Вадим Карасьов Директор Інституту глобальних стратегій

Як нинішня «партія влади» дружить з вчорашньою «партією влади» проти нових сил

Завершення процесу висунення кандидатів на місцеві вибори ознаменувалось великою кількістю гучних скандалів у виборчкомах.

Завершення процесу висунення кандидатів на місцеві вибори ознаменувалось великою кількістю гучних скандалів у виборчкомах. Причина – відмова комісій у реєстрації цілої низки кандидатів в мери та депутати. І якщо в окремих округах такі рішення мали хоч якесь виправдання, наприклад, помилки в декларації про доходи, то в більшості інших випадків виборчкоми вдавалися до ноу хау: відмовляли в реєстрації тільки тому, що так проголосувала більшість членів комісії. Найцікавіше в цій ситуації те, що такі капризні виборчкоми, як правило, знаходяться під контролем або партій влади, або «Опозиційного блоку».

Власне, партія колишніх «регіоналів» в цій історії і сама ставала жертвою таких рішень виборчкомів. Найбільш відомий приклад – зволікання з реєстрацією осередку цієї політичної сили в Харківській області. Протистояння ОБ та регіонального управління Мінюсту тривало кілька місяців, і хоча «опозиціонери» врешті добилися свого, місцевий тервиборчком вже «не встиг» прийняти документи партії для реєстрації її кандидатів для участі в місцевих виборах у Харкові. Вірогідним замовником цього шоу міг бути міський голова першої української столиці Геннадій Кернес, адже сам він балотується в мери рідного міста від партії «Відродження» і зайва конкуренція від колишніх соратників по Партії регіонів йому не потрібна.

Своєрідною помстою за це можна назвати ситуацію в Дніпропетровську, де вже більшість членів виборчкому, підконтрольна «Опозиційному блоку», не пустила на вибори в міську раду кандидатів від партії «Відродження». Навряд чи зможе поборотися ця політична сила і за крісло мера Дніпропетровська, адже її кандидат і перший зам в.о. міського голови Анатолій Крупський також не був допущений до виборів. У цей же час Дніпропетровська міська виборча комісія зареєструвала “клона” Крупського, родом з Тернопільської області. При цьому були зареєстровані і партія-клон зі схожою назвою, однофамільці першого номера в списку до Дніпропетровської обласної ради та кандидати у мери Дніпропетровська та Кривого Рогу. Суд рішення виборчої комісії про відмову кандидатам від «Відродження» скасував, але чи зможуть представники партії домогтись-таки реєстрації на виборах - наразі невідомо. Головним винуватцем проблем із реєстрацією на Дніпропетровщині своїх кандидатів «Відродження» чітко називає «Опоблок». Мовляв, влада домовилась із «Опозиційним блоком» про розподіл округів. І «Відродження» в цю схему не вписується.

«Опозиційний блок» відзначився і в сусідній Запорізькій області, де підконтрольна цій організації більшість в обласному виборчкомі відмовила в реєстрації партії «Наш край» на виборах в обласну раду. Тут теж, найімовірніше, йшлося про заздалегідь визначені владою і «Опоблоком» результати перегонів. Скасувати рішення членів обласної комісії представникам партії вдалося лише через суд.

Але, на відміну від проблем, які виникали з виборчкомами у кандидатів у «Опозиційного блоку» чи у партії «Відродження», «Наш край» чомусь значно частіше фігурував у повідомленнях про відмову у реєстрації. І, що цікаво, за відповідними рішеннями виборчкомів можна було помітити не тільки ОБ, але й партії влади, або навіть керівників обласних державних адміністрацій. Так, кандидатам від «Нашого краю» відмовляли в реєстрації для участі у виборах до Волинської, Житомирської і Тернопільської обласних рад.

Та слід розуміти, що боротьба за регіони фактично тільки починається – найбільш яскраві випадки застосування адміністративного ресурсу ще попереду. Вже сьогодні передвиборча кампанія вирізняється широким використанням «брудних» передвиборчих технологій, нечистоплотності і адміністративних впливів. Влада не боїться застосовувати такі методи, оскільки в іншому випадку просто втратить вплив на низку регіонів. Надія лише на те, що сили, які сьогодні незаконно усувають від виборчого процесу, не опустять руки і будуть відстоювати свою позицію, насамперед у судах. Інакше вибори в новій Україні нічим не відрізнятимуться від виборів часів Януковича.

Автор - Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: