Вплив Кремля у колишніх радянських державах послабився. ISW назвав причину

Вплив Кремля у колишніх радянських державах послабився. ISW назвав причину
РФ перекинула 1,5 тис. військовослужбовців з бази в Душанбе в Україну
фото з відкритих джерел

Росія перекинула військових зі своїх баз у країнах Азії в Україну

Кремль майже напевно вивів значну частину сил, які спочатку були розміщені на російських базах у колишніх радянських державах, після того як у лютому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, це, ймовірно, послабило російський вплив у цих державах. 

Російські війська вже перекинули приблизно 1500 військовослужбовців з російської 201-ї військової бази в Душанбе (Таджикистан) в Україну з початку повномасштабного вторгнення та планують у майбутньому перекинути ще 600 осіб із об’єктів у Душанбе та Бухатарі.

Крім того, Росія, ймовірно, з кінця 2021 року передислокувала близько 300 тувинських військових з російської авіабази Кант у Киргизстані, щоб воювати в Україні в різних точках.

«Виведення з держав Центральної Азії заслуговує на увагу в контексті прикордонних зіткнень між Киргизстаном і Таджикистаном... Сплеск насильства між Таджикистаном і Киргизстаном, які є членами контрольованої Росією Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), відбувається разом із відновленням агресії Азербайджану проти країни-члена ОДКБ Вірменії. Російські війська також вивели 800 військовослужбовців з Вірменії на початку війни, щоб поповнити втрати в Україні», – йдеться у матеріалі ISW.

Ключові висновки ISW за 15 вересня:

  • Українські війська продовжували контрнаступальні дії на сході України.
  • Кремль реагує на поразку навколо Харківської області подвоєнням мобілізації, а не висуванням умов для загальної мобілізації.
  • Кремль майже напевно вивів значну частину сил, які спочатку були на російських базах у колишніх радянських державах, після того як у лютому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, що, ймовірно, послабило російський вплив у цих державах.
  • Російські та українські джерела повідомляли про наземні атаки українських військ на північний захід від міста Харків, поблизу українського плацдарму через річку Інгулець і на південь від кордону Херсонсько-Дніпропетровської області.
  • Призначені Росією окупаційні чиновники та блогери стверджували, що українські війська висадили десант на Кінсбернській косі (вузький півострів Кримського півострова).
  • Російські війська провели обмежені наземні штурми та зміцнюють позиції на східній осі.
  • Російська «ДНР», ймовірно, намагається зупинити своїх адміністраторів від втечі перед українським контрнаступом, демонструючи бюрократичну крихкість «ДНР».
Вплив Кремля у колишніх радянських державах послабився. ISW назвав причину фото 1

Як повідомлялося, вранці 16 вересня прикордонна служба Киргизстану заявила, що військовослужбовці Таджикистану обстріляли відразу кілька киргизьких прикордонних нарядів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: