В БПП перестали слухатись президента? Що відбулось сьогодні у парламенті

Е-декларування
В БПП перестали слухатись президента? Що відбулось сьогодні у парламенті
Депутати провалили скасування е-декларацій для антикорупційних активістів

Попри клятви, дані президентом обуреним західним партнерам, депутати знову провалили скасування е-декларацій для антикорупціонерів

Е-декларації для антикорупційних активістів – дуже показовий приклад інформаційної жуйки. Проблема, яку створила сама влада і тепер сама б’ється над її вирішенням, інформаційно затьмарила усі інші  події. Не виключено, що, окрім банальної помсти антикорупціонерам, владою в березні минулого року, у момент схвалення скандальної «правки Тетяни Чорновіл» рухав і мотив створення «димової завіси». Вже більше року скасування е-декларування для громадськості є однією з топ-тем, яку періодично виймають з шухляди. Сьогодні був шанс, що це буде зроблено востаннє. Але депутати знову провалили всі спроби скасувати сумнозвісну норму, попри клятви, дані президентом перед обуреними західними партнерами, та обіцянки спікера Андрія Парубія розпочати саме з цього питання питань новий пленарний тиждень. До всього додався і новий законопроект, під яким стояли підписи лідерів більшості фракцій та групи «Відродження». Категорично відмовлялись скасовувати е-декларування тільки в Радикальній партії, Опозиційному блоці та «Волі народу». Усі інші, включно з двома найбільшими фракціями, нібито готові були це зробити. Та на практиці вийшло «як завжди».

Андрій ПарубійАндрій Парубій знову ставив законопроекти на голосування кілька разів, але не допомогло

Перед надто принциповими для себе голосуваннями Порошенко зазвичай зустрічається з фракцією, пояснює позицію та проводить серйозну мобілізацію до сесійної зали. Цього разу, за словами депутатів, такого не було. Власне цей факт дещо говорить і про щирість закликів президента. Нагадаємо, вони пролунали минулого тижня у відповідь на жорстку заяву єврокомісара з питань європейської політики сусідства Йоганнеса Гана. Він звинуватив українську владу в невиконанні обіцянок щодо скасування е-декларування для антикорупціонерів та заявив, що такі дії влади суперечать європейським прагненням України та зобов’язанням, які Київ покладав на себе щодо безвізу.

Нагадаємо, згідно з діючим законом, активісти мали подати декларації до 1 квітня цього року. І декларації відомих антикорупціонерів на кшталт Віталія Шабуніна чи Ярослава Юрчишина, дійсно, можна знайти в реєстрі. Але закон виписаний таким чином, що дехто взагалі може не підозрювати, що має подавати декларації, проте може попасти під штрафні санкції.

У парламенті вже довгий час зареєстровані кілька законопроектів. Президентські №6674 та №6675, якими декларування для активістів скасовується, проте суттєво розширюються зобов’язання щодо подання звітності для неурядових організацій, річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів. Та законопроект № 6271, підготовлений групою депутатів на чолі з Юлією Тимошенко, яким просто скасовуються скандальні правки.

Після 1 квітня у коаліції вирішили, що ці законопроекти застаріли і зареєстрували нові. Два проекти лідера фракції Блоку Порошенка Артура Герасимова і депутата від цієї фракції Сергія Лещенка, якими пропонується відтермінувати подання декларацій громадськими активістами до липня (№8120 і №8120-1). Хоча незрозуміло, яким чином пролонгація подачі декларацій вирішить проблему по суті. А також законопроекти №8209 і №8209-1 за підписами лідерів трьох фракцій та всієї президії ВР, якими скасовуються е-декларації для активістів та нерезидентів, які входять до наглядових рад держпідприємств.

Про те, що щось може «піти не так», стало зрозуміло ще зранку, коли було зірване засідання антикорупційного комітету, яке мало передувати розгляду нові зареєстрованих законопроектів у залі. Хоча кворум в 13 членів був, в.о. голови комітету Юрій Савчук просто… десь загубився.

Тоді спікер запропонував зібратись комітету прямо в сесійній залі, вивчити законопроекти та визначитись з вердиктом, поки б тривали виступи від фракцій.

Виступи від фракцій традиційно були просякнуті махровим популізмом і мало стосувались головної теми дня. Голова Опоблоку Юрій Бойко розповідав про Мінські домовленості та допомогу переселенцям, «фронтовик» Максим Бурбак – про загрозу «Північного потоку-2» і боротьбу з «Газпромом», Юлія Тимошенко – про аграріїв, що зібрались під Верховною Радою, головний «радикал» Олег Ляшко – про зубожілих селян та підвищення зарплат…

Олег ЛяшкоОлег Ляшко вважає антикорупційних активістів «агентами впливу», «зрадниками» та «диверсантами»

Ляшко емоційно пояснював своє небажання голосувати за скасування е-декларацій для антикорупційних активістів: «Не треба дурити людей, тому що активісти – ті, хто за покликом серця це робить, а коли ви бабло отримуєте з-за кордону і розказуєте, що ви активісти, в усі часи таких називали «агенти впливу», «лобісти», «зрадники», «диверсанти» і тому подібне, але точно не «активісти».

Підтримав свого шефа і депутат Ігор Мосійчук:

Свої погрози в результаті «ляшківці» виконали – не голосували повним складом. Виняток - Оксана Корчинська, яка зізналась «Главкому», що вже півтора року не розмовляє у фракції ні з ким, окрім Юрія Шухевича.

Керівник «Волі народу» Ярослав Москаленко обіцяв дати голоси тільки в пакеті з відміною декларування для депутатів сільських рад. Проте всі інші били себе в груди і були рішуче налаштовані на те, щоб «виправити помилку». Парубій запланував, поки комітет буде розглядати законопроекти, змінити закон про пенсії членів сім’ї військових, які втратили годувальника. Щодо цього в залі був повний консенсус (282 голоси) і зажевріла надія, що і інші питання будуть розглядатись так само спритно.

Парубій поставив на голосування включення до порядку денного чотирьох законопроектів: двох авторства Герасимова–Лещенка про відтермінування і двох авторства самого голови парламенту та голів фракцій про скасування е-декларування. З першого разу пропозиція отримала лише 208 голосів і Парубій вирішив, що депутати не зорієнтувались, але повторне голосування дало ще гірший результат – 199. Якщо «Народний фронт» голосував більш-менш дисципліновано (64 голоси з 81), то Блок Порошенка не додав половину (64 зі 135). Така «дисципліна» демонструвалась і при повторних голосуваннях, і хоча іноді у БПП доходило і до 90 голосів, цього було недостатньо для прийняття рішень.

Те, що відбувається в залі, викликало саркастичні коментарі з сектору Тимошенко. «І знову вони не зорієнтувались, – хитав головою Сергій Соболєв з «Батьківщини». – Скільки можна  не орієнтуватися, пане Герасимов? Ви не зорієнтувались, коли голосували за поправку, якою вводили електронне декларування, ви не зорієнтувались, коли президенту радили підписувати закон, замість того, щоб накласти вето. Ви не зорієнтувались, коли брехали послам, міжнародним фондам, розказували, як ви будете виправляти цю поправку. І знову ви не зорієнтувались?»

У відповідь Герасимов огризнувся, як і на вчорашній «Свободі слова» нагадавши Тимошенко, що коли 22 березня розглядались законопроекти, які б спростили життя антикорупціонерам, її фракція прогуляла засідання. Пізніше підколов Тимошенко її візитом в Єрусалим у ті дні березня «бепепешник» Володимир Ар’єв, на що отримав від ЮВТ на горіхи: «Я вас пам'ятаю як людину, яка представляла громадянське суспільство, як людину, яка намагалася триматися якихось моральних меж. Я хочу вам порадити одну, на мій погляд, важливу деталь – поверніться до Володі того періоду і станьте справжнім Володею, таким, якого я пам'ятаю». «Володя» слухав цей спіч з кислим задумливим виразом обличчя.

Артур ГерасимовГолова БПП Артур Герасимов не зміг вмовити свою фракцію проголосувати за президентські обіцянки

Попри всі вмовляння Парубія внести законопроекти в порядок денний, Рада так і не змогла цього зробити (хоча одного разу було на грані – 225 голосів). Тож парламентарям не лишилось нічого, аби перейти до вже зареєстрованих законопроектів з цієї тематики – вже згаданих президентського та «тимошенківського». Юлія Володимирівна при презентації свого законопроекту лякала словом «репресії»: «Якщо ці закони сьогодні не будуть проголосовані, почнуться масові репресії проти нашої молоді – найкращої молоді в нашій країні, яка займає активну життєву позицію, яка підтримана демократичним світом і яка реально може вплинути на зменшення корупції в нашій державі». Законопроекти президента представляла Ірина Луценко, яка запевнила, що при його підготовці був врахований кращий міжнародний досвід.

Тим часом в кулуарах панували занепадницькі настрої. «Нічого сьогодні не буде, – запевнив позафракційний Борислав Береза. – А 5-го буде Чистий четвер, тут вже нікого не буде в залі».

Скандальний депутат з Блоку Порошенка Олег Барна пояснив «Главкому» свою відмову голосувати за скасування е-декларацій для активістів просто: «Я вважаю, що декларуватись мають всі». На зауваження, що дати голоси за відповідний законопроект закликав президент, Барна філософськи зауважив, що у президента може бути своя думка, а у нього – округ.

Ще один «бепепешник» Олександр Бригинець, спускаючись сходами, заявив, що він діє в даному випадку як командний гравець, голосуючи за президентські пропозиції, але визнає, що не все так однозначно: «Я в «твіттері» голосування робив – 80% за те, щоб не скасовувати декларації антикорупціонерам».

І таких «ідейних» в Блоці Порошенка виявилось багато – одіозні Дмитро Андрієвський, Олександр Третьяков та інші, хто не приховує своєї ненависті до зухвалих антикорупційних активістів. Не допомагали й вмовляння Герасимова, який посилався на президента.

В результаті після обідньої перерви депутати провалили все – і проект Тимошенко, і президентський, і повторну спробу внесення в порядок денний чотирьох проектів, які не змогли внести зранку. І навіть не змогли відправити їх на доопрацювання в комітет або суб’єкту законодавчої ініціативи. «Це повна невідповідність між тим, що ми говоримо на ефірах, і як голосуємо у залі», – констатував очевидне Парубій.

Інфографіка голосування за скасування е-декларування для громадських активістів. Джерело:Інфографіка голосування за скасування е-декларування для громадських активістів. Джерело: chesno.org

 «Це банальна помста депутатів тим, хто змусив їх заповнювати е-декларації, – зробив висновок «фронтовик» Леонід Ємець. – Контролювати суспільство, коли воно, а не влада стає винним в проблемах, – це тоталітаризм. Перед Україною тепер це питання стоїть руба. Якщо ви хочете євроінтеграції, збереження безвізу, ніякої е-декларації для суспільства не може бути, поки влада не відзвітує за кожну свою дію. Ті хто сьогодні проголосував проти – закривають перед Україною шлях до Європи».

Втім і у фракції Ємця знайшлося кілька депутатів, які хоч і були помічені в парламенті, голосування теж ігнорували – Євген Дейдей, Павло Пинзеник, Максим Поляков, Тетяна Чорновол, Руслан Лук’янчук та деякі інші.

Квінтесенцію логіки тих, хто сьогодні провалював голосування, прояснив один з таких «саботажників»: «Насправді е-декларування, причому в таких масштабах, якого немає у світі, запровадили самі ці активісти. Зробили для того, аби дискредитувати владу, тобто нас, і самим прийти на її місце. Ми просто допомагаємо їм таким чином звикнути до влади, в яку вони так рвуться».

Все було б дуже просто, якби не реакція Заходу, на яку все ж мають зважати на Банковій. Ірина Луценко запевнила, що це не останні спроби включити законопроекти Парубія та Тимошенко в порядок денний – наступні можуть відбутися вже після проходження комітетів у четвер. Заговорила Луценко і про чергову робочу групу, яка б могла спільно з активістами допрацювати президентський проект.

Ірина ЛуценкоПредставник президента в парламенті Ірина Луценко (стоїть зліва) хоче утворити нову робочу групу

Гіпотетично резерви для позитивного голосування у Порошенка є – це і робота з власними депутатами, і з «ручною» «Волею народу». Якщо ж глава держави вже настільки не контролює ситуацію у власній фракції і ті ж мажоритарщики відкрито готуються до власної передвиборчої кампанії, відкрито ігноруючи прохання гаранта, – це для нього куди гірший сигнал, ніж поточні рейтинги.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: