Втеча Януковича: версія Добкіна

Тема дня
Втеча Януковича: версія Добкіна
Під час судового засідання з вуст Добкіна прозвучали п’ять вартих уваги тверджень
Фото: Радіо Свобода

Що розказав екс-«регіонал» у суді: п’ять нових фактів від Добкіна

Сьогодні відбулось чергове засідання Оболонського суду Києва у «справі Януковича». Під час засідання було допитано чергового важливого свідка – народного депутата від «Опоблоку». На момент втечі Януковича Добкін обіймав посаду голови Харківської облдержадміністрації.

Свідок прибув із запізненням. На початку судового засідання, яке було призначене на 10 ранку, адвокат Януковича Віталій Сердюк повідомив суд, що Добкін запізнюється і обіцяв прибути до суду об 11:00-11:15. Добкін зайшов у залу близько 11.20.

Під час свідчень екс-соратник президента-втікача часто висловлював оціночні судження – однак саме таких відповідей вимагали запитання прокурора, проти яких активно протестував Сердюк. Приміром, Добкін висловив думку, що Янукович навіть під страхом смерті не повинен був покидати країну.

У сухому залишку з вуст Добкіна прозвучали п’ять вартих уваги тверджень.

Янукович заздалегідь не планував тікати з країни

Добкін переконаний, що глава держави у критичні дні Майдану був впевнений, що опозиція і іноземні політики виконають умови угоди, яку уклали з ним у лютому 2014 року. «Ця упевненість межувала із самовпевненістю. Але він був абсолютно впевнений у виконанні угоди… Я вважаю, що всі, хто не виконав цю угоду мають нести відповідальність… Інформацію про те, що все у країні змінилося, я дізнався безпосередньо від Турчинова, який зателефонував мені», - сказав Добкін.

Водночас нардеп заперечив, що Янукович мав намір їхати з України. «Він не збирався нікуди тікати, його плани були пов’язані лише з Україною. Він хотів відвідати кілька регіонів, і коли все стихне, повернутися до Києва. Коли я дізнався, що він поїхав (до Росії – «Главком»), це для мене було великим здивуванням», - зазначив Добкін.

Аеропорт у Харкові «замінували»

Коли Янукович 21 лютого 2014 року прилетів із Києва до Харкова на двох вертольотах, він не зміг одразу виїхати з території аеропорту, оскільки надійшло повідомлення про можливе мінування. «Коли він (Янукович) прилетів, ми його зустріли, підігнали автобуси, для того щоби забрати главу держави, його супроводжуючих, і відвезти в офіційну резиденцію… У цей час нам передали зі служби безпеки аеропорту, що надійшов дзвінок про те, що аеропорт – заміновано. Ми вимушені були майже годину очікувати дозволу на виїзд від керівництва аеропорту», – розповів він.

Свідок також зауважив зміни у зовнішності Януковича, які відбулись за кілька днів.  «У Харків він приїхав одним - впевненою у собі людиною, прощалися ми з ним - він уже зовнішньо постарів років на десять. Ну а потім по телевізору я його бачив, коли він робив заяву у ЗМІ - це був не той Янукович, яким я його звик бачити», - ділився спостереженнями Добкін і додав, що на його думку, причина цих метаморфоз - переживання президента-втікача за власну безпеку.

«У Харків він приїхав одним - впевненою у собі людиною, прощалися ми з ним - він уже зовнішньо постарів років на десять. Ну а потім по телевізору я його бачив, коли він робив заяву у ЗМІ - це був не той Янукович, яким я його звик бачити»За словами Добкіна, він побачив по телевізору Януковича, коли він робив заяву у ЗМІ, і «це був не той Янукович, яким я його звик бачити»

Янукович умовив Яроша не штурмувати Межигір’я

Янукович у лютому 2014 року просив лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша зупинити штурм резиденції у Межигір'ї. За словами Добкіна, Янукович був на аеродромному комплексі Харкова і очікував дозволу на виїзд, коли йому подзвонили і сказали, що озброєні люди нібито рухаються у сторону Межигір'я для штурму резиденції.

«За змістом цього дзвінка я зрозумів, що певна частина людей, у тому числі зі зброєю в руках, направилася у сторону Межигір'я. І найголовніше, що турбувало главу держави - це те, що на території якогось ангара лишалося ще сім його охоронців, у них з собою немає майже ніяких засобів захисту і їхньому життю загрожує серйозна небезпека», - сказав нардеп.

Добкін повідомив, що екс-президент попросив тодішнього голову СБУ Олександра Якименка зв'язати його з Дмитром Ярошем і намагався домовитися з лідером «Правого сектора» не штурмувати резиденцію. Через півгодини стало відомо, що штурму не відбулося.

Саша Янукович телефонував Добкіну – розвідати обстановку

Після втечі Януковича його старший син Олександр телефонував Михайлу Добкіну. За його словами, Олександр Янукович хотів отримати інформацію щодо ситуації в країні. «Я так розумію, що у самого Віктора Федоровича (Януковича) він спитати соромився або не хотів», – зазначив він.

Добкін також додав, що на його думку, екс-президент не мав права тікати з країни. «Навіть розуміючи, що помре, а він, швидше за все, розумів, що помре, мав залишитися і померти. Він - глава держави, обирається на цю посаду, повинен розуміти, що такий час може прийти», - сказав Добкін.

Добкін піклувався про Тимошенко

Добкін розказав, що у 2014 році виконав прохання виконувача обов'язків президента Олександра Турчинова й забезпечив безпечне вивезення з Харкова звільненої Юлії Тимошенко. За словами нардепа, 22 лютого 2014 року йому на мобільний зателефонував на той момент вже в. о. президента Олександр Турчинов і повідомив, що в країні змінилася влада.

«Суть його звернення до мене була в тому, щоб я зробив все від мене залежне й забезпечив безпеку переміщення Юлії Тимошенко (яка перебувала на той момент під арештом в Харкові), до харківського аеропорту, а туди за нею вже вислали спеціальний борт», – пояснив він.

Тоді Добкін поїхав до лікарні, де під охороною перебувала Тимошенко, поспілкувався з керівництвом спецпідрозділу «Альфа» й забезпечив безпечну доставку політика до аеропорту. «Переконався, що є транспорт, безпека, що «Альфа» проводить. Що їй (Тимошенко) нічого не загрожує, і поїхав займатися своєю сім'єю», – розповів він.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також матеріали «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: