Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

«Загибель ександри». Сто років тому українці вже топили Чорноморський флот

Росіяни вкотре зробили перемогу зі своєї ганебної поразки
постер до радянського фільму 1965 року

Сьогодні історія, тітка з специфічним гумором, готує рімейк п’єси «Загибель ексадри»

Українці вже топили російський Чорноморський флот – у 1918 році, в очікуванні наступу війська Німеччини та Української народної республіки. 

Саме з такою назвою, «Загибель ескадри», була популярна в радянські часи п'єса українського радянського драматурга, улюбленця Сталіна, лауреата всіх можливих нагород, крім Матері-героїні, Голови Верховної Ради УРСР Олександра Корнійчука.

П'єса досить добротна, в стилі радянських агіток. З традиційними героями: звісно, справжнім більшовиком-агітатором, наділеним всіма чеснотами борця за народу справу, підступного українського націоналіста, який збиває матросів з ленінського вірного шляху до рівності та братерства, сірі маси несвідомих матросів, які вагаються, і головна постать, «залізна» комісарка у чоботях, шкірянці, в червоній хустці, з наганом. Все, як має бути. Не буду описувати дію, власне головний висновок – українським націоналістам Чорноморська ескадра не дісталася, її самі матроси втопили, після чого пішли на фронт. Це і є головний фінал, як його класифікували радянські літературні критики, назвавши оптимістична трагедія.

Традиційне російське «так не дістанься ж ти нікому».

Пройшло сто років. Історія повторюється. Тільки тепер вже частину флоту потопили українці. А решта ховається в Севастополі та Новоросійську.

Та й флотом він був скоріше по інерції, до «зернової угоди». Хоча підозри були, на рівні слабких голосів експертів, що російський Чорноморський флот далеко не той, яким був до 24 лютого. Але інерція мислення гнала крамольну думку, що боєздатного флоту вже немає.

Парадокс, але це твердження розвіяли своїми діями самі росіяни, почавши гру в шантаж з виходом із «зернової угоди».

І дії Туреччини, навіть обґрунтування голосами начебто неурядових експертів, підтвердили, що флоту, здатного вплинути на хід угоди, в Росії немає. Аналіз залишків флоту не йде в ніяке порівняння з турецьким, блокувати нічим, потопити сили є, але протистояти турецькому флоту, який є складовою частиною НАТО, нічим.

От і прийшли за фактом до того, що українське зерно охороняють кораблі НАТО. Без публічних оголошень, реклами, як багато чого робиться цій війні.

А що російський Чорноморський флот!? Флоту, як військового з'єднання, готового виконувати бойові завдання, висадити десант в Одесі, захопити Миколаїв, не існує. Є група бойових кораблів, які здатні вести обстріл мирних об'єктів України, нести смерть та руйнування.

А сьогодні Історія, тітка з специфічним гумором, готує рімейк п’єси «Загибель ексадри». От тільки цікаво, як на цей раз повториться історія: затоплять самі, їх потоплять українці, чи втечуть до Новоросійська? 

Маю надію, фінал буде скоро.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: