоріч за той самий період область отримала вже 1,7 млрд.

6. Будувати почали більше

Зросли й показники в будівельній галузі. У січні–травні 2015-го в будівельні проекти області вклали 890,5 млн гривень. А цього року до травня будівельники отримали вже 1,4 млрд.

Для самого Саакашвілі пріоритетним проектом у будівництві була дорога Одеса – Рені. Саме для того, щоб привернути до неї увагу, губернатор і ставив робочий намет на узбіччі траси.

7. Впав імпорт та експорт

Ще одним пріоритетом Саакашвілі була Одеська митниця. Керманич області обіцяв поламати корупційні схеми, які роками діяли на підприємстві. І деякі бізнесмени й активісти стверджують, що йому це таки вдалося.

Проте показники зовнішньої торгівлі в Одеській області не дуже істотно, але впали. Якщо порівнювати I квартал 2015-го і 2016 років, можна помітити що, експорт скоротився на $14,1 млн, а імпорт – на $ 2,1 млн.

8. Зменшилася кількість безробітних

За Саакашвілі значно поменшало безробітних. У I кварталі 2016-го їх налічувалося на 1,5% менше, ніж роком раніше.

Підтверджують поліпшення ситуації на ринку праці й дані про зайнятість населення. Якщо в січні–березні 2015-го «при справі» було 994 тис. осіб, то за рік їхня чисельність перевалила за 1 млн.

І навіть поліцейські, що не пройшли переатестацію, не зіпсували статистику. Вочевидь, і вчорашні міліціонери не залишилися в Одесі без роботи.

9. Зросла кількість туристів

На каденцію Саакашвілі припав туристичний бум в Одесі. До анексії Криму Одесу щорічно відвідувало близько мільйона туристів на рік. Коли ж відпочинок на півострові став для українців недоступним, потік до Південної Пальміри зріс удвічі.

10. Зарплати зросли разом із боргами

На момент приходу Міхеїла Саакашвілі в Одеську ОДА зарплата в області була на рівні 3741 гривні. У вересні цього року показник уже був на рівні 4813 гривень.

Втім, за час губернаторства екс-президента Грузії стрімко зросли й заборгованості із зарплат. У травні 2015-го на роботодавцях «висіло» 37,2 млн. А минулого місяця борги досягли 54,9 млн грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: