Атака Росії на енергосистему України. Генсек ООН звернувся до всього світу

Атака Росії на енергосистему України. Генсек ООН звернувся до всього світу
Сьогодні 10 млн українських споживачів знеструмлені
фото з відкритих джерел

За словами Гутерреша, масштаби руйнувань по всій країні потребують потужної підтримки з боку міжнародного співтовариства

Масштаби руйнувань в Україні потребуватимуть потужної міжнародної підтримки, що виходить далеко за рамки гуманітарної допомоги. Таку заяву зробив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи в Парижі на Міжнародній конференції «Солідарність з українським народом. Про це повідомляє пресслужба ООН.

«Війна в Україні – це невпинний гуманітарний жах», – зазначив він, вказавши на погіршення ситуації через зниження температури в умовах пошкоджень, завданих російськими бомбардуваннями енергосистемі країни.

Енергетики, працівники галузі водо- та теплопостачання цілодобово працюють над відновленням енергетичної інфраструктури, підкреслив Гутерреш.

Але сьогодні 10 млн споживачів – у тому числі домогосподарства, підприємства, лікарні та школи – знеструмлені, а мільйони відключені від води та тепла, зауважив він.

За його словами, протягом кількох місяців гуманітарні організації надали допомогу, пов’язану з підготовкою до зими, більш як 630 тис. цивільних осіб, на критично важливі об'єкти доставлено 400 генераторів. Ще тисячі генераторів закуповуються й надходять в Україну, додав він, наголосивши, що «все це – крапля в морі».

«Масштаби руйнувань по всій країні потребують потужної підтримки з боку міжнародного співтовариства – що виходить далеко за рамки гуманітарної допомоги», – сказав він.

Необхідно інвестувати у стійке відновлення та відбудову України, аби нинішня криза не обернулася «на бідність, голод та злидні для мільйонів українців», пояснив Генсек.

Він вкотре закликав «працювати разом, щоб створити умови для досягнення миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права», тобто відновлення територіальної цілісності України в міжнародного визнаних кордонах.

Раніше соратник Зеленського розповів, на яку міжнародну допомогу розраховує Україна у 2023 році.

Також повідомлялось, що Єврокомісія виділить €30 млн на закупівлю LED-ламп для України.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виступив на Міжнародній конференції «Солідарність з українським народом», яка організована спільно Францією та Україною і зазначив, що практичним результатом цієї конференції могла би стати домовленість про фінансування проекту із закупівлі LED-ламп для України.

Читайте також: Виведення військ РФ на Різдво. Росія відреагувала на пропозицію Зеленського

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: