Юрій Богданов радник Голови у Дніпропетровській ОДА

Про інсайди та носіїв таємних знань

Завжди перевіряйте джерела з яких берете інформацію
фото з відкритих джерел

Чому не треба вірити у секретні джерела та носіїв ексклюзиву

З великою цікавістю читаю пости і статті, а також дивлюся відео людей, які починають їх з формулювання «мої джерела в США/ОП/оточенні Путіна повідомили». З точки зору дослідження пропаганди.

Бо цікаво як автори або ная… обманюють споживача інформації, або самі стають жертвами чужої маніпуляції.

Найчастіше всі «інсайдери» великої політики або самозванці-фальсифікатори накшталт Юрія Швеця, які працюють на замовлення чи заради слави (у цього персонажа, здається, інсайди від особистих секретарів Байдена і Путіна, настільки він поінформований). Або люди, які просто переповідають чутки.

Чому так?

По-перше, за великого бажання нескладно взнати та перевірити що то за джерела як мінімум на українському рівні. Бо носії інформації доволі обмежені у кількості. В кожній партії чи державній структурі кількість носіїв реально цінної інформації в її повноті обмежується кількома людьми. Іноді можна зібрати її шматками з кількох десятків джерел по менше, але картина буде спотворена.

Друге. Коли мова йде про іноземні структури, наприклад, про уряд Сполучених Штатів, то рівень доступу до інформації реально регламентований і обмежений до такого рівня, що її видача стороннім особам до оголошення офіційної позиціі загрожує реальним завершенням кар’єри з вовчим квитком. Щодо злива інсайдів, то, пробачте, ніхто не буде їх робити українським чи «хорошим російським» журналістам, волонтерам чи ютуб-блогерам. Є свої надійні та перевірені.

Третє. Іноді в якості таємного знання про рішення, наприклад, Байдена чи Державного департаменту США ми чуємо пересказану (часто – з неправильним перекладом) думку третього помічника четвертого конгресмена від штату Юта, яку автор інсайду почув на Fox News в пересказі ведучого каналу.

Четверте. Про інсайди з Кремля. Ось що росіяни вміють добре – це брехати та дезінформувати. Навіть якщо уявити, що хтось кого ви слухаєте та читаєте особисто спілкується з секретарем Пєскова і не є агентом Кремля, у вас є 100% гарантія, що він переповідає брехню, вигадку та дезінформацію.

П‘яте і найбільш очевидне. Якщо людина має доступ до достовірної закритої інформації і вона мислить раціонально, вона з високою вирогідність не буде її продавати загалу. А якщо по дурості продасть заради кількох сотень лайків, то після встановлення джерела витоку (це не складно) перетвориться в інструмент зливу дези.

Тому якщо ви бачите текст, який починається з «мої неназвані джерела» або «мої хлопці з розвідки сказали» – будьте дуже уважні. Вам або навмисно або по дурості будуть продавати якусь маячню. Чи свідому маніпуляцію.

Не їжте лайно. Це не корисно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: