Окупанти глушать український радіосигнал в Криму - експерт

Окупанти глушать український радіосигнал в Криму - експерт
Трансляція українських раідостанцій на півночі окупованого Криму (липень 2018)
Інфографіка - Кримська правозахисна група

На території окупованого Криму окупанти глушать трансляції українських радіостанцій - Українське радіо, радіо «Крим. Реалії», радіостанція «Джанкой – ФМ», радіо «Мейдан». Про це розповіла Ірина Сєдова, експерт «Кримська правозахисна група» , представляючи результати моніторингу , під час прес-конференцій в прес-центрі «Главком».

Моніторинг проводився у липні цього року щодо того, як працюють чотири радіостанції, котрі транслюють свій сигнал з вишки на Чонгарі. Згідно з інформацією Міністерства інформаційної політики вона запрацювала 17 березня 2017 року. За повідомленнями Нацради з питань телебачення та радіомовлення трансляцію на Крим здійснюють «Українське радіо», радіо «Крим. Реалії», радіостанція «Джанкой – ФМ», радіо «Мейдан». Ці всі радіостанції отримали дозвіл на трансляцію в Крим.

«Ми часто спілкуємося з кримчанами. Вони нам повідомляли, що дійсно в Криму було радіо з материка, гарно було чути ці всі радіостанції в деяких населених пунктах. Але кілька місяців тому ми почали отримувати інформацію, що замість цих радіостанцій почали транслюватися російські радіостанції. Тому ми вирішили перевірити цю інформацію», - говорить Сєдова.

Моніторингова група «Кримської правозахисної групи» побувала в 14 населених пунктах окупованого Криму і перевірила, що транслюється на цих частотах на два радіоприймача – автомобільний та плеєр, в якому вмонтовано радіо.

«Результати моніторингу показали, що дійсно у більшості населених пунктів пробивається гарна трансляція російських радіо в Криму. А на деяких частотах йде одночасно трансляція двох сигналів – російського та українського. Тому відбувається просто каша, бо відбувається накладання сигналу. В Джанкої ми записали звук, який переривався. Було схоже, що навмисно глушать.

У моніторингу також йдеться, що в селищах Вишнівка, Міцне, Червоноармійське і Воїнка сигнал Українського радіо було чутно через звичайний плеєр. При цьому автомобільна магнітола цей сигнал не приймала, а брала сигнал підконтрольного російській владі радіо «Спутник в Криму».

У всіх інших населених пунктах замість Українського радіо на частоті 100,7 FM мовить проросійське радіо «Спутник в Криму».

На частоті 101,4 FM, на яку отримало ліцензію радіо «Мейдан», у восьми з 13 населених пунктів віщає проросійське радіо «Крим». В інших селищах на цій частоті немає мовлення.

На частоті радіо «Крим Реалії» (105,9 FM) у всіх досліджених населених пунктах віщає кримське радіо «Вести FM». І тільки в Армянську і чотирьох селищах Красноперекопського району (Червоноармійське, Вишнівка, Воїнка, Міцне) на цій частоті можна почути одночасне мовлення двох станцій - української «Крим реалії» і проросійської «Вести FM». При цьому якість сигналу обох станцій погане через накладення сигналів радіостанцій на одну частоту.

Окрім того, окупанти блокують і українські сайти.

« Без рішення суду в кримських містах блокуються українські інфоресурси. В березні 2018 року ми робили моніторинг, то 30 сайтів були повністю або частково заблоковано. Роскомнаддзор заблокував рішенням російського «суду» 6 сайтів – «Громадське», соцмережа «Лінкендін» та інші. Вони були заблоковані, бо на думку «Роскомнадзору» не подобався контент. Наприклад, «Громадське» взяло інтерв’ю в представників Хізб ут-тахрір у Києві. Здається, така ж ситуація блокування на території РФ і «Главком». Всі кримські видання, які виїхали на матери току частину заблоковані взагалі без «Роскомнадзора» - «ТРК Чорноморка», «Black Sea News», «ATR», - підсумувала Сєдова.

Переглянути запис-прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: