РФ обіцяє меддопомогу українським морякам в обмін на визнання вини - родичі

РФ обіцяє меддопомогу українським морякам в обмін на визнання вини - родичі
Серед поранених, два матроси: Артеменко Андрій і Ейдер Андрій, а також старший лейтенант Сорока Василь

Після обстрілу у Керченській протоці, шестеро українських моряків отримали поранення

У Росії військовополоненим українським морякам не надали кваліфікованої медичної допомоги.  Про це на прес-конференції у Страсбурзі, де проходить сесія ПАРЄ, заявив батько українського військовополоненого моряка Василя Сороки Віктор Сорока.

За його словами, після обстрілу росіянами у кінці листопада у районі Керченської протоки, було поранено шість українських моряків, трьох - легко, а троє зазнали важких поранень.

«Серед трьох поранених, два матроси: Артеменко Андрій і Ейдер Андрій, а також старший лейтенант Сорока Василь. Йому в руку ввійшов осколок. За інформацією, яку ми отримали з неофіційних джерел, кваліфікованої медичної допомоги пораненим не було надано. Рани заживали самі собою. Усі троє поранених мають осколки в своєму тілі. Це говорить про те, що РФ сьогодні поводиться не гуманно і не по-людяному. Ми розцінюємо, що ненадання кваліфікованої медичної допомоги Російською Федерацією використовується як тортури», - сказав Сорока.

Також Сорока повідомив, що спецслужби РФ обіцяють надати необхідну медичну допомогу після того, як українці визнають свою вину.

«Маємо інформацію, що Росія і спецслужби Російської Федерації говорять: як тільки ви визнаєте свою вину, вам буде надана медична допомога. За інформацією, яку ми отримали від адвокатів, у двох поранених: Артеменка, який зазнав під час нападу важкої контузії, уражені очі, від сильного динамічного удару відслоїлася сітчатка, він також має осколки в тілі, як і Ейдер Андрій. Маємо усне підтвердження того, що ненадання своєчасної медичної допомоги нашим пораненим призведе до того, що Артеменко Андрій може втратити зір. У Василя Сороки через враження нервів і сухожилля рука втратила свої функції і може початись незворотній процес висихання руки», - сказав Сорока.

Водночас сестра іншого військовополоненого моряка Ольга Гриценко повідомила, що у родичів немає можливість ні бачитись, ні дзвонити захопленим Росією військовослужбовцям.

«На жаль, на сьогоднішній день нам не дозволені ні зустрічі з ними, ні дзвінки. Хоча консули передали карточки, щоб вони мали можливість нам подзвонити», - сказала Гриценко.

Як повідомлялося, 24 січня в ПАРЄ відбудуться дебати щодо ситуації в Азовському морі і захопленню українських моряків.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ Росії обстріляли та захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу», що здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполя в Азовському морі.

24 українських моряків заарештували в окупованому Криму, згодом їх перемістили до Москви, де арешт продовжили до кінця квітня.

Нагадаємо, родичі українських моряків досі не отримали дозволу від РФ на побачення з полоненими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: