Як Циганков стає продовженням величі Лобановського, Шевченка та київського «Динамо». Іноземні ЗМІ про український футбол

Як Циганков стає продовженням величі Лобановського, Шевченка та київського «Динамо». Іноземні ЗМІ про український футбол
Віктор Циганков

«Главком» пропонує переклад матеріалу одного з італійських видань про гравця «Динамо» Віктора Циганкова

Хавбек київського «Динамо» Віктор Циганков вже увірвався не тільки на українську, але й на міжнародну авансцену. Після того, як Київ залишив Андрій Ярмоленко, на Віктора були покладені особливі надії. І за Циганковим не «заіржавіло».

Особливо яскравими фарбами його гра засяяла після Нового року. Наразі Віктор забив уже 13 голів та віддав 11 результативних передач, з яких три та чотири відповідно в його активі у єврокубках.

Іноземні ЗМІ, зокрема італійське видання CorriereDelloSport, починають придивлятися до українського футболіста як до гравця, який може вирости у великого майстра.

«Главком» пропонує переклад матеріалу провідного апеннінського ресурсу

«Йому 20, він шульга, і вже забив стільки, що про нього говорять за межами його країни. Нинішній тренер національної збірної України Андрій Шевченко вже викликає його у табір головної команди…», - італійські журналісти на тему українського футболу й хавбека «Динамо» розмірковують ширше, згадують про метра українського та світового тренерського цеху, його відомих учнів і, врешті, звертають у напрямку до сьогодення…  

7621

Як повелося

Київське «Динамо» – клуб, корені традицій якого сягають минулого століття. Перед тим, як одягти костюм знаменитого менеджера й стати батьком фундаменталістської тактичної побудови 4-4-2, яка собою створила основу для престижної кар'єри, Валерій Лобановський закінчив факультет машинобудування й був полковником у Червоній Армії (тут італійські колеги щось наплутали, адже насправді Валерій Васильович закінчив Київський політехнічний інститут, а звання «полковник» в нього було зовсім не воїнське – так його називали за залізну вдачу – примітка «Главкома»).

І це звання на уніформі незабаром надихнуло його сподвижників дати йому  прізвисько й у футболі: вони називали його «полковником», за жорсткі методи, чіткі правила й мало розмов – якщо він говорив, то лише по суті. Лобановський творив історію футболу й робив свою справу тоді, коли на земній кулі ще не було комп'ютерів та високих технологій. Він робив нотатки у блокноті, використовував крейду на дошці, щоб давати завдання своїм гравцям. Він залишається символом київського «Динамо» навіть після майже 16-ти років з моменту його смерті. 12 чемпіонських титулів (насправді – 13 – примітка «Главкома»), сім в старому Радянському Союзі (саме тут колеги й помилились, адже в СРСР Лобановський узяв для «Динамо» вісім титулів найкращого клубу країни – примітка «Главкома») й п'ять в Україні, два Кубка Кубків, більше 30-ти трофеїв на лаві тренера й срібна медаль на чемпіонаті Європи 1988 року в Німеччині. Тоді у фіналі Нідерланди Марко Ван Бастена, Рууда Гулліта та Франка Райкарда виявилися сильнішими.

Лабораторія УРСР

Рінат Дасаєв, Олександр Заваров, Олег Протасов, Олексій Михайличенко, Сергій Алейніков та Ігор Бєланов, нагороджений «Золотим м'ячем у 1986 році, коли він випередив Гарі Лінекера («Евертон»/ «Барселона») та Еміліо Бутрагеньйо («Реал» Мадрид ) – це далеко не повний список відомих майстрів того часу. Лобановський ростив кращі українські футбольні таланти. Зокрема, його учнем був Олега Блохін, інший володар «Золотого м’яча» (у 1975-му він зібрав більшу кількість голосів, ніж Франц Беккенбауер та Йоган Кройф). Саме він виховав колишнього гравця «Мілана» Андрія Шевченка, визнаного найкращим виконавцем європейського футболу у 2004 році з перевагою у 175 голосів (на другому місці стояв футболіст «Порту»/ «Барселони» Деко, на третьому – гравець «Барселони» Роналдіньйо).

21752061_1466560513433047_4177456188207056759_n

Новий час

Сьогодні в «Динамо» Київ є ще один гравець, який достойний того, щоб посісти своє місце в альманасі Лобановського. Звісно, по відношенню до історичного моменту, він не є тим гравцем, який вже досяг великого значення, але він ще може перевершити усіх своїх попередників… Це Віктор Циганков, якому всього 20, він грає зліва у півзахисті, має 177 сантиметрів зросту та хорошу статистику.

Фоторобот

Циганков народився 15 листопада 1997 року у Нахарії, в Ізраїлі, в той час, коли його батько Віталій грав за місцевий клуб, але лишився українцем. Вперше Віктор засвітився у складі «Динамо» за попереднього наставника Сергія Реброва, й був тим виконавцем, який мав свою роль у тактичній побудові 4-3-3 або 4-2-3-1. Він добре володіє м'ячем, часто вмикається, мов блискавка, щоб позбутися опіки суперника, має чудові дані й нерідко використовує не для ходьби також праву ногу. Віктор уже був викликаний в збірну, оскільки тренер Шевченко, призначений українською Федерацією в середині липня 2016-го замість Михайла Фоменка, бачить в ньому велику перспективу.

Порівняння

Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс вже порівнював його з Андрієм Шевченком: «Це той рідкісний випадок, коли в гравця його віку можна побачити зрілість. Він з того самого «тіста», що й колишній нападник «Мілану», - сказав він у інтерв’ю сайту УЄФА.

Циганков поповнив систему підготовки молодих виконавців «Динамо» Київ у 2010 році й уже встиг зробити так, що всі захопилися його грою в Лізі чемпіонів. За минулий сезон його не можна будо не помітити в матчі проти «Наполі» Мауріціо Саррі й у грі проти «Бешикташу», коли він забив гол. Його кумиром є Маріо Ґьотце, плеймейкер німецької «Боруссії»...

Максим Салівон, для «Главкома», за матеріалами CorriereDelloSport

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: