Правозахисники закликали українців не їхати до Росії на футбол

Правозахисники закликали українців не їхати до Росії на футбол
художник Андрій Єрмоленко

Українські фанати є в групі ризику, якими охоче цікавитимуться правоохоронні органи РФ. З досвіду історій затримання бранців Кремля можна очікувати чергових затримань та фабрикації справ. Тому найкраще утриматися від поїздки до країни-агресора. Такий заклик зробили правозахисники та представник МВС під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

За офіційними даними більше 5000 українських уболівальників має намір поїхати на Чемпіонат Світу з футболу до Росії.

«Ця цифра уболівальників викликає увагу. У кримінології єтаке поняття як віктимність. Тобто людина стає жертвою злочину. Ця категорія наших уболівальників є надзвичайно вразливою, тобто віктимною. В першу чергу вони приїжджають на короткий строк, на відміну від наших харобітчан вони не згодні тривалий час підгорятися російському законодавству , адже фанати їдуть розважатися. Тому їхня поведінка в кращому випадку буде нейтральною, але не такою, яка влаштовувала б російських правоохоронців. Уболівальник може вигукувати свої кричалки на стадіоні, він може розгорнути прапор України, а після матчу ходити вулицями і емоційно ділитися враженнями у тому числі і українською мовою. Це викличе зацікавленість зокрема і в націоналістично налаштованих росіян», - говорить Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини.

Аля Шандра, головна редакторка Euromaidan Press, учасниця кампанії Let My People Go, звертає увагу українських футбольних фанатів на те, що у них є всі шанси поповнити списки бранців Кремля. Станом на сьогодні таких осіб уже 70. Серед них є відомі, такі як Олег Сенцов, і є зовсім невідомі люди, які «просто сподобалися ФСБ». «Росія живе за сталінським постулатом- була б людина, а злочин знайдеться», - говорить Шандра.

За словами заступниці голови правління Центру Громадянських свобод Олександри Романцової, цей список із 70 осіб бранців Кремля був сформований в першу чергу пропагандистською машиною. «Якщо футбольний фанат опиниться під пильним поглядом ФСБ, він повинен розуміти, що українські консули уже в роботі з іншими бранцями Кремля, і тому допомога прийде не швидко. Зважаючи на деякі кейси, можна побачити, що консулам доводиться місяцями добиватися зустрічі в СІЗО з українськими громадянами. Українські в’язні Кремля розкидані по всій території РФ. Деяких ми не могли знайти по півроку. Наприклад, від нас Клиха та Карпюка ховали по тюрмам протягом півроку. Сім адвокатів намагалося зайти у цю справу, щоб надати право на захист, яке гарантовано всіма міжнародними документами. Утримайтеся від поїздки», - наполягає Романцова.

Присутній на прес-конференції представник міністерства внутрішніх справ Олександр Соколовський зазначив, що МВС не зможе захистити своїх громадян на території РФ, якщо вони потраплять у пригоду, і попросив фанатів зважити на власну розсудливість.

Найкращою рекомендацією як убезпечити себе від різноманітних екстремальних вчинків зі сторонни інших уболівальників, правильного оформлення документів, спілкування з поліцейським правозахисники називають наступні правила:

prison_01-e1496138755203prison_01-e1496138755203

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: