Сергій Луценко: Відлік вироку Євросуду у справі Луценка пішов на тижні

Сергій Луценко: Відлік вироку Євросуду у справі Луценка пішов на тижні

Брат екс-міністра про погрози обплювати прокурора і здоров’я Юрія Луценка

Після арешту Юлії Тимошенко справа екс-міністра внутрішніх справ і лідера «Народної Самооборони» непомітно відійшла на другий, якщо не третій план уваги журналістів. Та й сама влада, очевидно переключила всю увагу на Тимошенко. Принаймні, прокуратура чітко показала, які у них пріоритетні завдання, коли обвинувачення Юрія Віталійовича взагалі не змогло пробитися до зали суду через протести прихильників «Батьківщини».

В таких умовах про Луценка пишуть або після його погроз обплювати прокурора, або ж після його заяв про загрозу життю.

З братом Юрія Луценка і одним з найближчих його політичних соратників Сергієм Луценком ми зустрілися у відомому київському ресторані, що на Шовковичній. Там він якраз обговорював справи з іншим лідером «Самооборони» Юрієм Гримчаком. Як би це дивно не виглядало, за сусіднім столиком спокійно обідав син такого ненависного для опозиції Генерального прокурора Артем Пшонка.

-- В нас немає соцзмагання з Тимошенко за місце в ефірі

Сергію Віталійовичу, з часу арешту Юлії Тимошенко майже весь інформаційний простір займає саме вона, а про суд над Луценком забули. Вас це не турбує, адже менша увага журналістів може негативно позначитись на справі вашого брата…

Абсолютно мене це не турбує. Немає ніякої конкуренції, краще аби ці справи швидше закінчилися, ніж ми б мали популярність та цитування в пресі. В понеділок десь об 11 ранку в залі суду зі смартфона я відкрив найпопулярніші українські сайти й побачив, що десь з 15 повідомлень одна новина економічна, а все решта – Тимошенко й Луценко. До того ж, про Луценка новин було дуже багато. В нас немає соцзмагання з Тимошенко за місце в ефірі.

І Юлія Тимошенко, і мій брат – це перші номера в списках партій, які в певний час сформували парламентську більшість. Завдяки саме ним Янукович в 2007 році не став прем’єр-міністром. Всі говорять: екс-прем’єр і екс-міністр, але забувають, що це були керівники політичних сил, які пройшли в парламент і створили коаліцію.

Але ж навіть за кордоном всі говорять про Тимошенко, й забувають про Луценка. Це не шкодить захисту?

Ми вже пережили цикл повідомлень про Луценка за кордоном, це було в грудні та січні. Тоді закордон досить чітко висловив свою позицію щодо політичної мотивації у справі Юрія Луценка. Тож сьогодні йде та сама оцінка справи Тимошенко.

Думаю, світові лідери поінформовані, хто такий Юрій Луценко й що з ним відбувається. Нам дуже допоміг данський Гельсінський комітет. Мікаел Лінгбо був відряджений в Україну для аналізу справ Луценка та Корнійчука, потім додалися ще й справи Тимошенко та Іващенка. З дня на день ми чекаємо другу частину звіту. Перша ж частина була презентована всім послам країн Євросоюзу, Канади та США ще два місяці тому. Цей же звіт був переданий Генеральній прокуратурі послами ЄС. Як мінімум, інституції цих країн, які відповідають за зовнішню політику, мають висновок сторонніх експертів.

Ганна Герман постійно звинувачує Ханне Северінсен в допомозі Тимошенко і ледь не в тому, що та оплачує європейці житло в Києві. Хоч такі заяви виявляються неправдивими, але для регіоналів не буде проблемою заявити, що і Гельсінський комітет куплений опозицією…

Ну, щоб Луценко комусь щось проплатив у Європі… Це було б занадто. Останнім часом взагалі нам багато доводиться працювати за рахунок волонтерів. Не так все легко з фінансами в партійних структурах «Самооборони». Враховуючи, що ми в опозиції, наші спонсори… ми не зацікавлені, щоб їх висвітлювати зараз та підставляти. Не можна підставляти людей, які свого часу робили нам пожертви.

Партійні спонсори ще є?

Ну, я б залишив це рамками обговорення. Вони, звичайно, є. Організація існує. Але зараз в основному наші спонсори – звичайні прості люди.

Напередодні виборів ви зможете активізувати спонсорів - не звичайних простих людей, а когось серйознішого?

От перед виборами і будемо обговорювати формати роботи. Не зараз.

-- Луценко ні в кого не плював

Добре. Юрій Луценко нещодавно на суді висловив бажання плюнути в обличчя прокурору. Через що, звідки таке дивне бажання?

Всьому виною постійна брехня Генеральної прокуратури. Вона продовжувалася і на судовому засіданні в понеділок. Захист Луценка провів невеликий експеримент – подали клопотання про долучення певних матеріалів до справи, окремих наказів МВС. Хотіли їх вивчити і використати в обґрунтуванні захисту. В цей перелік були включені ті документи, які вже є в деяких томах кримінальної справи. І що дивно, Генеральна прокуратура в обґрунтуванні своєї позиції заявила, що ці документи долучати не можна, адже вони будуть заважати неупередженому розгляду справи. Хоча сама вже їх колись долучила.

Експеримент вдався. Відверті маніпуляції та брехня прокуратури стали очевидними. Як на таке можна реагувати? Все, що заявляється захистом або підсудним, блокується прокуратурою або суддівською колегією Печерського суду під головуванням судді Вовка. Будь-яке клопотання захисту, не дивлячись на здоровий глузд, просто не задовольняється.

В понеділок всіма захисниками Луценка було оголошено клопотання про зміну запобіжного захисту. На що Генеральна прокуратура сказала, що підстав для цього не вбачається, захист не обґрунтував необхідності. Ігор Фомін тоді заявив, що відбувається підміна понять. Адже захист не має щось доводити, це має робити звинувачення. У нас же ще діє презумпція невинуватості!

Останній абсурд був, коли суддя Вовк прочитав коротку квінтесенцію звинувачення моєму брату. Потім задав йому логічне питання – чи йому зрозуміла суть звинувачення. Він сказав ні, бо має уточнення. Суддя дозволив задати питання прокурору.

До прикладу, було таке питання: «Перебуваючи в дружніх стосунках, Луценко і його водій увійшли в злочинну змову в невизначеному місці в невизначений час, щоб через 5 років вкрасти з бюджету певну суму пенсії. Запитання до прокуратури – ви сформували таку доказову базу і зможете це доводити в суді?». Представник звинувачення мав би сказати «Так». На що була тирада представника звинувачення, що він не зобов’язаний відповідати на питання підсудного. Як можна розцінювати кваліфікацію прокурора, який не може підтвердити, що у нього є сформоване звинувачення і чи базується воно на доказовій базі?

Яка ще має бути реакція підсудного на такі дії? Він просто сказав, щоб наступного разу прокурор не проходив повз грати, бо воля обмежена, але дістати і плюнути він може.

Нещодавно Вадима Колесніченка спитали, чому Луценко сидить в суді за гратами, а Тимошенко - ні. Він сказав, мовляв, Луценко поводить себе неадекватно, плюється, а Юля – нормально. Але якщо теж почне плюватись, то і її посадять за грати…

Колесніченко як завжди бреше, як і вся Партія регіонів. Луценко ні в кого не плював. Іде гра на словах. Крім того, європейська практика показує, що обвинувачені, за невеликим виключенням, в суді в наручниках та в клітці не тримаються. Правозахисники вже визнали перебування Луценка в клітці в залі суду порушенням прав людини.

Ви знаєте, що суддя Вовк кілька років тому судив Миколу Рудьковського? Тодішня влада називала його чесним, який судить корупціонера…

Проти судді Вовка порушувались три кримінальні справи. Як би не ховала ВРЮ та Генпрокуратура ці документи, вони були знайдені депутатом Москалем та оприлюднені. Мало того, Вовк мав порушені кримінальні справи за матеріалами, які в тому числі здобували і працівники міліції, а цим відомством керував Луценко. Тож суддя вже не може бути неупередженим. Що стосується Рудьковського, я ніколи цією справою не цікавився.

Але ж і закидають, що «помаранчеві» використовували Вовка у своїх розборках, тепер його в своїх цілях використовують регіонали…

Мені не все подобається в помаранчевій команді. Але, принаймні люди не позбавлялися права на справедливий суд та захист. Всі перебувають на волі, живі і здорові. Названий вами чоловік ще й намагається стати керівником партії, хоча і не вдається.

Суд є для того, щоб можна було в ньому доводити свою невинуватість. Я не готовий коментувати справу Рудьковського, як і багато інших, які не були доведені до кінця, можливо, завдяки тому ж судді Вовку.

До речі, як у вас складаються особисті стосунки з людьми, які зараз переслідують вашого брата. Наприклад, ми з вами сидимо в цьому ресторані (зустріч відбувалася в ресторані «Монамі»), а за сусіднім столиком має зустріч син Генпрокурора. Коли його бачите, немає бажання підійти і щось нехороше йому сказати?

Я знаю Артема Пшонку тільки за прізвищем. Сьогодні мені його показали. Про що нам з ним спілкуватися? Не можу про нього нічого сказати в професійному плані ні хорошого, ні поганого. Ми не знайомі. На певному рівні є спілкування з іншими людьми, але це не стосується родичів Генпрокурора.

Як зараз оціните перспективи справи вашого брата. Хоча б коли можна чекати вироку?

Ви вже звернулися до Європейського суду щодо оскарження запобіжного заходу. Тут вже є кінцеве рішення й ми пройшли всі апеляції в Україні. Наші спростування українська Феміда не сприйняла. Враховуючи, що ми увійшли в процедуру прискореного розгляду нашого подання в Євросуді, надіємось в найближчий час мати якесь рішення.

На якому етапі справа в Європейському суді, невже так швидко може бути рішення?

Не будемо розжовувати процедури, але ми маємо розуміння, що відлік вироку Євросуду у справі Луценка пішов на тижні.

До кінця літа буде?

Не знаю. Не буду загазувати.

-- Справа Луценка буде розглядатися значно довше місяця

Коли чекаєте рішення Печерського суду?

В понеділок суд перейшов до стадії опитування свідків. Прокуратурою заявлено більше ста свідків звинувачення. Відповідно до того, як буде йти ця процедура, побачимо, скількох людей в день суд зможе опитувати. Крім того, захист має своїх свідків. Тобто справа Луценка буде розглядатися ще значно довше місяця. Адже кожному свідку треба вручити повістку, доставити до суду та допитати.

Допитувати їх буде не тільки звинувачення, а й захист. Ми хочемо розуміти, чому свідки на одній сторінці дають одні свідчення, а через сторінку зовсім інші. Це все буде з’ясовуватися в ході судового слідства. Єдина проблема, що ми не бачимо незалежного суду.

Правильно розуміємо, що рішення Європейського суду буде набагато раніше Печерського, європейці зобов’яжуть змінити Луценку запобіжний захід і суддя Вовк буде змушений відпустити його з СІЗО?

Так, саме на це ми і розраховуємо. Хай ті, хто будуть читати це інтерв’ю, пам’ятають приклад Туреччини, яка була виключена з Ради Європи за не виконання рішень Європейського суду з прав людини. Для держави це буде мати згубні наслідки.

Вже було рішення Європейського суду щодо незаконного тримання людей в СІЗО в Україні. Навіть якісь санкції мають бути восени…

Так, це відоме рішення у справі «Харченко проти України». Через це робляться спроби змінити Кримінально-процесуальній кодекс. Як інженер, а не юрист, я не буду коментувати цей кодекс. Колишні автомобілісти з влади можуть це робити.

Спеціалісти ж сказали одне – проект КПК, який нібито врахував практику Європейського суду, вносить ще більш жорсткі формулювання.

Ви покладаєте надії на Європейський суд, яка головна лінія захисту в українському суді?

Доводити, що прокуратура збрехала за кожним епізодом звинувачення. Іншого варіанту немає. У цій справі можуть бути адміністративні порушення, але ж вони виправляються дуже просто. Настільки мені відомо, коли брат перший раз прийшов керувати в МВС, то підготував лист до прокуратури, яка внесла протест проти присвоєння певним молодим офіцерам до 30 років звання полковників. Ці звання були забрані і відновлені реальні. Із зарплати і пенсії були вирахувані отримані гроші. Більше ніяких проблем не було, бо це адміністративне правопорушення.

У справі Луценка немає особистої зацікавленості мого брата. В нього немає жодної копійки зацікавленості.

Йому можуть дати кримінальний вирок і не пустити на вибори?

В нас все можливо. Можна вирок і на коліні вночі написати. В цьому і криється основне завдання у справі Луценка та Тимошенко – не пустити їх на вибори. Але ж життям в парламенті все не закінчується. Це не головне.

-- Луценку в СІЗО привозять логопедів

В пресі були опубліковані повідомлення Юрія Луценка, що його можуть фізично знищити у СІЗО. Хто може йому погрожувати?

Я не знаю про це, не можу підтвердити. Юрій Луценко ніколи не говорив нічого поганого про перебування в СІЗО. Знаю, що загроза його життю йде від вищих посадових осіб держави. Не тому, що СІЗО так погано працює. Справа у тому, що як колишній міністр внутрішніх справ має багато «друзів» в тому ж самому СІЗО. Завдяки роботі міліції на чолі з Луценком ці люди там і перебувають.

Чи є реальна небезпека його життю?

Небезпека життю Юрію Луценка викликана тільки загостренням хронічних хвороб, які з’явилися під час перебування в СІЗО. Це вимагає окремого режиму харчування та лікування, яких в умовах СІЗО отримати неможливо.

Про це знає керівництво ізолятору, воно зверталося до суду для забезпечення його лікуванням. Прокуратура просто доставляє дивних лікарів. Доходить до того, що йому логопедів привозять, дуже дивних. Вони без апаратури та стетоскопа проводять огляд методом прощупування живота. Кажуть: «Все нормально, жити буде».

Нещодавно була історія з гепатитом у Луценка. Про це він заявляв сам, потім працівники прокуратури це спростовували…

За ініціативою захисту, знаючи, що СІЗО зверталося до судді, той дав дозвіл, але протягом місяця конвойна частина відмовлялася проводити обстеження у будь-якій клінічній лікарні, було проведено його розширений повний аналіз крові. Працівники СІЗО та прокуратури наглядали за процесом. Але лікарський заклад, який робив аналізи, відмовився їх видавати. Ми їх витребовували через адвокатів з медсанчастини СІЗО.

Також є висновок лікарів, які нам не показували до певного часу. Гепатит – це ціла низка різновидів хвороби печінки. На сьогодні медикаментозне лікування, яке ми йому передаємо в СІЗО для стабілізації роботи підшлункової залози, в комплексі може навіть чомусь і шкодити. Знаєте, одне лікується, інше калічиться.

Тобто, лікування відбувається без нагляду лікаря, він сам ковтає передані вами пігулки?

За приписом лікаря він їх приймає. Який нагляд лікаря може бути в СІЗО? Там є анальгін, аспірин та зеленка.

Ви чули про справу Магнітського і список нев’їзних російських чиновників?

Так, звичайно.

Частина правоохоронців туди потрапили через те, що не дали можливості надати Магнітському в СІЗО належної медичної допомоги. Якщо проводити аналогії зі справою Луценка…

Не хочу, щоб аналогія була повною.

Не дай Боже. Але люди, які перешкоджають наданню Юрію Луценку кваліфікованої медичної допомоги, можуть підпасти під санкції ЄС або США?

Ми ведемо переговори про розгляд Конгресом і Держепом США та Європарламентом можливості формування кола осіб, причетних до порушення прав людини в Україні, яким би заборонили в’їзд та заблокували їхні рахунки.

Це відбувається на рівні ваших побажань, чи інші учасники переговорів цю ідею сприймають серйозно?

У нас є певна переписка, певні схвальні відгуки. Але треба розуміти, що приблизно до 10 вересня всі європейські інституції будуть у відпустках. Тому якийсь рух у цьому питанні ми будемо мати у вересні та жовтні. Народні депутати, які залишилися в «Народній Самообороні» виступили з такою ініціативою, і нас підтримали колеги з інших фракцій. Обговорення є.

До речі, нещодавно в пресі публікувалися певні списки «Батьківщини» на виборах. У цих «документах» опинилися багато родичів Луценка…

Я не коментую дурні жарти. Не думаю, що в БЮТ зараз хтось серйозно обговорює списки.

Все ж таки, як ідуть переговори з «Батьківщиною» з цього питання?

Я знаю, що Тимошенко з Луценком їхали в одному автозаку в СІЗО і мали можливість спілкуватися. Говорили вони про захист та політику. Смішно думати, щоб вони могли там на коліні якусь стратегію обговорювати або серйозні питання. Для цього треба багато часу. Поживемо – побачимо. Я не хочу взагалі обговорювати найближчі вибори. Знаю, що «Народна Самооборона» завжди жертвувала своїми принципами заради об’єднання в більш широку команду і демократичний фронт. Думаю, мої колеги мене підтримують у тому, що поодинці сьогодні воювати проти такої владної машини не можна.

Хто залишився в «Самообороні» з відомих політиків?

80% регіональних організацій і керівників попри важку ситуацію залишилися на зв’язку. В парламенті лишилися: Юрій Гримчак, Володимир Ар’єв, Юрій Стець, Тарас Стецьків та Олесь Доній. Можливо, когось і забув. Ці люди з нами, вони працюють в захисті та працюють з виборцями.

Хто зараз керує партією?

Партією керують колегіально. Формально, підпис ставлю я або Юрій Гримчак як заступники керівника партії. Антагонізму немає ніякого.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: