Під час звільнення Мосулу від терористів загинуло близько десяти тисяч цивільних

Під час звільнення Мосулу від терористів загинуло близько десяти тисяч цивільних

Оприлюднена кількість загиблих приблизно вдесятеро вища за ту, яка озвучувалась раніше

Під час операції зі звільнення іракського міста Мосул від бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава» (ІД) загинули від 9 до 11 тисяч мирних жителів. Про це йдеться в дослідженні агентства Associated Press, яке було опубліковано 20 грудня. Ця кількість приблизно вдесятеро вища за дані щодо кількості жертв у Мосулі, які озвучувались раніше, зауважує AP.

Дослідження базується на аналізі списків, отриманих з моргів Мосула, а також відомостях недержавних організацій. У звітах міністерства охорони здоров'я Іраку більшість жертв описуються як «загиблі». Кількість загиблих у близько 10 тисяч осіб не визнають ані міжнародна коаліція під проводом США, ані іракський уряд, ані ІД.

За оцінкою AP, близько третини від загальної кількості жертв серед цивільних у Мосулі - 3,2 тисячі осіб - загинули в результаті дій іракських сил безпеки або внаслідок авіаударів, які завдавались по місту літаками міжнародної коаліції під проводом США у період з жовтня 2016 року до остаточного звільнення міста від ісламістів в липні 2017 року. Натомість у міжнародній коаліції дотепер визнали свою відповідальність за загибель лише 326 цивільних осіб у Мосулі. AP при цьому додає, що до цього часу коаліція не відправляла у Мосул своїх експертів для розслідування обставин смертей цивільних осіб.

ІД захопила Мосул влітку 2014 року, місто було фактичною столицею ІД в Іраку. Операція із його звільнення тривала з жовтня 2016 року до липня 2017 року. Іракську армію підтримувала міжнародна коаліція під проводом США. 10 липня 2017 року прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді офіційно оголосив про повну перемогу над бойовиками ІД в Мосулі. За даними ООН, під час операції з визволення Мосула з міста змушені були втекти 900 тисяч жителів, однак 200 тисяч вже повернулися додому.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: