Олексій Арестович Військовий експерт

В російських військових на Донбасі інколи знаходять цікаві документи

Донбас
Фото: EPA/UPG

Росія як соціосистема не може породити необхідну кількість військових

Ми маємо чіткий показник по Афганістану. Радянська офіційна пропаганда говорила, що в Афганістані загинуло 15 тисяч осіб. Цю цифру придумали дуже пізно, практично перед виведенням військ. За даними негласного розслідування самих воїнів-афганців, іноземних джерел, втрати СРСР в Афганістані становили до 115 тисяч осіб. Із них 26 тисяч поховані на території України. У Радянському Союзі нарікання почалися, коли кількість загиблих перевищила 50 тисяч осіб, але це при чисельності населення країни у 286 мільйонів. Виходить, що знадобилося вбити 50 000 чоловік, щоб люди помітили цю війну. Після цього почалися розмови в кожному дворі, на кожній кухні - війна прийшла в кожен дім. Тепер, крім лайки на адресу радянської влади, виникала тема втрат в афганській війні та її безглуздості.

Населення Росії - близько 150 мільйонів. Думаю, що в сукупності вони повинні втратити в Україні 30-50 тисяч осіб. Тоді ця проблема прийде в кожен дім, і її стане неможливо ігнорувати і розповідати про те, що вони нічого не знають, а до цього вони будуть терпіти. Це буде макросоціальна дія, яка торкнеться кожного і вплине на всю країну. Поріг терпимості, після якого навіть вище керівництво почне йти, - 50-80 тисяч осіб, які будуть вбиті під час війни.

Зараз складно оцінити втрати РФ в Україні - ніхто не рахує «ихтамнетов» та найманців. Я провів тиждень в АТО, і тільки на моїх очах вбили людей 20, але це тихий тиждень, коли не ведуться активні бої. Втрати у них великі.

Давайте звернемося до російських джерел. Комітет солдатських матерів Росії, які рахують [загиблих] солдатів. Вони за офіційних даних по Чечні в 4500 осіб нарахували 14500 загиблих. Вони зараз кажуть, що на Донбасі вбито до 2000 кадрових російських військових. Додамо ще 2000 «ихтамнетов» і не менше 5000 найманців, щоправда, їх не рахують. Тому зараз втрати РФ на Донбасі можна оцінювати в 4-5 тисяч осіб. Хоча реальні втрати набагато більше. Думаю, що втрати в Сирії - не менше 2 тисяч осіб. Тому сумарні втрати в Сирії та на Донбасі з боку Росії можуть складати до 10 тисяч осіб. Тому до межі невдоволення ще далеко.

Коли обшукують вбитих кадрових росіян, то буває, що паспорта немає, а довідка на іпотеку лежить у правій нагрудній кишені. Святе вони не випускають. Дуже багато пішли в контрактники, тому що зробили доступною іпотеку - військові кредити - при підписанні контракту дають іпотечний кредит з низькою ставкою, а зарплата дозволяє це гасити. Вони стоять до останнього. Родичам, які виступають, кажуть, що вони залишаться без іпотеки, без квартири. Тому там всі тихі і мовчать про вбитих синів. Росія як соціосистема не може породити необхідну кількість військових, тому вони йдуть на всілякі хитрощі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: