Росія є найближчим конкурентом України по торгівлі пшеницею – екпертка

Росія є найближчим конкурентом України по торгівлі пшеницею – екпертка

У торгівлі пшеницею конкурентами України є Росія та Румунія. Але найбільшим конкурентом є Росія, оскільки у нас однакова якість зерна та логістика. Якби на РФ наклали пшеничні санкції за її агресію в Україні, то по Росії це відчутно вдарило б. Такі думки висловила Марія Колесник, керівниця аналітичного департаменту «ААА Consultaiting Agency» під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Україна є гравцем на загальносвітовому ринку. Вона входить в п’ятірку чи в десятку по різним ринкам загальносвітових постачальників зерна.

«Цього року у нас очікувалися величезні проблеми з Російською Федерацією В Росії рекордний врожай по пшениці. Він перевищив 80 млн тон і ніхто цього не очікував. Навіть міністерство сільського господарства США протягом останніх трьох місяців піднімало прогнози по РФ, і саме російський врожай тиснув на ринки», - говорить Колесник.

Росія є найближчим конкурентом для української пшениці.

«Якби у нас по пшениці у нас був би поганий врожай, а в цього сусіда добрий врожай, то росіяни почали б демпінгу вати і це призвело б до того, що Україна дуже жорстко втратила б. Аграрії на мінімуму врожаю не мали можливості продати його за рахунок тиску на ціни з боку Росії. Але за рахунок того, що України отримала 26 млн тон зерна врожаю ми не потрапили в цю халепу. Фактично країна була в доволі хиткому становищі. Якби у нас не було достатньо зерна, щоб корегувати ціни, то ми втратили б і по ВВП, і по надходженню валюти. Але ми протрималися цих два місяці, коли від Росії йшов ціновий тиск», - прожує керівниця аналітичного департаменту.

На Росії за її агресію не наклали так звані пшеничні санкції. І найближчим часом їх не введуть, бо і питання ніхто не ставить.

«Хоча, якби на Росію наклали «пшеничні» санкції за її агресію в Україні, то по РФ це дуже болісно вдарило б», - говорить Колесник.

Вона також зазначає, що в України та Росії однакова логістика. Окрім того, українським аграріям варто звернути увагу на якість українського зерна. Поряд із Росією у нас є ще інший конкурент – Румунія. «Так, у неї обсяги менші, але вона пропонує ринкові пшеницю з вмістом білка 12,5%. Україна пропонує  в більшості своїй 11,5%. Це 10 доларів на тоні», - зауважує експерт.

Колесник також наголосила, що Україні необхідно змінити стандарти щодо зерна, станом на сьогодні вони застарілі.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: