Олександр Паращій Керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital

Який запас міцності в енергосистеми України

Зимою багато споживачів матимуть проблеми зі світлом
фото з відкритих джерел

Є ризик, що обмеження споживання будуть трохи інтенсивніші у певних регіонах

Роздуми про запас міцності нашої енергосистеми (з боку генерації електроенергії):

Наявна потужність

Вважається, що у нас досить багато генеруючих потужностей (більш як 50 ГВт). Але по факту, на цю зиму максимум, на що ми можемо розраховувати – це на третину від цієї цифри (і це за умови нульових руйнувань генерації):

  • Попри великі значення встановлених потужностей, по факту найбільше, що виробники видавали історично, так це 48%-96%, у залежності від джерел (АЕС, ГЕС, ТЕС, ТЕЦ, ВДЕ). Так, якщо ми просумуємо усі максимальні потужності від вище перелічених джерел, які вони колись видавали (колись – це з березня 2017 року, тобто після офіційної втрати активів в ОРДЛО), то маємо усього 35.0 ГВт у сумі.
  • Але не усі ці рекорди є доступними взимку, бо як правило відновлювані джерела (гідро і особливо сонячні станції) взимку максимальних потужностей не видають. Тобто, якщо ми просумуємо зимові рекорди виданої потужності, то матимемо вже 32.5 ГВт.
  • Але встановити рекорд протягом якоїсь години і тримати такий рівень довгий період часу – це дві великі різниці. Якщо ми візьмемо середньомісячні зимові рекорди потужності – то в сумі вже матимемо 25.4 ГВт. І це за умови, що усі джерела би одночасно показали такі рекорди.
  • Тепер ще відмінусуємо потужності, які залишилися на окупованих територіях, і вже отримаємо максимум, що в середньому цієї зими ми зможемо побачити – це 17.7 ГВт. (Ці потужності враховують усі джерела, розташовані на неокупованій території України, у тому числі у 20-кілометорвій зоні від лінії фронту. Теоретично, із деокупацією правобережжя Дніпра, до цього можуть додатися трохи потужностей (СЕС, ТЕЦ), але то все дуже теоретично. Також, дані розрахунки не включають можливість імпорту е/е (до 0.3 ГВт) і можливість запуску газомазутних блоків ТЕС (до 0.6 ГВт). Припустимо, що ці врахування/неврахування плюс/мінус балансують одне одного).

Попит

Попит на електричну потужність на грудень-січень я прогнозую на рівні 13.8 ГВт у середньому. У пікові дні (а це як правило період між Миколаєм та католицьким Різдвом, а також два тижні навколо Йордана) середньоденний попит може сягати 14.5-15.0 ГВт.

Баланс

Тож якщо у нас із теоретично наявних 17.7 ГВт, 40% не зможуть нам допомогти (те, про що нам натякають у ці дні), то середня пропозиція потужності у зимові дні складатиме десь 10.6 ГВт. За таких умов, середній дефіцит потужності може скласти 23%.

Що це може означати для споживачів? Якщо ми припустимо, що споживачі, відповідальні за 30% споживання потужності, мають бронь від вимкнень е/е, то у середньому в грудні-січні 33% непривілейованих споживачів не матимуть світла.

Кияни мабуть до такого вже звикли, і матимуть такий графік (третину часу без електрики) за щастя. Але звісно, це все за умови, що основним вузьким місцем залишатиметься саме генерація електроенергії.

Наразі маємо вузькі місця у мережах, тож є ризик, що обмеження споживання будуть трохи інтенсивніші у певних регіонах. Також маємо надію на те, що якісь із недоступних нині виробничих потужносте можна буде все-таки відновити.

Тож віримо в ЗСУ, ППО та в енергетиків, і економимо електроенергію.

Читайте також: Місяць енергетичного терору. Підсумки і прогнози
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: