Семеро на одне крісло. Як проходить великий суддівський кастинг

КАДРИ
Семеро на одне крісло. Як проходить великий суддівський кастинг

12 листопада у Києві стартував конкурс до Верховного і Вищого антикорупційного судів

Більшість українців вважають корупцію найсерйознішою проблемою держави. Тому до Вищого антикорупційного суду України, який нині формується, у багатьох великі очікування. На цьому етапі дуже важливо забезпечити прозорість відбору суддів. Але умови конкурсу такі, що 80% балів, які отримують кандидати, нараховуються на розсуд членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Отже, майбутній вибір буде таки складно назвати об’єктивним.

12 листопада у Києві стартував конкурс до Верховного і Вищого антикорупційного судів.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков висловив сподівання, що список переможців оголосять у другій половині лютого 2019 року – після проведення всіх необхідних етапів.

Нагадаємо, ще у 2017 році за результатом першого публічного конкурсу було сформовано новий Верховний суд, який почав роботу майже рік тому. 2 серпня 2018-го Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила другий конкурс на 78 посад суддів Верховного суду та на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС) та його Апеляційної палати.

До кінця вересня охочі до цієї роботи надіслали 1001 заяву, з них 659 – для участі у другому конкурсі до Верховного суду та 343 – до Вищого антикорупційного суду.

Але власне до конкурсу дійшли не всі. Багато анкет були відсіяні Комісією, яка проаналізувала подані документи, а також перевірила, чи відповідають кандидати вимогам закону. У результаті вчора тестування складали 767 осіб: 525 бажають потрапити до Верховного суду та 242 – до Вищого антикорупційного.

«Конкурси в обидва суди після процедури допуску є високими: на одну вакансію претендують сім осіб», – зазначив голова ВККС Сергій Козьяков.

Тестові зошитиПакунки із тестовими завданнями відкривали безпосередньо перед початком екзамену

Як будуть оцінювати кандидатів

Процес відбору кандидатів складається із дворівневого іспиту та співбесіди.

Проводити конкурс буде Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). На кандидатів, які отримають прохідний бал, очікують співбесіди з членами Комісії та психологами.

А допомагати ВККС і контролювати її діяльність буде під час конкурсу до Вищого антикорсуду Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ), а під час конкурсу до Верховного суду – Громадська Рада доброчесності (ГРД).

Громадська Рада міжнародних експертів складається з шести суддів та прокурорів з іноземних держав. Як повідомляв «Главком», ВККС затвердила її склад ще 6 листопада.

Шість членів Громадської Ради міжнародних експертів обирались з 12 учасників конкурсу, яких запропонували міжнародні організації, що співпрацюють з Україною в рамках боротьби з корупцією.

Членів ВККС звинувачували в затягуванні процесу відбору членів Громадської ради. «Ми працювали швидко. Але під час відбору один із кандидатів написав нам листа з поясненням, чому він має намір припинити участь в конкурсі. Це означало, що у нас не 12 кандидатів, а 11: виходило менше ніж дві особи на одну посаду, а це було б порушенням закону», – пояснив причини затримки голова ВККС Сергій Козьяков. Він додав, що позаминулого четверга у комісію надійшов лист від кандидата, у якому той зазначив, що продовжує участь у конкурсі. «Після цього ми лише за декілька днів провели співбесіди з кандидатами, і на наступний день призначили членів Громадської ради міжнародних експертів», – пояснив Козьяков.

До Громадської ради доброчесності (ГРД) входять 20 українських представників громадянського суспільства, але новий склад її ще формується.

Кандидати на посади суддів Кандидати на посади суддів ВСУ та ВАС під час тестування

Перший етап іспиту вже позаду

Кандидати, які попередньо були допущені до відбору у суди, 12 листопада протягом 2,5 годин писали анонімне письмове тестування. Захід відбувався у приміщенні КиївЕкспоПлази. Сейф-пакунки із тестовими завданнями відкривали безпосередньо перед початком екзамену. Претенденти на посади суддів під час виконання завдань сиділи кожен за окремим столом –  місця обирали собі вільно, їхні особисті сумки, поміщені у пакети, стояли на підлозі. За тим, щоб конкурсанти не списували, стежили наглядачі. Як кандидати на посади суддів тестувалися, можна було спостерігати у прямому ефірі на YouTube.

Результати тесту оголосили першого ж дня: поки що замість прізвища конкурсанта у списку зазначається тільки його код, у комісії обіцяють надати рейтинг з іменами конкурсантів вже сьогодні.

14 листопада відбудеться другий етап анонімного тестування, протягом якого учасники конкурсу 5,5 годин писатимуть практичне завдання. На його перевірку комісії відводиться близько трьох тижнів.

Хто потрапить у другий тур

За словами члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслава Щотки, до наступного етапу конкурсу – практичного завдання – допустять по чотири кандидати на місце. Це означає, що кількість претендентів до Верховного суду скоротиться до 312, до Вищого антикорупційного суду – до 108, до його апеляційної палати – 48 осіб.

Водночас кандидатам на посади важливо правильно відповісти мінімум на 60% запитань тесту.

Після практичного завдання дистанцію має залишити кожен четвертий учасник відбору.

Заступник голови ВККС Станіслав Щотка та голова ВККС Сергій КозьяковЗаступник голови ВККС Станіслав Щотка та голова ВККС Сергій Козьяков

Як будуть оцінювати кандидатів

За усі етапи відбору кожен з конкурсантів зможе максимально набрати 1000 балів. Але з них лише 210 (90 балів за тест і 120 – за практичне завдання) є на 100% «об’єктивними», тоді як решту балів присуджуватимуть члени комісії на основі результатів психологічного тесту та суб’єктивного аналізу професійної діяльності учасника конкурсу. А це означає, що гарантії неупередженого добору таки нема.

Учасників конкурсу будуть оцінювати за такими критеріями: компетентність, доброчесність та  професійна етика.

З 300 балів за професійну компетентність 210 можна буде набрати під час першого етапу відбору – на етапі анонімних тестів та практичного завдання. Ще 80 балів –  оцінка фахової діяльності кандидата.

«Наприклад, якщо це суддя, комісія буде дивитись, наскільки якісно він розглядав справи, скільки рішень цього судді було скасовано. Якщо це науковець, то будемо оцінювати, як він викладав, чи багато у нього наукових публікацій, скільки він виховав кандидатів наук. Якщо це адвокат – дивитимемось, наскільки напружено людина працювала», – доволі абстрактно пояснив заступник голови ВККС Станіслав Щотка, на які якості зважатиме комісія.

Решту 10 балів з 300 можна буде заробити за «підвищення фахового рівня», зокрема за участь в науково-практичних конференціях, семінарах, за здобуття наукового ступеня тощо.

Показники особистої та соціальної компетентності будуть оцінювати психологи завдяки тесту, після якого на учасника конкурсу чекає співбесіда з психологом.

Кожен претендент на посаду судді отримає індивідуальний висновок від психолога, який оцінить, на якому рівні в особи проявляються певні якості: всього буде 5 рівнів від «дуже низький» до «дуже високий». Ці показники Комісія переводить у бали, і кожен рівень буде визначати, в яких межах за 100-бальною шкалою член комісії може виставити бали конкурсанту.

Кількість балів за кожен рівень

Дуже низький

0-20

Низький

21-40

Середній

41-60

Високий

61-80

Дуже високий

81-100

«Наприклад, якщо психологи оцінили рівень кандидата за певною категорією як «низький», то члену комісії треба обрати, який бал поставити йому в межах від 21 до 40…. Якщо конкурсант жив і працював чесно і добросовісно, то я, член комісії, поставлю йому максимальний бал – 40», – пояснив «Главкому» Станіслав Щотка.

Психологічний тест також буде закодований. Але після письмової частини тесту відбудеться співбесіді. У Комісії запевняють: психолог не буде знати імені конкурсанта, лише його код. Тому начебто з тими, хто проводить психологічний конкурс, не можна буде домовитись про бажаний результат. Але співбесіда буде проводитись віч-на-віч, і немає гарантії, що психолог не знає, як виглядає кандидат на посаду, і не може «підіграти» певному учаснику конкурсу за попередньою домовленістю.

Етапи конкурсу, співбесіди також, будуть записуватись на камеру. Але доступ до цих записів буде обмежений – журналісти не зможуть з ними ознайомитись.

Крім того, «професійну етику» та «доброчесність» майбутніх суддів, які максимально оцінюються по 250 балів, по 100 виставляються на основі висновку психолога, а 150 віддають на розсуд членів КВВС.

«Суб’єктивний фактор може вплинути на розподіл 300 балів, бо це точка зору членів комісії», – тут вже навіть погодився із зауваженнями журналістів заступник голови Комісії.

Нагадаємо, раніше «Главком» проаналізував списоктих, хто розраховує потрапити до Вищого антикорупційного суду. Серед найяскравіших претендентів – нинішній заступник прокурора Києва Сергій Репецький – юрист нардепа від Блоку Порошенка Олександра Третьякова, голова організації «Місія милосердя й справедливості» Олександр Хропач – автор звернення Полтавської міськради до президента, Кабміну, парламенту та РНБО «щодо захисту інституту сім’ї в Україні» та адвокат Олег Скупинський, який співпрацює з Григорієм Суркісом. Ще один помітний претендент на крісло судді-антикорупціонера – суддя Одеського окружного адміністративного суду Любов Токмілова, яку підозрюють в проведенні оборудки з купівлею автомобіля Range Rover Sport 2012: судді він дістався за 150 тис. грн, тоді як продавець авто – дружина депутата Чорноморської міськради – купила її за рік до того за 740 тис. грн.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: