Російський політолог: санкції мають кумулятивний ефект, Росії ставатиме все тяжче

Російський політолог: санкції мають кумулятивний ефект, Росії ставатиме все тяжче
Лілія Шевцова

«За даними Вищої школи економіки, у 2015-2017 роках Росія втратила близько $600 млрд від санкцій і падіння ціни на нафту»

Санкції проти Росії мають кумулятивний ефект, їй ставатиме все тяжче. Такий прогноз зробила в інтерв’ю «Главкому» російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин, Лондон) Лілія Шевцова.

Є три пакети санкцій, які Захід застосував до Росії. Перший – після загибелі Магнітського, другий – через анексію Криму і початок агресії на Донбасі, третій – наслідок причетності Росії до хакерських атак, втручання у президентські вибори у США.

«Санкції починають діяти, санкції кусаються, - коментує Шевцова. - Але ми не знаємо прикладів, коли би санкції привели до зміни режиму чи політики. І Кремль не змінює свою політику, він спирається на підтримку російського населення. За опитуваннями, 70% росіян вважають, що Москва не повинна відступати, а Росія витримає санкції. Тим же часом за даними, які були опубліковані Вищою школою економіки, у 2015-2017 роках Росія втратила близько $600 млрд від санкцій і падіння ціни на нафту. Санкції призвели до дефіциту бюджету, відтоку капіталу ($280 млрд за два роки). Тому санкції будуть і далі кусатися».

За словами Шевцової, ухвалений Росією бюджет - це бюджет рецесії.

«Нічого хорошого в цьому немає. Так як і попередні бюджети, він спирається на ціну на нафту і податковий тиск. 1-1,5% ВВП економічного зростання, який передбачається, це мізерно мала величина. Росія буде відставати від усіх більш-менш розвинених постіндустріальних країн. Вплив санкцій матиме кумулятивний ефект, накопичуватиметься поступово. Основна проблема полягатиме у рефінансуванні Росією свого зовнішнього боргу як державного, так і корпоративного. Цього року Росія повинна виплатити більше $600 млрд. Де позичити гроші для цих виплат, якщо є санкції та обмеження щодо використання західних ресурсів? А китайці не готові давати нам кредити за пристойними ставками. Другий момент - санкції душать дві найважливіші галузі: вони не дозволяють купувати обладнання для видобутку нафти і газу. Ми не можемо починати розробки в Арктичному шельфі. Через санкції немає нових військових технологій. А це серйозний удар по військово-промисловому комплексу», - пояснює політолог.

Весь цей тиск на економіку буде помітний з часом, переконана Шевцова. Як і тиск на російську еліту: «Заморозили ресурси друзів Путіна по кооперативу «Озеро» зокрема, Ковальчука, Ротенберга, Тимченка в Італії, у Франції, у Сполучених Штатах. Наприклад, у Юрія Ковальчука у США заморозили $572 млн. У Ротенбергів в Італії – $40 млн. Для них це, можливо, не дуже великий удар, але подальше закручування гайок для російської еліти в Лондоні, наприклад, буде дуже відчутним».

У той же час, підкреслює політолог, немає єдності у Заходу щодо сили санкцій: «Наприклад, американці хотіли серйозніше обмежити Росію в енергетичному секторі Європи. Хотіли, щоб Німеччина відмовилася від «Північного потоку». Не вийшло, німці виступили проти. Більш того, німці заявили Америці: «Ми не підтримуємо жорсткі санкції проти Росії, ми не почнемо торгову війну з нею». Ми знаємо останній приклад концерну Siemens з турбінами. Коли Росія завдяки потуранням німців знайшла спосіб доправити обладнання, яке заборонено санкціями, до Криму...»

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: