Микола Бєлєсков Головний консультант відділу воєнної і воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

«РФ завтра почне повномасштабну війну». Тверезий погляд на ескалацію

Навчання окупантів у Криму

Відомо, що РФ використовує навчання для прикриття маневру військ

Пройшло більше двох діб із початку витка чергової істерії на тему «РФ завтра почне повномасштабну війну». Тепер можна більш-менш глянути тверезо.

1. Чи була під цим всім об'єктивна основа?!

Так була. В ЗС РФ зараз закінчується зимовий період навчань і вони проводять комплексні перевірки шляхом активних тренувань в полях. Часто в рамках таких комплексних перевірок відпрацьовують серйозні сценарії - в 2019 році Чорноморський флот і 4 армія ВПС і ППО відпрацювали сценарій війни із НАТО. Зараз відпрацьовують оборону всього Чорноморського побережжя (окупований Крим + Краснодарський край) – активність НАТО їх непокоїть (забувають що вони її самі запустили в 2014 році). І в рамках відпрацювання цього сценарію виводять додаткові війська. Той же ж Південний військовий округ РФ маючи 3 армії плюс корпус в Криму найменший територіально. Війська вивели із пунктів постійної дислокації і почали хоча б трохи рухати і ось вони вже поближче до України. Оці додатково 25 батальйонних тактичних груп, про які Головнокомандувач ЗСУ казав.

2. На скільки вірною є офіційна державна реакція?!

Та в принципі вірною. В самих американців, як показують їх заяви, немає ясності чи це просто в РФ традиційний період посилених тренувань чи це вони готуються до чогось гіршого набагато маневруючи військами. І така дилема знову через те що відстані невеликі а концентрація військ/сил в Південному військовому округу значна на ті невеликі території. От і не можуть навіть американці на 100% зрозуміти що має місце.

А так ми ж маємо практику коли РФ використовувала навчання для прикриття дій по формуванню угруповань, розгортанню їх системи управління і забезпечення. Тому традиційно виходимо із найгіршого.

3. Чи була реакція шановного панства вірною?!

А отут вже як на мене відповідь – ні. Ну от що дає поширення оцих відео із переміщенням техніки із невідомих джерел окрім як нагнітання паніки і психозу. А нічого. Це не допомагає від слова взагалі. Хотілося б щоб на 8-й рік триваючої агресії РФ і збереження загрози навчилися не піддаватися на ці емоційні гойдалки, але ні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: