Майже дві третини українців вважають корупцію найсерйознішою проблемою

Майже дві третини українців вважають корупцію найсерйознішою проблемою

Соціологи зафіксували зростання усвідомлення українцями серйозності проблеми корупції

За рік в українському суспільстві значно зросло усвідомлення серйозності проблеми корупції в Україні, і якщо у вересні 2017 року найсерйознішою проблемою корупцію вважали 44% опитаних громадян, то тепер - 61%, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 р.

«91% громадян вважають корупцію серйозною проблемою України, причому 61% опитаних переконані в тому, що це найсерйозніша проблема, яка заважає розвитку країни. Лише 4% опитаних визнають, що проблема корупції існує, але вона не дуже серйозна, а надуманою цю проблему вважають 0,5%. За рік, порівняно з 2017 роком, усвідомлення серйозності проблеми корупції суттєво зросло: у вересні 2017 року найсерйознішою проблемою корупцію вважали 44%, нині - 61%; не надто серйозною у 2017 році - 12%, сьогодні - 4%», - ідеться в прес-релізі, оприлюдненому на сайті Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

На думку громадян, основна причина відсутності позитивних зрушень у боротьбі з корупцією полягає в тому, що ті, хто мають із нею боротися, самі корумповані - так вважає 61% опитаних. Інші вагомі причини: корумпованість майже завжди залишається безкарною (38%), відсутність «сильної руки», яка навела б лад у суспільстві (31%), і недосконалість законів, які можна витлумачити як завгодно (28%). Порівняно з 2017 роком порядок значущості причин майже не змінився, проте ще більше зросла причина корумпованості тих, хто має боротися з корупцією (з 57% до 61%), і суттєво зменшилися посилання на те, що за допомогою корупції людям легше вирішувати свої проблеми (з 19% до 11%).

«Більшість громадян - 61% - вважають, що корупцію не можна подолати тільки зусиллями влади. Протилежної думки дотримуються 26%. Цей показник істотно відрізняється тільки на півдні країни - там у спроможності влади переконані 37%. Якщо порівняти з 2017 роком, упевненість людей у тому, що влада не спроможна подолати корупцію, значно зросла - з 53% до 61%», - ідеться в релізі.

Думки респондентів розділилися щодо того, чи можна вважати корупцію проявом української ментальності. 38% вважають, що корупція є частиною ментальності, а 46% - ні. Дещо інші результати можна спостерігати в центрі - тут кількість тих, хто вважає корупцію частиною ментальності, вища - 48%. При цьому чим молодші респонденти, тим частіше вони називали корупцію проявом ментальності українців.

«Це питання ставилося в далекому 2001 році, й тоді корупцію вважали проявом української ментальності значно менше - 26%», - зазначають соціологи.

Громадяни підтримують насамперед каральні методи викорінення корупції: 55% вважають, що перш за все потрібно жорстко карати всіх, хто причетний до корупції. Ще 28% вважають, що подолати корупцію можна шляхом усунення корупційних ризиків. Прихильники боротьби з корупцією «через виховання» явно в меншості - 12%. При цьому найменша кількість прихильників репресивних методів проживає на сході України - 47%.

«Більшість громадян упевнені, що пропонування хабара для вирішення питання, яке має значне суспільне значення або є важливим для сім'ї та родичів респондента, не може бути виправданим. Проте частка осіб, які готові виправдати корупційні дії для блага сім'ї та родичів, вища: 17% вважають, що заради блага сім'ї можна дати хабар, а заради суспільного блага таких близько 9%», - ідеться в інформації.

Також соціологи зазначають, що обговорення проблеми корупції та її вирішення справлятиме значний вплив на майбутню кампанію виборів президента України: «Здатність кандидата перемогти корупцію і притягнути до відповідальності злочинців громадяни України назвали серед топ-5 факторів, на які вони звертатимуть увагу при голосуванні. Боротьба з корупцією потрапляє і до п'ятірки тем, про які українці хочуть почути від кандидатів на передвиборчих дебатах».

Опитування було проведено в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального опитування населення України, проведеного з 18 вересня по 3 жовтня 2017 р. Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: