Світова війна близько? Оприлюднено щорічний «Світовий індекс миру»

Глобальні тренди
Світова війна близько? Оприлюднено щорічний «Світовий індекс миру»

Україна випала з десятки найнеспокійніших країн світу

Австралійський дослідницький Інститут економіки та миру (IEP) оприлюднив черговий щорічний «Світовий індекс миру» - Global Peace Index. За даними цього дослідження, протягом останнього року світ, як ніколи за останні роки, наблизився до повномасштабної світової війни.

Європа вважається наймирнішим континентом світу. Фото: Global Peace Index

Європа – мирна, попри Україну?

Загалом, за даними інституту, наймирнішим у світі континентом була і залишається Європа – і це попри «гібридну війну», яку розв‘язала Росія проти України. Водночас і тут так званий «мирний індекс» летить додолу вже третій рік поспіль. Та й взагалі у більшості країн світу цей індекс також знизився. А найбільші несподіванки співробітники IEP вбачають в зростанні рівня глобальної мілітаризації.

Фото: Global Peace IndexЄвропа залишається наймирнішим континентом у світі. Фото: Global Peace Index

Щодо «миру у Європі» – це можна якось зрозуміти. Європейці (а за ними, видно, й австралійські дослідники) не вважають війну в Україні війною. Якими лише евфемізмами не користувалися вони досі, аби не сказати очевидного: і «українська криза», і «громадянський конфлікт», і навіть просто «важке становище на Сході України». Все це дає змогу сприймати російський напад на Україну приблизно так, як свого часу пропонували більшовики: «Ні миру, ані війни». Щось таке незрозуміле, далеке, але Європейський континент (принаймні, Європейський союз) загалом залишається прихистком миру та спокою...

Європейці намагаються не називати «гібридну війну» Росії проти України війноюЄвропейці намагаються не називати «гібридну війну» Росії проти України війною

А от в цілому світі це зовсім не так. Середньостатистичний рівень мирного існування нашої планети впав за останній рік, за даними інституту, на 0,27 відсотка, а з 2008 року це падіння становить 2,28%. На відміну від 2016-го, стверджують дослідники, ситуація в багатьох країнах, скоріш, стала гіршою, аніж покращилась: більш мирними стали 71 держава світу, в той час як 92 країни сповзають до війни.

Що рахуємо, що – ні?

Світовий індекс миру базується на 23 індикаторах. До них входять, наприклад, такий показник, як суспільна безпека - в цій категорії враховуються дані про терористичні напади, кількість вбивств, кількість в‘язнів у тюрмах, окрім того – кількість та інтенсивність насильницьких протестів, кількість та потужність порушень прав людини, дослідження внутрішніх та зовнішніх конфліктів. Інша категорія даних враховує рівень мілітаризації тієї чи іншої країни: витрати на військо, наявність та кількість ядерного озброєння, експорт та імпорт зброї.

Виходячи з цих індикаторів, фахівці IEP дійшли висновку, що наймирнішою країною світу вже багато років поспіль залишається Ісландія, за якою йдуть Нова Зеландія, Австрія, Португалія та Данія. Сама Австралія, батьківщина дослідників, посідає вельми респектабельне 13 місце. Німеччина, найпотужніша країна Європи, посідає 17 місце серед 163 країн, включених до дослідження, а от США, навпаки – «пасуть задніх» аж на 121 місці (втім, офіційно все ще вважається «середнім рівнем загрози»).


Через війну Сирія вже п‘ять років поспіль посідає останнє місце в рейтингу «рівня миру». Фото: GettyImagesЧерез війну Сирія вже п‘ять років поспіль посідає останнє місце в рейтингу «рівня миру». Фото: GettyImages

«Червоний рівень» відкривають Нігерія (148 місце), Туреччина (149) та Північна Корея (150 місце). Щодо України – вона посіла 152 місце, що не дивно – наша держава вже п’ятий рік протистоїть агресії Росії. Втім слід зазначити, що порівняно з попереднім роком, Україна принаймні трохи покращила свій індекс завдяки зміцненню власної армії, що вважається підґрунтям для більш мирного існування держави. А Росія навпаки трохи погіршила своє становище (154 місце). А найураженішими війною країнами дослідники вважають Ірак, Південний Судан, Афганістан та вже п‘ятий рік поспіль Сирія (останнє 163 місце).

«Ми вважаємо, що постійний тренд падіння рівня мирного існування, який ми спостерігаємо протягом останніх десяти років, пов‘язаний з конфліктами на Близькому Сході та в Північній Африці, але також із світовою неспроможністю завершити деякі з цих постійно триваючих війн», - заявив керівник інституту Стів Кіллелеа в інтерв‘ю німецькому виданню Die Welt. «До покращення становища в країнах на кшталт Сирії, Іраку та Лівії ще далеко – і це створює багато факторів, які впливають також і на Європу, яка, таким чином не може впоратись із тероризмом та великим потоком біженців».

Бабуся Європа готується до війни?

За даними дослідників, в Європі політична нестабільність, перш за все, є наслідком посилення націоналістичних, популістичних та антиєвропейських сил. За цими факторами в переліку йдуть тероризм та посилення кримінальної активності. Все це призводить до зниження рівня мирного існування Старого континенту. Втім одразу шість європейських країн потрапили до першої десятки в Global Peace Index – але водночас в 23 з 36 держав Європи ситуація погіршилась. Найгірші справи – в Іспанії та Туреччини.

Військові маневри НАТО. Фото: dpa/Міндаугас КулбісВійськові маневри НАТО. Фото: dpa/Міндаугас Кулбіс

«Іспанія - потрапила до переліку п‘яти держав, у яких ситуація за рік погіршилася найбільше», - звертає увагу Кіллелеа. З огляду на внутрішній конфлікт через намагання Каталонії отримати незалежність, через теракт в Барселоні, який забрав життя 14 та залишив з пораненнями більш ніж 100 людей, Іспанія «провалилася» в рейтингу з 10 місця в 2016 році аж на 30 місце, пропустивши поперед себе навіть африканську Ботсвану (29 місце) – щоправда, «мирний рівень» тут все ж таки незрівнянно більший, ніж в другого «європейського рекордсмена» - Туреччини.

Рівень загрози в Іспанії «просів» через конфлікт в Каталонії. Фото: Ніколас Карвальйо Очоа/dpaРівень загрози в Іспанії «просів» через конфлікт в Каталонії. Фото: Ніколас Карвальйо Очоа/dpa

Остання посідає аж 149 місце в рейтингу, опустившись навіть нижче Палестини (141). Дослідники пояснюють, що за правління автократичного президента Реджепа Таїпа Ердогана ця країна хоч і підвищила свою внутрішню політичну стабільність, але заслабла на «політичний терор» - погіршилися показники в категоріях «правова держава», «політичний плюралізм» та «свобода слова». Ці фактори в Європі, загалом, знизилися також у Польщі (32 місце) та Угорщині (18 місце). Окрім того ситуацію в Туреччині погіршує її участь в сирійському конфлікті, де турецька армія воює проти курдів.

Росія – країна несподіванок

Щодо рекордно низького рівня «мирності» Росії – то тут, звичайно, немає чому дивуватися. Росія бере участь в купі міжнародних конфліктів, більше того – вона їх провокує та роздмухує. Всередині країни йде полювання на опозиціонерів. Втім РФ змогла піднести дослідникам і принаймні один сюрприз.

Причиною скорочення російського військового бюджету є не миролюбність, а економічна кризаПричиною скорочення російського військового бюджету є не миролюбність, а економічна криза

«Що мене найбільш здивувало – так це той факт, що попри все менш мирну ситуацію в усьому світі, попри великі проблеми на Близькому Сході, більше країн скоротили свої військові витрати», - розповідає керівник дослідницької групи. 88 держав світу в 2017 році стали витрачати менше грошей на власну армію, аніж в попередньому, 2016-му. Серед них – і Росія. Австралійські дослідники, щоправда, пояснюють цей феномен аж ніяк не миролюбністю, а простою економічною кризою, яка виникла, в тому числі, й через санкції, під які потрапила Росія за військову анексію українського Криму.

44 країни, серед них – зрозумілим чином, і Україна – збільшили свої військові бюджети. В середньому ж, світова економіка інвестує в армії 2,22% ВНП – в 2008-му ця цифра складала 2,28%.

Все буде гірше?

Окремий перелік «Світового індексу миру» присвячений всесвітній мілітаризації. Найбільші показники в цій категорії мають США, Північна Корея, Росія та Ізраїль. Це, як і негативні за впливом на рівень мирного існування показники збройного експорту, примусило Америку скотитися в рейтингові додолу аж на сім позицій. В 2016 році США також мали негативний тренд через сильну поляризацію політичної системи та падіння довіри до політиків.

Рівень мирного існування США буде скорочуватися через конфлікт з ІраномРівень мирного існування США буде скорочуватися через конфлікт з Іраном

Також і в 2018 році дослідники IEP очікують, що США впадуть в рейтингові ще більше – через новий конфлікт з Іраном. Втім у Сполучених Штатів є й позитивний тренд: скорочення кількості вбивств на 7% - рівень насильницької злочинності впав там нижче рівня 2008 року.

Окремо IEP порахував економічні наслідки насильства за 2017 рік: за його даними, минулого року насильницькі дії всіх видів обійшлися світові в 12,6 трильйонів євро – це десь 1700 євро збитків для кожної людини на Землі. Водночас насильство, починаючи з 2012 року (з початком війни в Сирії), обходиться світові на 16% дорожче.

Тренд недвозначно вказує на війну, і якщо не подолати негативний його напрямок, вона може стати неминучою.

Борис Немировський, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: