«Що Польща робить для Тимошенко?»

З кінця минулого і початку поточного року польські мас-медіа дуже прискіпливо і регулярно висвітлюють усі нюанси, пов’язані з ув’язненим лідером опозиції Юлією Тимошенко.

З кінця минулого і початку поточного року польські мас-медіа дуже прискіпливо і регулярно висвітлюють усі нюанси, пов’язані з ув’язненим лідером опозиції Юлією Тимошенко.

Не минає й дня, аби на Інтернет - сторінках того чи іншого поважного загальнопольського видання не було інформації про Тимошенко, її доньку, реакцію Заходу чи реакції всередині України на умови її утримання чи стан здоров’я . А також про заяви, наміри та реальні дії влади на чолі з президентом Януковичем у цьому процесі.

Судячи з характеру, динаміки та жвавого громадського інтересу в Польщі до української «залізної Юлії», відсьогодні регулярно інформуватимемо наших читачів про це у однойменній рубриці.

Якщо відверто, то вирішальним поштовхом такого кроку стала нинішня ранкова медіа-сенсація, яка облетіла всі поважні польські видання, починаючи з «Жечі Посполитої» і, завершуючи спеціалізованими на кшталт, «Гроші» в яких йде мова про офіційний запит віце-спікера польського Сейму, представниці Руху Палікота Ванди Новіцької до міністра закордонних справ. В якому вона звинуватила уряд у відсутності реакції на рішення українських судів щодо колишньої української пані прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Якщо, наприклад, відвідати популярне видання «WPROST.24», то у скрипті «Новіцька: процес Тимошенко -це скандал. Чому не реагує Туск?» інтернет-ресурс загострює цю тему до краю.

Як пише видання, віце –спікер Сейму Ванда Новіцька в запиті до Радіслава Сікорського на офіційному рівні ставить питання руба «Що Польща зробила для Тимошенко?». - Представники польської влади багаторазово піднімали це питання, - відповів їй віце-міністр Міністерства Закордонних Справ Ян Борковський.

Медіа нагадує, що ще в січні Новіцька направила до шефа МЗС Радослава Сікорського запит «у справі не здійснення польським урядом кроків у зв’язку з вироком щодо колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, а також скандального процесу і переслідуваннь, яким вона піддається у в'язниці».

-- Чому Польща не реагує?

Новіцька звертає увагу на те, що колишній прем’єр-міністр, яка утримується у в’язниці «є позбавлена нормального медичного забезпечення». - Процес в результаті , якого отримала вирок Тимошенко , просто руйнує стандарти правової держави, - стверджує Новіцька. На її думку «відсутність твердої польської позиції з цього питання знищує наше попереднє піклування і підтримку демократизації України». Віце-спікер Сейму підкреслює, що очікує « дієвої реакції польської сторони й на те, що на даний момент відбувається з Юлією Тимошенко».

-- «Польща зреагувала»

У лютому , продовжує WPROST.24 на запит відповідав Борковський. Підкреслив, що Польща стала першою країною, яка зреагувала на попередній арешт колишного пані прем’єра. Віце-міністр закордоних справ приєднав до відповіді фрагмент заяви МЗС від 5 серпня 2011, в якому його відділ висловлює тривогу щодо такого рішення України: «Маємо надію, що Юлія Тимошенко буде якомого швидше звільнена з під арешту, а процес щодо неї буде проходити із дотриманням європейських стандартів».

Бурковський звернув увагу на те, що також після вироку Тимошенко, в грудні минулого року, МЗС зробив заяву. У котрій підкреслив, що Польща «послідовно підтримувала і підтримує український народ у його європейському виборі», а спосіб здійснення процесу Тимошенко, як і карний вирок «є прикладом політизації українського правосуддя».

За словами Борковсього , представники польської влади – президент, прем’єр, а також міністр закордонних справ –«неодноразово піднімали питання про Юлію Тимошенко, а також інших членів її уряду у контактах з українською владою та представниками Європейського Союзу і держав членів ЄС».

Віце-міністр також запевнив, що відділ міністерства закордонних справ буде уважно відслідковувати справу Тимошенко і «стан демократії та дотриманням прав людини в Україні».

-- Новіцька вимагає інформації

Новіцька у відповіді на слова Борковського, дійшла висновку, що «Польща не зреагувала жодним способом на переслідування, яким піддається в тюрмі Тимошенко, що не було здійснено жодних кроків в питаннях перевірки умов , в яких відбуває покарання Тимошенко». На її думку, як пишуть польські медіа, з суті відповіді Борковського «також не видно, що уряд планує нині якісь дії пов’язані з цією проблемою». Тому, - підкреслю віце-спікер Сейму – буду вимагати від міністра закордонних справ «більш детальну інформацію про заплановані заходи у зв'язку з цим у найближчому майбутньому».

***

Авторемарка

Якщо стисло, то спостерігаючи за реакцією на ув’язнення Тимошенко в Польщі, до факту якого українська громадськість наче почала звикати, можна відзначити нову характерну деталь.

А саме: очевидно, що Польща так само як і повільна, але системна бюрократично - офіційна машина Європейського Союзу, зовсім не збираються дарувати Януковичу @ оточенню його нехтування засадничими правовими і демократичними цінностям нової Європи.

Відповідально запевняю, що це не просто відчуття автора.

Ба більше, чомусь переконий, що він це швидко зрозуміє на власному досвіді. Прикро, але загалом все це дуже різко загальмує європрогрес України найближчим часом. Хоча, водночас, повідомлю і приємніші новини.

Днями спілкувався з представниками євпропейськорго дипкорпусу в Україні, в тому числі там були польські представники, так от , усі в один голос ( з ким розмовляв) запевнили, що Польща та країни – члени ЄС, добре розуміють, що нічого винуватити народ – не це вихід. На їхню думку і тверде переконання - винен не народ і не пересічний українець.

А відтак дипломати ЄС в Україні, намагатимуться до мінімуму звести вплив можливої політичної ізоляції режиму на простих роботяг українських міст і сіл, середній клас, творчу інтелігенцію, особливо, українську молодь.

За матеріалами польських ЗМІ

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: