«Українські буцегарні: реформувати неможна залишити?»

 «Українські буцегарні: реформувати неможна залишити?»
Фото з відкритих джерел

Офіс Уповноваженого з прав людини фіксує деякі випадки, коли засуджені особи не отримують навіть мінімальний розмір заробітної плати. А більшість ув’язнених у якості оплати праці отримую цигарки. Про це розповів Євген Нєцвєтаєв, заступник начальника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму – начальник відділу моніторингу пенітенціарних установ офісу Уповноваженого з прав людини на прес-конференції у прес- центрі «Главкома».

Одна з головних проблем  установ виконання покарання – неналежний рівень оплати праці. Робітники не отримують навіть мінімальну заробітну плату за свою працю.

«У минулому році в Оріхівській виправній колонії ми виявили, що працюючі особи отримали заробітну плату трішки більше 1 грн. Є і такі випадки», - розповідає Нєцвєтаєв.

Середній заробіток у 2016 року склав 540 грн без відрахувань. Тобто ще 50% відбирається, а працівнику залишається  200 грн. За словами начальника відділу моніторингу пенітенціарних установ, це гарна заробітна плата, адже  праця більшості ув’язнених взагалі не оплачується.

«Це робиться за рахунок зниження рівня заробітної плати, яка закладається в калькуляцію. Тобто складається калькуляція на виготовлення певного товару або послуги і туди закладається низький рівень оплати праці. Більшість робітників, які працюють на постійній основі взагалі не отримують заробітну плату», - говорить Нєцвєтаєв.

Також він розповідає, що зафіксовані випадки, коли з працівниками розраховувалися цигарками.

«Такі випадки є. Ми знаходили, так звану,  чорну бухгалтерію. Наприклад, за пошиття 100 мішків для цукру – отримує одну цигарку. А за 300 мішків – отримували максимум 41 цигарку. Ми про це повідомили прокуратуру. Як ми знаємо, вони відкрили кримінальне провадження за цими фактами» - розповів експерт.

 Також Сергій Нєцвєтаєв повідомив, що під час моніторингових візитів було виявлено, що більшість установ не укладають трудові договори з в’язнями. Міністерство юстиції України надало інформацію, що було підписано всього 1300 договорів, а кількість працевлаштованих осіб становить 7 тисяч.

«Щоб ви розуміли, по установах виконання покарань, по слідчих ізоляторах кількість засуджених та ув’язнених осіб  була близько 60 тисяч. Якщо порівнювати із позаминулим роком, то це на 9 тисяч менше ніж у 2017 році. Це пов’язано із законом Савченко та зі змінами статті 72 Кримінального Кодексу. На сьогоднішній день, за нашими даними, ці цифри не зменшені і в установах знаходиться 59 тисяч громадян. Однак є певне зростання осіб у Слідчих ізоляторах. Із усієї кількості ув’язнених, з яких засуджено 40 тисяч, працевлаштовані усього 7 тисяч» - розповів Нєцвєтаєв.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: