Вікторія Сюмар Народна депутатка України

Як багато людей поїде з України цієї зими

Багато громадян України були змушені залишити країну
фото з відкритих джерел

Зараз треба подбати про базові запаси

Напевно мені пощастило. Як виявилося. Я виросла в маленькому містечку на Вінничині і прожила там початок 90-х. Я добре знаю що таке відсутність води, світла, каналізації і часом навіть їжі.

Нам пощастило, в нас була криниця і плита. І дрова та вугілля. Плита давала тепло і на ній можна було готувати гаряче. Пам’ятаю довгі темні зимові вечори біля тієї грубки з батьками. Їх розмовами і лузанням насіння.

А також відра з водою, розкіш прийняти ванну та постійне просівання спаленого вугілля.

Цілком ймовірно нас вже скоро чекають такі ж вечори. І в цьому мало романтики.

Я постійно думаю, як багато людей поїде з України цієї зими. І скільки вже напевне не повернеться. Я думаю про тих, хто повірив і повернувся восени. Відправив дітей до школи. І зараз вони годинами там сидять у підвалах і очікують на найдовші зимові канікули. Діти війни.

І в цьому ціль Росії – депопуляція, випалена земля за принципом «да нє достанься ти нікому».

Ще я думаю, що вкрай важко людям на фронті. В розбомбленому Бахмуті, Авдіївці, на Луганщині. Холодно. Бракує зв’язку, генераторів, старлінків. І навіть буржуйок. І там це треба не для комфорту, а для роботи та виживання. Виживання країни.

Так сталося, що про комфорт, або точніше – виживання цивільних – буде думати кожен сам. Хоча саме такий сценарій був очікуваним і навіть я писала про нього тут пару місяців тому.

Зараз треба подбати про базові запаси (добре усвідомлюю їх з дитинства):

  • Питна вода;
  • Ємність для зберігання технічної води;
  • Радіо на батарейках;
  • Їжа тривалого зберігання – тушонки та інші консерви;
  • Теплий одяг, ковдри та можливо палатку (так, в ній дуже добре зберігається тепло)
  • Зарядку для смартфона на сонячних батареях.

В ідеалі – місце з вогнем, типу пічки чи буржуйки. Дрова. І генератор із запасами бензину чи дизеля. Можна ще балон газу з плиткою. Акумулятор на сонячних панелях, але це вже практично розкіш. Для зв’язку замовляють starlink,але це подвійна розкіш, оскільки для його роботи треба або акумулятор, або генератор.

Ми проживемо цю зиму.

І вже з весни та влітку нас чекає бум попиту на теплонасоси та сонячни панелі з акумуляторами. Бо це вже питання безпеки. Так відбудеться енергетична модернізація та енергетична незалежність.

Відбудеться незалежність загалом. Яка українцям дається чи не найвищою ціною в світі. Ціною крові, поту і сліз. Ціною страждань і водночас, радістю перемог та взаємодопомоги й підтримки. Ціною відчуття, як багато ми можемо.

Ми проживемо цю зиму.

Читайте також: Як нам повернути українців з-за кордону
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: