Віктор Трегубов Журналіст

Як російська ядерна зброя може потрапити в руки України

Порушення ядерного статус-кво матиме значно більші загрози для Сходу

Ризик застосування ядерної зброї полягає не тільки в реакції Заходу

Про ядерку.

Коли її обговорюють, часто забувають відразу про кілька моментів. Себто – не намагаються уявити, як це буде суто технічно, думаючи виключно про політичний бік. А дарма.

Отже, як?

Ядерна зброя буває різною.

Є стратегічна, що встановлена на межконтинентальних носіях. В нашому разі це виключено, бо загадить і Європу, і Білорусь, і саму Росію.

Є тактична. А в неї є різні засоби доставки. Це артилерія, ракети та літаки.

Артилерія – це найменшої потужності. Наприклад, снаряди до САУ «Піон». Розроблялися в СРСР для того, щоб бити по скупченнях натівських танків, поки власні рвуться до Ла-Маншу. Неефективна в нашому випадку, бо потужність мала, а відповідати доведеться, як за велику.

Ракети та літаки мають одну й ту саму проблему. Вони не завжди долітають. Низка російських ракет падає на власній території, частину, як і літаки, збиває українська ППО.

І тут дуже важливе уточнення. Те, що ракету чи літак збито, не означає, що боєголовка детонує. Ба більше: вона може впасти в потрапити в руки українців.

Тих самих, що прихитрилися якось доставити вибухівку на найбільш охороняємий в РФ стратегічний об'єкт.

Так, є ракети Кинджал, які наша ППО не перехоплює. Але їх буквально кількадесят, і вже був прецедент падіння на території РФ.

Себто, ризик застосування ЯЗ полягає не тільки в реакції Заходу, а і в тому, що може впасти буквально на Воронеж. Чи потрапити в руки українців.

І наостанок про політичний бік. Проблема не тільки в Заході. Порушення ядерного статус-кво матиме значно більші загрози для Сходу. Того самого Сходу, що є для Кремля останнім можливим партнером.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: