Герман таки видумала про квартиру Северінсен

Герман таки видумала про квартиру Северінсен

Розібравшись в сьогоднішній заочній суперечці з приводу квартири Северінсен в Києві, «Главком» встановив, що Герман або сама видумала цю історію, або хтось її підставив.

Розібравшись в сьогоднішній заочній суперечці з приводу квартири Северінсен в Києві, «Главком» встановив, що Герман або сама видумала цю історію, або хтось її підставив.

-- Як все починалося…

Тиждень тому пощастило зустріти свою давню знайому Марію Приходько, з якою багато років разом навчалися в університеті. Вона здобула освіту за спеціальністю «Соціальна робота», і, в принципі, пішла працювати за своїм фахом. А тому, кожен день проводячи в дитячих будинках, давно вже не слідкує за перипетіями української політики, і тим більше не знає «карти власності» того чи іншого Інтернет-сайту.

Пішли з нею на каву, і перше, про що вона мене запитала як журналіста: кому належить сайт daily.com.ua. Ну, кажу, це проект, за різними даними, близький до Партії регіонів, а що таке? І вона мені розповіла дуже дивну, як на неї, історію. Повторю, вона соціальний працівник, а тому політичні перипетії для неї дуже далекі.

Її мама працює в одній міжнародній організації, до керівництва якої причетна колишня доповідач ПАРЄ щодо ситуації в Україні Ханне Северінсен. Так ось, вона нещодавно у справах цієї організації приїздила до Києва. Так як грошей у них водиться не дуже багато, і там рахують кожну витрачену копійку, мама моєї подруги заходилася шукати по знайомих безкоштовне житло для гості. Саме в цей час у тітки подружки була можливість на кілька днів вселити Ханне Северінсен. Квартира у неї знаходиться майже в центрі, тому пані Северінсен туди було запрошувати не соромно. Та й тітка не могла відмовити сестрі у послузі. Ну, нічого страшного, Северінсен не дуже вибаглива і залюбки погостювала у тітки моєї подруги.

Але треба було бачити хвилювання в голосі Маші, коли вона сказала, що названий сайт написав, ніби квартиру її тітки найняла для Северінсен Юлія Тимошенко! В її голосі було щире здивування з того, що журналісти могли написати таку відверту брехню. Я заспокоїв подругу, сказав, що сайт, як кажуть, належить людям з Партії регіонів, і він постійно мочить опонентів, а тому на таку нісенітницю навіть звертати уваги не треба.

Яким же було здивування, коли почув, що цю ж нісенітницю в ефірі телеканалу 6 жовтня переповіла, хоч і з посиланням на статтю, не хто інший, як заступник голови Адміністрації Президента! Поважна пані - чиновник, яка, в принципі, щось там радить Президентові, є близькою до нього людиною. Пані Герман публічно переповіла брудну інформацію з сайту, який пов’язують з Партією регіонів, й заявила таке: «Я знаю, що нам треба українські газети видавати так само англійською мовою і більше мати сайтів, які перекладаються на англійську мову. Тоді пані Вольвенд (доповідач ПАРЄ по Україні) буде краще поінформована про все, що діється в Україні, і не буде такою заангажованою. Вона також прочитає матеріали, які, наприклад, читала я, про те, що її колега Северінсен від БЮТ начебто отримала квартиру, в якій вона мешкає. Це дуже цікава інформація. Думаю, що для пані Вольвенд вона би теж була цікавою».

Як вона, людина, яка перебуває на державній службі і вважається близьким соратником Президента України, може переповідати чутки, які були опубліковані на якомусь третьосортному сайті? Як можна когось спонукати читати відверту «заказуху», тим більше поважних європейських чиновників? Невже пані Герман і Президенту «переповіла» історію з квартирою Северінсен? Тоді виникає питання, чи адекватно в такому разі Віктор Янукович буде сприймати резолюції ПАРЄ, якщо думає, що цей орган давно куплений Тимошенко?

-- Перепалка Северінсен-Герман

Звичайно, пані Севернісен спростувала нісенітницю про куплену для неї в Києві квартиру.

«6 жовтня заступник керівника адміністрації президента Ганна Герман на телеканалі «News One» заявила, що партія Юлії Тимошенко купила квартиру для мене в Києві. Це абсолютно неправдиві твердження, і я вимагаю, щоб пані Герман або підтвердила це, надавши якісь докази, або опублікувала офіційне спростування і вибачення за поширення такої брехні», - заявила Северінсен у своєму листі до пані Герман.

Вона пояснила, що квартира, яка, за словами Герман, належить Северінсен, насправді, - місце, де живе сестра її подруги і де вона зупинялася, щоб заощадити на витратах на готель.

«Я сприймаю такі заяви як спробу нанести удар по моїй репутації колишнього співдоповідача по Україні у ПАРЄ і як нині незалежного експерта, а також кинути тінь на нинішніх співдоповідачів та моніторинг Асамблеї як такий. Я б радила пані Герман не витрачати її дорогоцінний час на поширення неправдивих тверджень про мене, а зосередитися на різкій критиці, яку містить резолюція ПАРЄ, щодо згортання демократичних свобод і прав людини, які траплялися за президента Януковича», - вважає Северінсен.

Пані Герман одразу заперечила, і сказала, що вона лише послалась на статтю, а не сама заявила про куплену квартиру. «Приклад зі мною ще раз підтвердив: Северінсен отримує інформацію у спотвореному вигляді. Так, Северінсен пише, що я стверджувала про куплену для неї квартиру БЮТ. Насправді я лише процитувала статтю про це, опубліковану в українській пресі", - зазначила Ганна Миколаївна.

Формально, різниця між «послатись на статтю» і «самій про це стверджувати» є, але ж фактично до заяви Герман ніхто про цю історію не знав, а так вона пролунала на всю державу. Та й послалась Ганна Миколаївна якось дуже творчо, адже в оригінальній статті мова іде про те, що хтось оплачує Северінсен квартиру по вулиці Горького, 24, і аж ніяк не стверджується про те, що її купила партія Тимошенко.

-- Герман сама видумала історію про видуману квартиру?

«Сайт БЮТ, анонсируя новую работу Северинсен, «забыл» упомянуть несколько принципиально важных вещей. Какова зарплата скандинавской госпожи? Ведь не святым же духом она питается? Кто оплачивает ей недешевую квартиру по адресу город Киев, улица Горького 24? Кто платит счета за телефон, электронную почту?», - йдеться у публікації. Ви бачите тут твердження про те, що партія Тимошенко комусь купила квартиру? «Главком» - ні.

Аби поставити всі крапки над "і" в історії з квартирою Ханне Северинсен, «Главком» зв’язався з Оксаною Приходько, яка і займалася забезпеченням житлом європейського гостя в Україні.

Пані Оксано, який ви взагалі маєте стосунок до Ханне Северінсен? Чому ви забезпечували її житлом?

Ханне Северінсен є президентом міжнародної громадської організації «Європейська медіа-платформа». Я - директор цієї організації в Україні. «Європейська медіа-платформа» була співорганізатором першого українського форуму з питань управління Інтернетом.

Де насправді проживала Ханне Северінсен, перебуваючи в Києві, чи орендувала вона квартиру, чи це вже її власність?

Ханне Северінсен перебувала в Києві з метою участі в Першому всеукраїнському форумі з питань управління Інтернетом. Форум відбувався третього та четвертого вересня. Пані Северінсен брала участь у цьому форумі власним коштом, і для того, щоб заощадити її власні кошти, ми домовились, що вона буде мешкати у квартирі моєї родички. Ніяких грошей вона нам не платила. Тим більше, це аж ніяк не її помешкання!

Ще раз повторю, це було третього та четвертого вересня. А 21 вересня на сайті daily.com.ua з’явилася стаття, в якій повідомлялося, що начебто БЮТ оплатив для Северінсен квартиру. Спочатку ми вирішили не реагувати на цей наклеп, але потім, коли в ефірі каналу «News one» почули від Ганни Герман звинувачення в тому, що всі доповідачки ПАРЄ заангажовані, як, наприклад, це відбувається з Ханне Северінсен, якій БЮТ купила квартиру, ситуація змінилася. Тоді вже Ханне Северінсен вирішила вимагати від пані Герман вибачень і спростування неправдивої інформації.

Ви можете точно назвати квартиру, де проживала Ханне Северінсен?

Це приватна квартира моєї родички. Називати точну адресу не хочу. Моя родичка просто хотіла допомогти, по-людськи, а опинилися в епіцентрі міжнародного скандалу, на жаль.

Думаю, вся ця історія – частина кампанії з дискредитації ПАРЄ, Ханне Северінсен і останньої резолюції ПАРЄ щодо України. Якщо у влади таке розуміння свободи слова, то нічого доброго нас у цій сфері, на жаль, не очікує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: