Саміт НАТО у Варшаві: Альянс готується до найбільшого посилення після Холодної війни

Саміт НАТО у Варшаві: Альянс готується до найбільшого посилення після Холодної війни

На варшавському саміті НАТО прийнято рішення про найбільше з часів Холодної війни посилення колективної оборони Альянсу - перш за все на східному напрямку.

Йдеться в першу чергу про розміщення ще чотирьох тисяч військовослужбовців в країнах Балтії і в Польщі. Вони, згідно з існуючими домовленостями, будуть перебувати там на ротаційній основі.

Командувати цими підрозділами будуть великі країни НАТО - так звані «рамкові нації»:

«Ми вирішили збільшити військову присутність в східній частині Альянсу. Я радий повідомити, що Канада стане рамкової країною для Латвії, Німеччина очолить батальйон в Литві, Великобританія - в Естонії, а США стануть рамкової країною в Польщі, - повідомив генсек Альянсу Йенс Столтенберг.

Він підкреслив, що завдання цих зусиль - продемонструвати готовність НАТО до захисту своїх країн-членів, і Москві не слід сприймати це як безпосередню загрозу:

«Ми не шукаємо конфронтацію. Ми продовжуємо прагнути до конструктивного діалогу з Росією. Росія - наш найбільший сусід, постійний член Ради Безпеки ООН, вона відіграє важливу роль в забезпеченні безпеки в Європі і за її межами.

Знову підкреслив Столтенберг і аналогічну позицію Альянсу щодо протиракетної оборони: за словами Генсека, ця система вийшла на базовий рівень готовності. Поки в неї входять американські кораблі, що базуються в Іспанії, літаки-перехоплювачі в Румунії і радіолокаційні системи в Туреччині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: