Юрій Бутусов Журналіст, громадський діяч

Росія готується до довготривалої війни. Що задумали окупанти

РФ збільшує чисельність власної армії
фото з відкритих джерел

План війни Путіна на 2023-й рік

Промови президента РФ Путіна та міністра оборони Шойгу на колегії МО РФ формулють план війни РФ на 2023-й рік, я зібрав для аналізу ключові тези з двох виступів в один текст. Отже, яким є цей план судячи з заяв військово-політичного керівництва РФ, та які висновки:

Чисельність армії збільшується до 1,5 мільона осіб, кількість контрактників до 695 тисяч

Штатна Чисельність МО РФ складала 2,1 мільйона осіб, в тому числі військовослужбовців – 1,1 мільйони осіб. Збільшення чисельності не означає, що РФ планує проводити додактову мобілізацію – це означає, ймовірно, що до складу ЗС РФ зарахують усіх мобілізованих 300 тисяч росіян, та, очевидно, близько 100 тисяч мобілізованих на окупованих територіях у складі 1-го та 2-го армійських корпусів «ЛДНР».

Збільшення ЗС на 500 тисяч осіб повністю направлене на збільшення бойового складу сухопутних військ. До початку вторгнення сухопутні, повітряно-десантні війська та морська піхота складали сумарно до 500 тисяч осіб, тобто збільшення чисельності наземних сил планується у 2 рази в порівнняні з 2021-м роком. Чисельність професійних контрактників, яка становила у 2021-му близько 405 тисячі осіб, планується довести у 2022-му році до 521 тисячі осіб, а протягом 2023-го року – до 695 тисячі осіб.

Розгортання 20 нових дивізій наземних сил для утримання Кримського коридору та для війни проти України

«Сформировать три мотострелковые дивизии, в том числе в составе общевойсковых объединений в Херсонской и Запорожской областях, а также – армейский корпус в Карелии;

Переформировать в мотострелковые дивизии семь мотострелковых бригад;

Дополнительно сформировать две десантно-штурмовые дивизии;

Сформировать пять артиллерийских дивизий военных округов, а также – артиллерийские бригады большой мощности;

На базе существующих бригад морской пехоты сформировать пять дивизий морской пехоты».

Пріорітетом РФ визначено утримання коридору з РФ до Криму через Запорізьську та Херсонську області, саме там планується створення нових дивізій.

Найбоєздатніші бригади десантників, морської піхоти, мотострілецькі будуть розгорнуті в дивізії, тобто там де є боєздатні командні кадри. Якщо виходити з діючих штатів, росіяни планують розгорнути до 100 нових батальйонних тактичних груп, причому застосування має бути впорядкованим, у складі своїх дивізій. Очевидно, частина мобілізованих в РФ буде спрямована для комплектування саме цих нових з'єднань.

Тактику артилерійського наступу та контрбатарейної боротьби планують вдосконалити за рахунок створення артилерийських дивізій.

Боротьба за панування у повітрі

«Для каждой общевойсковой (танковой) армии содержать смешанную авиационную дивизию и бригаду армейской авиации, численностью 80-100 боевых вертолетов;

Кроме того, дополнительно сформировать три управления авиационных дивизий, восемь бомбардировочных авиационных полков, один истребительный авиационный полк, шесть бригад армейской авиации».

Для покращення взаємодії з наземними силами, безпосередньої підтримки військ, подавлення системи ППО ЗСУ росіяни придають кожній загальновійськовій армії в Україні по окремій авіаційній дивізії, та в кожній з цих дивізій

створюють полк ударної авіації, судячи зі штату з бомбардувальників типу Су-24 та Су-34.

Судячи з плану ввести у стрій три стратегічних ракетоносця типу Ту-160 планується також планується збільшення виробництва крилатих ракет повітряного базування для ударів по Україні.

Різке насичення військ безпілотниками до рівня піхотного відділення, мережецентрична війна

«Актуальная задача – совершенствование беспилотных летательных аппаратов, включая стратегические и разведывательно-ударные, а также способов их применения. Опыт специальной военной операции показал, что использование беспилотников стало практически повсеместным, и такой арсенал средств должен быть в боевых отделениях, взводах, ротах, батальонах. Цель должна засекаться максимально быстро, а информация передаваться для нанесения удара в режиме реального времени.

Беспилотные аппараты должны быть увязаны между собой, интегрированы в единую разведывательную сеть, обладать защищёнными каналами связи со штабами и командирами. Уже в ближайшей перспективе возможность получать информацию, передаваемую с беспилотников, должна быть у каждого бойца. К этому надо идти, к этому нужно стремиться».

Російське командування усвідомило ключове значення безпілотників для ситуаційної обізнаності та планує запровадити зміни в організаційно-штатній структурі та різко збільшити чисельність дронів починаючи з найменшого підрозділу – віддіення. На даний момент штатні підрозділи БПЛА в ЗС РФ створені виключно на рівні бригади-полку.

Піднятті призовного віку до 21 року та підвищення боєздатності призовників

Досвід війни показав повну небоєздатність 18-річних юнаків у лавах ЗС РФ . Наразі у ЗС РФ близько 270 тисяч призовників щороку. Таким чином, мета – отримати для армії більш самостійних та віподвідальних призовників з досвідом роботи та після навчання, оскільки саме призовники є основним джерелом вербування ЗС РФ контрактників.

На території Західного військового округу створюється Ленінградський та Московський військові округи

Мета розгортання Ленінградського військового округу – посилення загрози на напрямку Балтії та Фінляндії.

Мета створення Московського округу – управління стратегічними резервами ЗС РФ та частинами центрального підпорядкування, які зконцентровані у центральній Росії.

Західний військовий округ, таким чином, буде повністю зосереджений на веденні бойових дій проти України та контролі Біларусі.

Розгортаються три нових ремонтних заводи та додаткові ремонтні підрозділи у військах.

Висновки:

Росія у 2023-му році планує:

  1. Закріпитись на захоплених територіях, в першу чергу на коридорі до Криму;
  2. Підготувати масштабну наступальну операцію з усіх наземних напрямків, створивши чисельну перевагу та розширивши лінію фронту;
  3. Успіх у наземній війні планується досягнути за рахунок якісних змін в тих сферах, де росіяни поступаються українцям: змін організації та управління, тісної взаємідії військ на землі та у повітрі, досягненні кращої коорджинації між засобами розвідки та засобами ураження, посилення ситуаційної обізнаності;
  4. Росія усвідомлює перевагу українців у боєздатності, тому намагається запровадити якісні зміни у комплектуванні військ, щоб забезпечити вищу якість мобілізаційних резервів;
  5. Росія готується до довготривалої війни, ніяких ознак політичного рішення та миру не проглядається.

Щодо реалістичності:

В повному обсязі виконати поставлені завдання РФ не зможе, оскільки має обмеження у кадрах та промислових можливостях, нового озброєння навіть для відновлення втрат не вистачає. Нові частини будуть створюватись на старій техніці з баз зберігання, якої теж вже не вистачає, повної укомплектованості не буде.

Ніякі мережі управління типу Старлінк Росія створити не здатна, оскільки не має сотень комунікаційних супутників, і не здатна їх розробити та розгорнути.

Під таку кількість військ нема й командирів, особливо ланки взвод – батальйон.

Значної чисельної переваги ворог над ЗСУ не досягне, навіть з цими цифрами, але локальна перевага можлива.

Деякі висновки з досвіду бойових дій ворог зробив вірні, і визначив нові пріорітети своєї військової політики, на які Україні та НАТО доведеться у новому році системно реагувати.

Україна та союзники мають усі можливості досягнути перемоги у війні та у нових битвах, для цього потрібно об'єктивно оцінювати виклики з боку ворога та здійснити власне оборонне планування.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: