Вчора, коли мене призначали генпрокурором, згадував Леонардо да Вінчі та Джоконду

Леонардо да Вінчі малював тільки очі Джоконди дванадцять років

У мене є лише один вихід – дати результат, яким гордитиметься і система, і Україна

Скажу дуже коротко.

Дійсно, можливо вперше в житті, хвилююся перед тим, як отримати такі відповідальні повноваження.

Можливо, тому що після роботи в міліції і перебування за гратами я чітко усвідомлюю специфіку цієї роботи. З іншого боку, розумію, що ця посада дає колосальну відповідальність і перед Законом, і – головне – перед десятками мільйонів співвітчизників.

Спиратимусь у роботі в генпрокуратурі на тих, хто хоче служити Закону. Бо справедливість, як на мене, складається з двох частин.

Перша – функція покарання і Закон один для всіх.

Друга – функція захисту від свавілля, бо справедливість має бути для кожного.

Обидві ці функції – каральна і захисна – у руках Генеральної прокуратури України.

Моя робота в МВС є прикладом того, що чесні й відповідальні працівники були захищені від політичного тиску, а кар’єристи були звільнені буквально в перший місяць. Тоді глибина звільнень була стовідсотковою у центральному апараті і на дев’яносто вісім відсотків у регіонах.

Якби це тоді зробила прокуратура, ми б жили вже зовсім у іншій країні.

На жаль, зміни в одній системі і без законодавчої підтримки на той час, були неможливими. Тим більше, тодішній президент ставився до правоохоронної системи як до чужої справи, через що ми отримали країну, в якій відбувся реванш, що не тільки пострадянської, а й мафіозної системи. Тоді реальний гангстер захопив владу і всі державні інституції, всі державні інституції використовувалися для особистого збагачення.

Саме тому був прийнятий закон про люстрацію. Подобається він, чи ні, але він один для всіх. Починати доведеться з прокурорів по цьому закону.

Тим не менше, рядовий працівник, який чесно і віддано служив і служить Законові і Україні, буде захищений повністю.

Як і президент України хотів би говорити про підвищення зарплат. Але спочатку ми маємо дати результат країні, отримати довіру суспільства, і в результаті вже цього збільшувати заробітну плату, рівень якої явно недостатній.

Дуже б хотів, щоб ми працювали швидко. Суспільство не дає нам часу на розкачку. Я вчора згадував, зо Леонардо да Вінчі малював тільки очі Джоконди дванадцять років. Але в нас немає навіть дванадцяти місяців.

Нам доведеться працювати швидко, проте це не означає, що всупереч Законові.

Нам доведеться серйозно і тяжко працювати.

Я розраховую саме на таку роботу і людей, котрі прийдуть із поза системи з юридичною освітою, і професіоналів та порядних людей, які перебувають у самій системі.

Ми зможемо.

Ми мусимо.

Нам просто немає іншого шансу.

Ми живемо в час, коли інакшого виходу немає.

Ще раз наголошу: у мене є лише один вихід, дати результат. Іншого виходу ні в мене, ні в працівників прокуратури немає.

Цим результатом має гордитися і система, і країна.

Робитиму все, щоб так і сталося.

Постараюся виправдати довіру президента, парламенту, тієї частини суспільства, яка вже вірить мені і повірить ще більше. І працюватиму тільки на це.

Дякую за довіру.

До роботи.

Слава Україні!

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: