Микола Гнатовський Професора Університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Європейського комітету проти тортур (ЄКПТ)

Вступ до ЕС - засіб, а не мета

Довгий пост не про війну, а про мир

У нас часто кажуть, що мета реформ в Україні - це вступ до Європейського Союзу. Як на мене, вступ до Європейського Союзу - це все є засіб, а не мета. У самому ЄС є країни, які досі не змогли скористатися можливостями, які дає це об'єднання, і потерпають від проблем, дуже подібних до українських: корупція, політичний популізм, недорозвиненість інститутів громадянського суспільства, інфантилізм громадської думки тощо. Ніхто притомний у цих державах не заявить, що "мету досягнуто" - ми у ЄС, а про інше можна не турбуватися.

Та що там Євросоюз... От Україна вже понад 15 років - член Ради Європи, потужної регіональної організації. Навіть серед людей, які дуже добре знають, про що взагалі ця структура, переважає думка, що участь там - просто символ нашого долучення до європейської сім'ї. Але ж насправді існує величезний експертний потенціал цієї організації, які держава практично не використовує.

Візьмемо, наприклад, Венеціанську комісію, про яку всі так багато чули. Напевно, про жодну зі структур Ради Європи в Україні стільки не брехали, як про цю - адже всім треба було просувати "свої" законопроекти у сфері конституційного права. Але Венеціанська комісія значною мірою повторює щодо України ті самі рекомендації - від самого початку нашого приєднання до її діяльності. Це абсолютно розумні ідеї, які ми здебільшого просто ігноруємо - рік за роком. А там є відповіді на ключові проблеми, які гальмують розвиток нашої держави: організація судової системи, вибори, взаємини між гілками влади... Інструменталізувати Венеціанську комісію, використати для власних цілей намагалися практично всі наші керівники, а от скористатися гарними експертними порадами - майже ніхто.

І це тільки одна сфера. А ще є органи з величезної кількості абсолютно нагальних питань: боротьба з корупцією (GRECO), захист прав людини в найрізноманітніших аспектах функціонування держави і так далі. Україна всюди бере участь, "домашнє завдання" для неї готують найкращі європейські фахівці... і майже нічого не відбувається.

Тож, повертаючись до "нашої мети - членства у ЄС", мушу сказати - це не мета. Мета - сучасна європейська держава, найвищою соціальною цінністю в якій є людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека. Це не мрії проти ночі, а цитата з частини першої статті 3 Конституції України. А вступ до ЄС - це політичний вибір, напрямок розвитку, який мусить полегшити шлях до мети.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: