Путін розгляне клопотання Собчак про помилування Сенцова та Кольченка

Путін розгляне клопотання Собчак про помилування Сенцова та Кольченка
Володимир Путін та Ксенія Собчак

У списку Собчак крім Сенцова та Кольценка ще 14 людей

Президент Росії Володимир Путін доручив своїй адміністрації опрацювати список про помилування 16 людей (у тому числі українських політв'язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка), який йому передала кандидат у президенти країни Ксенія Собчак. Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає видання «Інтерфакс».

«Дійсно, такий список Собчак передала президенту. Президент його прийняв і доручив своїй адміністрації опрацювати цей список», – розповів речник Путіна.

Раніше повідомлялося, що Собчак передала Путіну список людей, яких вона вважає політв'язнями, та просить їх помилувати.

У списку 16 прізвищ: фігуранти «справи 26 березня» Дмитро Борисов та Станіслав Зимовець, Олександр Кольченко (кримський активіст, засуджений у справі про тероризм), Володимир Лапигін (засуджений за держзраду науковець), правозахисник Сергій Мохнаткін, засуджений за застосування насильства до працівника поліції, брат опозиціонера Олексія Навального Олег, який відбуває термін у справі «Ів Роше», журналіст РБК Олександр Соколов, засуджений за створення екстремістського співтовариства, і Олег Сенцов, український режисер, засуджений до 20 років тюрми у справі про тероризм.

Як відомо, українців Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Олега Сенцова доставили до міста Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ Росії, Північне полярне коло) 13 жовтня.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова й Кольченка до списку політв'язнів.

Повідомлялося, що Сенцов вперше подзвонив з російської в'язниці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: