Атака на недоторканність. Порошенко робить хід конем (ДОКУМЕНТ)

Атака на недоторканність. Порошенко робить хід конем (ДОКУМЕНТ)

Президент пропонує позбавити депутатів недоторканості і забрати у них право притягувати суддів до відповідальності

Президент України Петро Порошенко запропонував народним депутатам виконати передвиборчу обіцянку і скасувати депутатську недоторканість. Відповідний проект змін до Конституції був сьогодні зареєстрований у Верховній Раді.

Документ, зокрема, передбачає виключення статті 80 з Конституції України, в якій ідеться про гарантування недоторканості депутатів. Окрім того, в проекті закону пропонується внести зміни до ч.3 ст. 126 Основного закону, що стосується відповідальності суддів. Якщо нині суддя не може бути затриманий, або заарештований без згоди Верховної Ради, то в разі ухвалення змін до Конституції, на затримання судді потрібна буде згода лише Вищої ради юстиції.

Глава держави запропонував також притягати суддів до юридичної відповідальності на загальних підставах, окрім випадків, коли вони здійснюють правосуддя. Про це ідеться у доповненні до ст.. 129 Конституції України. «…Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення», ідеться в проекті Закону.

Критики цього законопроекту запевнили «Главком», що президент навмисно вніс в парламент цей документ, аби відволікти увагу депутатів від намученого на цей же день звіту глав НБУ Валерії Гонтарєвої.

Видео: ICTV

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: