Олександр Кочетков Аналітик, політтехнолог

Путін увійде в історію як руйнівник Росії

Демократичний світ чекає, коли в Росії завершиться епоха Путіна
фото з відкритих джерел

Так звана «часткова мобілізація» грубо і зримо зневажає російський суспільний договір

У кожній країні діє Суспільний Договір (СД) між громадянами – формалізований чи неформальний. Це як би фактична згода більшості громадян із правилами, за якими вони живуть. У тому числі і з правилами, за якими діє влада.

Порушення СД завжди веде до соціальних потрясінь і веде до зміни суспільної моделі держави чи її краху. Це незаперечний факт, що простежується ще з Стародавньої Греції.

У недоімперії СД формулюється приблизно так: влада розповідає народу, як вона про нього невпинно дбає і забезпечує уявні приводи для великодержавної гордості, але у справи народу всерйоз не лізе. У відповідь російський народ вірить у свою велич і богообраність і не лізе у справи влади, дозволяючи їй збагачуватися власним коштом.

Так звана «часткова мобілізація» грубо і зримо зневажає російський СД. Тому що Кремль обіцяв знищити Україну та поставити на місце Захід без безпосередньої участі більшості громадян РФ – мовляв, обійдеться контрактниками та добровольцями.

А тепер ось мобілізація, нестримна, як діарея. І гарматне м'ясо потрібне на фронті негайно, тобто про якусь адекватну підготовку та екіпірування просто не йдеться. І все це заради порожніх фантазій влади, як прямо кажуть відомі люди, як Алла Пугачова.

Це ж не в телевізорі перемагати весь світ, це ж справді в Україну на забій! Так не домовлялися!

Не варто звертати на боязкі антимобілізаційні мітинги в недоімперії. Громадське невдоволення наростатиме разом із кількістю «косяків», які тамтешня влада вже почала творити. А також побачивши очевидну несправедливість при мобілізації, коли будуть рекрутовані переважно люди з нижчих прошарків населення.

Але головне – це стрімке зростання кількості похоронок, причому не в сім'ї контрактників, де такий результат хоч мінімально, але передбачався. А до тих, хто гинути на фронті і близько не збиралися, адже вони тільки погоджувалися з солов'євами-скабеєвими та й усе. А тут раптом окопи, хаймарси та кишки назовні…

Бунту в недоімперії поки що не передбачається. А ось усілякий саботаж гарантований. Запланована кількість мобілізована не буде. На всіх мобілізованих не знайдеться ні обмундирування, ні озброєння, ні транспорт. Найкривавіші дірки затикатимуться саме покірними строковиками. І так далі по наростаючій.

Хвороба недоімперії почалася з анексії Криму. Її агонія – це повномасштабне вторгнення до України. А мобілізація, референдуми тощо – це вже конвульсії.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

На жаль, в Росії дуже мало сміливих людей
Що таке російський бунт
Громадяни РФ звикли приймати пасивну участь у долі держави
Путін привчив росіян до війни у телевізорі
Білборд у Санкт-Петербурзі пропагує військову службу: «Служити Росії — справжня робота». 20 вересня 2022 року
Мобілізація, яка не врятує Путіна Світова преса
Дата публікації новини: