Казус Семочка. Українські спецслужби пішли стежками «легендарних» Петрова і Боширова

Національна безпека
Казус Семочка. Українські спецслужби пішли стежками «легендарних» Петрова і Боширова
Сергій Семочко під час інтерв'ю каналу ZiK

Через два тижні після скандалу один з керівників Служби зовнішньої розвідки дав інтерв’ю, яке спровокувало нову бурю

2 жовтня Сергій Семочко став відомим на всю країну. В ефірі програми «Наші гроші» журналісти розказали про неймовірні статки першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки (донедавна - керівника економічної контррозвідки Служби безпеки, так званого «департаменту «К»). Команда розслідувачів Деніса Бігуса встановила, що родині Семочка належить три величезні будинки в елітних районах передмістя Києва, загальна вартість яких становить близько 200 млн грн. Йдеться про будинок на 333 кв. м у Конча-Заспі, оформлений на дружину Семочка Тетяну Лисенко, а також два будинки понад 600 «квадратів», записані на її доньку від першого шлюбу. Аналіз доходів сім'ї сбушника, який провели медійники, свідчить про відсутність легального джерела для них. Чимало питань викликала і автівка, якою користується Семочко. Він їздив на одній і тій самій «Тойоті» із тими самими номерами і навіть тим самим водієм, перебуваючи на різних посадах. Журналісти «Наших грошей» стежили за автівкою та її переміщеннями з червня, а призначення на нову посаду Семочко отримав у кінці липня.

За даними «Наших грошей», високопосадовець, серед іншого, мав стосунок до схем із постачання в Україну препаратів для діалізу хворих із нирковою недостатністю. Ціною розкішного життя сбушника, стверджують автори програми, стали 200 життів людей, які не змогли вчасно отримати лікування. Крім того, журналісти встановили, що родичі Семочка мають російські паспорти, регулярно розважаються в окупованому Криму, та переміщаються вертольотом (ціна такої поїздки $4-6 тис.).

На запит програми про коментар Семочко прислав письмову відповідь, у якій зазначив, що питання про родинні зв’язки з Лисенко - це конфіденційна інформація. Пояснень щодо природи цього зв’язку, походження майна та громадянств РФ Семочко не надав.

Впродовж двох тижнів після виходу скандальної програми і президент Петро Порошенко, який призначає керівників спецслужб такого рівня, і прес-служба СБУ відмовчувалися. Відреагували тільки в НАБУ – там уже на наступний день після ефіру відкрили проти Семочка кримінальне провадження із формулюванням «на підставі звинувачень в отриманні хабаря». Мовчання СБУ та Адміністрації президента не порушила навіть після акції активістів під СБУ з вимогою звільнити Семочка, що пройшла через п’ять днів після виходу програми.

Здавалося б, після тривалого двотижневого мовчання верхівка спецслужби мала б знайти прийнятний вихід із ситуації. Однак ні до чого кращого, аніж запізніле повідомлення прес-служби про проведення службового розслідування та ганебне постановочне інтерв’ю Семочка в ефірі одного з телеканалів, спеціалісти зі Служби безпеки не додумалися.

З одного тіста з росіянами?

Тож вчора на телеканалі Zik вийшло 15-хвилинне інтерв’ю Сергія Семочка, під час якого він розповів, що російських паспортів  у його родичів немає, що всі його статки чесно вказані в його декларації – закритої для громадськості, як і аналогічні документи будь-якого посадовця СБУ. «Інформація про мене, викладена в матеріалах Дениса Бігуса, є такою, що не відповідає дійсності. Усі нібито викривальні дані журналістського розслідування мають прозаїчне пояснення. Зокрема тема діалізу. Усі дії оперативних співробітників СБУ здійснювалися на виконання пріоритетних завдань, затверджених Колегією СБУ, та вказівок керівництва СБУ і проводились у рамках чинного законодавства», - переконує Семочко.

Ба більше, посадовець стверджує, що за ним стежили занадто професійно, що така робота не під силу команді журналістів, а також висловив припущення, що сюжет писали не медійники, а… рука Кремля. Семочко звинуватив журналістів у маніпуляціях фактами, а також підкреслив, що усі звинувачення на його адресу, озвучені в ефірі «Наших грошей», не підтверджені доказовою базою.

Користувачі соцмереж моментально провели паралелі із «інтерв’ю» російських грушників «Петрова та Боширова» одразу після того, як британська сторона назвала їх виконавцями замаху на Сергія Скрипаля та його доньку. Тоді цей відеоролик став вірусним, соцмережі вибухнули фотожабами, і їнавіть самі росіяни сміялися із недолугості ГРУ.

Нині ж, виходить, українські спецслужби як під копірку повторили провальні дії росіян? Дописувачі соцмереж впевнені: інтерв’ю Семочка постановочне, частину свого тексту Семочко взагалі читав із суфлера українською мовою, назвавши все це заявою, а друга частина його відповідей – це суміш маніпуляцій із ухиленням від відповідей, які він робив вже природньо для себе російською, зауваживши, що він, мовляв, із Криму.

Журналіст-розслудувач Христина Бердинських не повірила жодному слову Семочка... Не знаю, хто готував Семочко до інтерв'ю, але це провал, після нього ще більше хочеться сказати спасибі журналістові Лесі Іванової за розслідування», - написала вона.

Семочко також приніс на інтерв’ю український паспорт своєї жінки: показав, закривши пальцями все, крім фото, і заявив, що іншого у неї немає. « Показав так, що закрив рукою ім'я і прізвище (це не номер ж, навіщо ім'я ховати?). Навіть паспорт не переконливий в цьому інтерв'ю», - коментує Бердинських.

Народний депутат, у минулому – журналіст Сергій Лещенко теж розкритикував спроби Семочка виправдатися. «Подивився, а тепер шкодую. Наш час і наша увага вартують дорожче, ніж ці п'ять хвилин, приділені Семочко... Я працював журналістом з кінця 1990-их років. Соромно їх порівнювати з фігурами масштабу Радченка, Смешка, навіть Деркача. Сором і ганьба», - написав він про свої враження.

Багато хто не упустив можливості покепкувати. Хтось припустив, що «текст Семочко та Петрову з Башировим писав один і той самий куратор», інші виклали фотожаби.

Втім, знайшлися люди, яким інтерв’ю Семочка сподобалося чи принаймні здалося вичерпним. Серед таких користувачів соцмереж – політолог Павло Нусс, якого асоціюють з Адміністрацією президента.

Запізно зрозумів

Зауважимо, що спілкувався з Семочко молодий журналіст Олександр Мамай, а не «зірки» телеканалу, який випустив це інтерв’ю в свій ефір, Наталія Влащенко чи Тетяна Даниленко.

Сам Мамай тільки після зйомок програми зрозумів, у що його втягнули. «Особисто мені бридко. Це поки що все, що можу сказати про інтерв‘ю із Семочко. Відбілюватись буду довго й нудно. Тому що називатись журналістом-розслідувачем я тепер не маю права. Принаймні поки що. P.S. Ніякого замовлення не було. Це можу сказати точно», - запевнив він у себе на сторінці у Facebook.

Наразі під його дописом сотні коментарів. Думки дописувачів варіюються від «рівень наших чудових спецслужб можна порівняти тільки зі стандартами журналістики у деяких наших ЗМІ» до щирого співчуття хлопчині, який не зміг швидко зорієнтуватися.

Відомий блогер Антон Ходза також не зміг пройти повз і написав саркастичний пост:

« - Доброго дня, пане Сємочко.

- Доброго дня.

- Скажіть, як все було?

- Тут все зрозуміло. Я не винен. Я молодець. Бігус п…ть. Це все провокація. Мої рідні - патріоти, а гроші ми знайшли у кишені пальто з секонд-хенду.

- Дякуємо, пане Сємочко за відверті відповіді. З вами була програма «Жорстке, безкомпромісне та потне інтерв'ю (не піар, не подумайте, що ми взяли гроші)» на телеканалі ЗІК».

А от користувач Олександр Ковтуненко зауважує, що «в телеіндустрії розпочато новий жанр, телевізійна візитка-відповідь посадовця на звинувачення журналістів розслідувачів…».

«Креативу тре було добавити, музичний супровід симфонічного оркестру з драматичними нотками скрипки, на беке підрозділ в масках які б своєю мужньою присутністью слугували символом міцної стіни СВР, ну і звісно лого в живому виконанні нічного птаха з мечем який проникає в агресора...», - пише він.

Що сказали «Наші гроші»

Журналіст-розслідувач Денис Бігус, керівник проекту «Наші гроші», після виходу інтерв’ю Семочка заперечив, що для підготовки програми про високопосадовця розвідки використовувалися методи, яких не передбачає робота журналіста.

«Остаточно мене добила теза про те, що для зйомок цього товариша нам знадобилася мало не кремлівська ДРГ. Його знімали, по суті, однією машиною, яка під кінець остаточно поламалася, і яку ми полагодимо завдяки донату (пожертві). Ні, хлопці. Щоб зняти про вас кіно – небагато потрібно, не перебільшуйте», – написав Бігус у себе у Facebook.

Автор сюжету «Наших грошей» про Семочка після перегляду інтерв’ю у себе на сторінці… подякувала сбушнику. «Дякую уклінно, Сергію Олексійовичу, що за два тижні Ви нарешті спромоглися подати голос. Довго, мабуть, вчилися з суфлера читати…», - зазначила вона.

«Мушу Вас розчарувати, ми так і не змогли завербувати десяток ФСБшників для рутинної роботи, довелося все руцями, руцями. Тому передайте своєму водієві, що на червоний їздити заборонено (паркова), по зустрічній теж (хмельницького) і курити кожні 10-15 хв приблизно так само небезпечно для життя і здоровля, як по зустрічній на червоний», - зазначила вона.

«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались…»

«Справі Семочка» була призначена сьогодні перша частина засідання парламентського комітету з питань протидії корупції. Очікувалося, що на неї завітає голова СБУ Василь Грицак, однак він не прийшов. До слова, не прийшли і не забезпечили кворуму нардепи від Блоку Петра Порошенка, виняток – лише Сергій Лещенко, але бппшником він є хіба що формально.

На питання нардепів відповідали голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок та перший заступник голови СБУ - керівник Антитерористичного центру Віталій Маліков. Відповіді на будь-які запитання – і ті, що безпосередньо стосувалися Семочка, і ті, що не стосувалися, – було, власне, дві: «я наразі не маю під рукою цієї інформації» та «вибачте, але це державна таємниця». Журналісти були обурені відсутністю вичерпної інформації бодай на одне запитання. Після того, як пролунало чергове «Вибачте, це – державна таємниця», хтось і журналістів підбив ліричний підсумок цієї зустрічі: «Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались…».

Єдине, що вдалося витягнути з Божка, - це те, що перший заступник керівника Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко не проходив спеціальну перевірку перед призначенням на посаду. «Як мені доповідав Семочко, він сам особисто звернувся до НАБУ з тим, щоб ця кримінальна справа і перевірка були проведені... За моїми даними, спеціальна перевірка проводиться щодо військових і державних службовців перед призначенням на відповідні державні посади, Сергій Олексійович був переведений на Службу зовнішньої розвідки з державної посади відповідного рівня», - повідомив Божок. Тобто у цій людині не могло бути сумнівів.

Дуже красномовним є коротке інтерв’ю, яке Божок вимушено дав журналістам у коридорі, поки чекав ліфта. Ось його фрагмент:

Голова Служби зовнішньої розвідки Єгор БожокГолова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок

 

Чи часто СБУ практикує переведення людини з одного підрозділу до іншого разом із приданим у вигляді автівки та водія?

В оперативній діяльності буває багато цікавих речей, про які я, на жаль, зараз не можу говорити.

Які справи нині веде Семочко, через які ви не можете позбавити його доступу до державної таємниці?

Це державна таємниця.

Чи правда, що у нього перша форма доступу до держтаємниці?

Це державна таємниця.

Яким чином декларації членів зовнішньої розвідки подають декларації?

Це питання належить до сфери компетенції НАЗК, можете туди звернутися.

Чи правда, що ви здаєте ці декларації собі в підвал в архів?

Це питання належить до сфери компетенції НАЗК.

Чому не відсторонили Семочка?

Немає правових підстав.

???

Почитайте законодавство, у мене немає правових підстав його відсторонювати.

Можливо, за результатами внутрішнього розслідування?

Відповідні дії проводяться.

Де зараз знаходиться Семочко?

Ви думаєте, що я за ним слідкую?

Мали б…

Служба зовнішньої розвідки не є правоохоронним органом. Оперативно-технічні заходи – це компетенція правоохоронних органів.

Наталія Сокирчук, «Главком»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: