«Мочілово» Могилянки?

«Мочілово» Могилянки?

Навколо «Києво-Могилянської академії» піднімається інформаційна хвиля, схожа на відверте «мочілово» одного з найпрестижніших вузів України.

З приходом до влади Віктора Януковича «Києво-Могилянська» стає справжній більмом на оці влади. Спочатку, одразу після призначення Дмитра Табачника міністром освіти та науки, Могилянка єдина з усіх вузів засудила це кадрове рішення Президента, відверто назвавши нового чиновника українофобом. Але на цьому критика влади там не закінчилися, і підтримуючи реноме «оплоту студентських вольностей», НаУКМА видала офіційну постанову вченої ради із засудженням коаліційного законопроекту про мови в Україні. Реакція влади, судячи з останніх подій, не забарилася – проти вузу вже розпочали щось подібне до інформаційної війни, а сам ВУЗ взагалі можуть закрити через малу кількість студентів.

-- Могилянка – місце для промивання мізків!

«Навчальний заклад, сумно відомий не так просвітою, як промиванням мізків студентам»

- так охарактеризувала «Києво-Могилянську академію» газета «Сегодня». Можливо, і не варто було звертати увагу на цю дурну писанину, але найсмішніше в цій ситуації те, що власник видання - Рінат Ахметов та його найближчий соратник, віце-премєр Борис Колесніков не перестають співати «Могилянці» похвальні оди і називати її найкращим вузом України. А шизофренію в головах видних регіоналів обійти стороною журналістський інстинкт не дозволяє.

Видати такий літературний перл ахметовське видання спонукала нещодавня заява вченої ради Могилянки з приводу коаліційного законопроекту про мови. Ну, зібралися кілька професорів, посиділи, написали там якусь гнівну постанову, і відправили її Януковичу та Литвину, який, до речі, кілька днів тому якраз і закликав «вчену спільноту» оцінити коаліційне законодавче дітище. А критикувати, там, насправді, навіть без ідеологічних моментів, - безліч чого.

Газету «Сегодня» розлютило, що в Україні ще не всі ректори лягли під геніальну «команду професіоналів», і хтось ще навіть сміє сказати криве слово про законодавче дітище Олександра Єфремова, Сергія Гриневецького та Петра Симоненка. Особливо автора дістало, що перебуваючи на 36 місці в якомусь там рейтингу цитованості дозволяють собі ще щось там гавкати.

Очевидно, що команду Ахметова косить якесь тотальне роздвоєння. Напередодні президентських виборів, представляючи гуманітарний блок програми «Україна для людей», Борис Колесніков прямо назвав «Києво-Могилянську академію» найкращим вузом країни.

«Ось приходить на ефір ректор «Києво-Могилянської академії, безумовно, найкращого ВУЗа країни», - сказав 25 листопада 2009 року на прес-конференції в «Зоряному» Борис Вікторович, розповідаючи про далекоглядні плани потрапляння українських вузів в світові рейтинги, але жаліючись, що навіть «Могилянка», найкраща в Україні, в 500 найкращих у світі не входить.

Головний критерій оцінки ВУЗу, за логікою Колеснікова, якість освіти, яку надає ВУЗ. Хоч «Сегодня» вважає, що там тільки тим і займаються, що промивають мізки націоналістичною заразою, але Колесніков зовсім іншої думки. В останньому інтерв’ю «Дзеркалу Тижня» він це підтвердив.

«Цей приклад можна екстраполювати й на владу. По-перше, велика кількість чиновників — нульова якість. По-друге, деконцентрація видатків не дає можливості залучати молодь. І, як мені здається, це найбільша проблема. У мене сьогодні немає можливості запросити випускника, наприклад «Могилянки», у правовий департамент на цю зарплату», - пожалівся він ДТ на те, що державні органи фінансово не можуть собі дозволити найняти випускника «Могиляки». Так це що, Колесніков на роботу зомбі набирати хоче?

Так, а, може, через зазомбованість Ринат Ахметов дав великий грант «Києво-Могилянській академії» на розвиток журналістської освіти? Можливо, в Могилянці такі маги, що і Ахметова з Колеснікова зазомбували? І це при тому, що мало хто в Україні запідозрить Колеснікова в прихильності до українського націоналізму.

Щодо рейтингів. «Сегодня» вказує на те, що Могилянка на 36 місці в рейтингу українських вузів, та ще й юридично існує з 1992 року, а тому не має ніякого права вказувати чиновникам чи парламентарям, які закони приймати. Можливо, і такий рейтинг десь можна відкопати. Але ж є зовсім інші. Наприклад, згідно рейтингу видання «Дзеркало тижня», «Могилянка» в трійці лідерів української освіти. Та що там «Дзеркало тижня», згідно рейтингу, складеного Ахметовским фондом «Розвиток України», журналом «Кореспондент» і газетою «Сегодня»!!!, «Могилянка» займає другу позицію в Україні. Якась тотальна зазомбованість. От уже Могилянка, всім мізки промила, навіть самій газеті «Сегодня». Добре, що там вже відійшли від впливу порчі могилянських шаманів й таки зуміли написати про них правду.

-- Не по-стаханівськи студентів клепають

Але, судячи з усього, роздвоєння мозку скосило не тільки ахметівську команду, а й всю «команду професіоналів». За 7 місяців при владі Янукович так і не наважився скасувати указ Президента Ющенка про святкування 400-річниці «Києво-Могилянської академії». Мабуть, і не наважиться найближчим часом, боїться резонансу перед виборами, або просто - зазомбований.

Проте хто-хто, а міністр освіти Дмитро Табачник могилянського зомбування явно не боїться. Тут його, як відвертого українофоба, закликали звільнитися ще з перших днів роботи, а тому у нього справжній імунітет виробився. Помститися він вирішив просто і ефективно – закрити ВУЗ до бісової матері. Та й привід гарний знайшов – студентів, мовляв, там замало. Нам же вал треба, як в старі добрі радянські часи, а не якість! І закон спеціальний розробив – немає у вишу 8 тисяч студентів – реорганізувати. І чисто випадково в Могилянки їх всього 3,5 тисячі виявилося. Документ ще не ухвалений й ще має розглядатися Верховною Радою. То ж буде прекрасна можливість побачити, як пани Ахметов та Колесніков захищатимуть найкращий ВУЗ України від своїх же картинок радів. Чи, скоріше, як скаже Віктор Федорович закривати НаУКМА, то і ці хлопці скажуть – єсть!

-- Маразм з «доктором Ніко Ланге»

Схоже, що публікація в «Сегодня» була тільки початком хвилі мочілова Могилянки. Вчора «Левый берег» розродився абсолютно ідіотським матеріалом про те, що Ніко Ланге через Григорія Немирю хоче купити собі почесне звання доктора НаУКМА, щоб (Увага! Вдумайтесь в формулювання) – без проблем в’їжджати на територію України та жити тут, проводячи ледь не підривну діяльність.

Найперше, - тріумф маразму «Левого берега» навіть не підписаний. Як написала редакція – щоб німецьке посольство шенгенську візу автору надалі давало. Судячи з того, як в статті демонізують Григорія Немирю – вона явно вийшла з надр Партії регіонів. Це тільки там серйозно вважають, що всі останні критичні до Януковича заяви з Європи – саме його робота. Такий собі Немиря-повелитель усієї Європи. Мовляв, він в 90-х там якось був причетний до Могилянки, і тепер може і там як у Європі, творити, що захоче. Вам смішно, а Олена Бондаренко, нардеп від Партії регіонів, про це на повному серйозі заявляла «Главкому». Пряма алюзія на 2004 рік, коли влада серйозно заявляла, що опозицію люблять в Європі, бо та володіє іноземними мовами.

З таким успіхом можна звинувачувати ледь не половину політиків, які в різні часи чи то викладали, чи то працювали в НаУКМА. Взяти того ж Томенка, Пинзеника, Ключковського, Кравчука і ще багатьох інших. А з іншого боку, як в якусь хвору голову прийшла думка, що звання в Могилняці відкриває для когось двері чи то у Європу, чи то в Україну? Наприклад, одному знайомому професору, завідувачу кафедри НаУКМА, нещодавно німецьке посольство навіть відмовило у шенгенській візі!

НаУКМА ж нічим не відрізняється від інших вузів України! Прямо якась теорія всесильності «нацикового вузу», де всім промивають мізки. В Могилянці безліч різноманітних почесних професорів і докторів, але писати, що це їм щось дає в матеріальному плані – невігластво. Керівництво вузу сам виклянчує, щоб хтось відомий погодився отримати почесне звання, щоб піднімати імідж самого ж університету.

І наостанок хочу ще раз нагадати, що до президентських виборів Ніко Ланге і фонд Аденауера був ледь не найкращим другом Партії регіонів.

«Главком» звернувся за коментарем з приводу цієї ситуації до керівництва «Києво-Могилянської академії». На жаль, Сергія Квіта сьогодні в Україні не було, а тому ми звернулися до віце-президента з науково-навчальних студій НаУКМА Володимира Моренця. Володимир Пилипович, почувши запитання і інформацію «ЛБ», сказав, що таку нісенітницю навіть коментувати не буде, адже це просто принизливо. «Такого роду дискурс принизливий для Києво-Могилянської академії. Як можна обґрунтовувати, що день – білий, земля – чорна, а вода – мокра, і що сказане вами неможливо в принципі!», - повідомив представник Могилянки.

P.S. До речі, автор цих рядків шість років провчився в Могилянці, але особливо зондажу чомусь не відчув. Та й важко когось зазомбувати, коли, зібравши підписи більшості групи, можна було відсторонити викладача від викладання або ж просто не ходити на лекції неадекватних професорів, адже відвідування лекцій було вільним. Ну, так, змушували там вчити англійську мову, а студіювати «общепонятний» було не обов’язково. Якщо вивчення англійської – промивання мозку, то так, там таки всі зомбі ходять. А ще за програмою зондажу ледь не силою змушували студентів шукати роботу на старших курсах (гуртожитків немає – то треба працювати, щоб хату знімати) і з’їздити закордон повчитися. Ух, а там знані буржуазні промивальники мозку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: