Російський політолог: Путін не буде готовий піти з Донбасу, втративши обличчя

Російський політолог: Путін не буде готовий піти з Донбасу, втративши обличчя
Лілія Шевцова

«Донбас для Путіна – це тягар»

Президент РФ Володимир Путін не буде готовий піти з Донбасу, втративши обличчя. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин, Лондон) Лілія Шевцова.

«Думаю, Кремль не очікував, що Захід піде на жорсткі санкції. Санкції щодо Криму були досить м'якими, але серйозніший пакет було ухвалено вже після трагедії з МН17. Російська влада не була до них готова. Дійсно, в найближчі кілька років російська економіка, російська влада зберігатимуть потенціал і ресурси для того, щоб існувати в умовах санкцій навіть під час їхнього нарощування. І поки Путін залишається у Кремлі, я не думаю, що він буде готовий піти з Донбасу, втративши обличчя. Донбас для нього – це тягар, конфлікт з Україною – це тягар», — пояснює Шевцова.

Політолог припускає, що навіть послідовнику Путіна буде дуже важко піти на якесь вирішення кримської проблеми, знаючи про підтримку населення «Кримнаш».

«Водночас росіяни не хочуть платити за півострів. Близько 55% з них на запитання «Чи хочете ви, щоб Крим оплачувався з бюджету?» відповіли негативно. А що стосується Донбасу, то росіяни перестають підтримувати російську окупацію цього регіону. І Путін це чудово розуміє. Але він пов'язав себе з Донбасом настільки сильно, що піти, здаючи позиції, не може», — говорить Шевцова.

На її думку, Путін продовжуватиме наполягати на власній інтерпретації Мінських угод: політична частина угоди спочатку, а потім безпека і кордон.

«Йому потрібно всучити ОРДЛО всередину українського тіла. Путін хотів би, щоб ідею введення миротворців на Донбас всі розглядали як його компроміс, готовність до поступок. Але миротворці, на його думку, повинні тільки охороняти команду ОБСЄ. І ні в якому разі мандат миротворців не поширюється на все ОРДЛО, на всю лінію кордону. Тут Путін стоятиме намертво», - переконана Шевцова.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: