Вимушені переселенці розповіли, як добиваються виділення землі під будівництво житла

Вимушені переселенці розповіли, як добиваються виділення землі під будівництво житла
Колаж з відкритих джерел

У середині 2015 року до громадської організації «Кримська діаспора» почали звертатися перші ВПО, які протягом року після анексії намагалися самотужки отримати земельну ділянку. Отримання земельної ділянки гарантовано кожному громадянину України згідно Конституції. Тому переселенці і хотіли реалізувати своєї конституційне право. Але не могли. Про це розповів Анатолій Засоба, голова правління ГО «Кримська діаспора», під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Згодом нам запропонували кілька варіантів. Ініціативна група поїхала, подивилася і обрала місце біля села Абрамівка Вишгородського району Київської області. Спочатку це було 55 га землі, які було розділено на 440 родин переселенців. У вересні 2016 року перші 300 родин отримали документи на землю. Через півроку нам додали ще 12 га землі. І сьогодні 557 родин на 63 –ох га землі мають право власності на свої земельні ділянки, хтось ще в процесі оформлення. Кінцева мета – побудувати собі власними коштами житло. Адже від держави немає допомоги як вирішувати житлові питання», - говорить Засоба.

Засоба наголошує, що отримання земельної ділянки – це не привілей для ВПО, і не державна програма. Це гарантоване Конституцією право для кожного громадянина. Для реалізації свого права ВПО вирішили діяти спільно. І додав, що серед тих, хто отримав земельні ділянки є переселенці з усіх окупованих територій. Він також розповів, що у Львівській області ВПО теж об’єднали свої зусилля щодо отримання земельних ділянок, аби збудувати собі житло.

Віктор Бондар, менеджер Програми «Земля і доступне житло» розповів про процедурні питання.

« Ми отримували земельні ділянки для індивідуального садівництва. Таке цільове призначення цієї землі. Цей порядок регламентується земельним кодексом. Розпорядником цих земель є центральний орган виконавчої влади - Держгеокадастр та територіальні органи цієї служби. Саме територіальне управління і показало нам цю ділянку в селі Абрамівка. Далі були проведені земельні роботи. Внесення в реєстр. І видача наказу, тобто людина стає власником земельної ділянки. Далі потрібно звернутися ще до державного реєстратора, щоб в державному реєстрі зафіксувати право на нерухоме майно. Це перший етап.», - розповідає Бондар.

Другий етап полягає в тому, щоб розробити містобудівну документацію, у даному випадку це детальний план території. Він розробляється відповідно рішень і дозволів районної державної адміністрації.

Третій етап – підведення комунікацій. І лише на четвертому етапі люди зможуть розпочати будівництво.

Під час прес-конференції учасниці програми «Земля і доступне житло» проекту «Абрамівка» Світлані Олейнік вручили наказ про право власності.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: