Юрій Луканов Журналіст

Чому Трамп весь час намагається помиритися з Путіним?

Може, правду кажуть, що Трамп хотів би бути таким авторитарним лідером, як Путін?

Трамп з дивовижною наполегливістю намагається наступити на граблі, на які наступав Буш і Обама - себто помиритися з Путіним. Він зустрівся з ним у Гельсинкі. На спільній прес-конференції виглядав ганебно. Тоді запросив його до Вашингтона, але через шквал критики скасував запрошення. Після того Білий дім зробив ряд кроків, які погіршили ситуацію для Росії - нові санкції, кримська декларація Помпео. 

Тепер ось жорстко почав реагувати на те, що Росія на порушення угоди про непоширення ядерних озброєнь здійснює свою ядерну програму. І раптом запросив його до Вашингтона. Може, після зустрічі у Вашингтоні буде посилений тиск на Росію? Побачимо. Але для чого запрошувати саме до Вашингтона? Щоб підсолодити майбутню гірку пігулку? 

Я досі не бачу жодних фактів у розслідуванні Мюлера, які б свідчили про те, що Трамп мав змову з Росією. Там було всяке. Пошук копромату на Клінтон. Якісь оборудки бізнесові ще до того, як Трамп став президентом. Але змови там не було. Принаймні досі таких фактів нема. 

Якби Трамп підігрував би Путіну, то він би запросив до свого кабінету людей Генрі Кісінджера, який носився з ідеєю виведення російських військ з Донбасу в обмін на неформальне визнання Криму російським. Трамп навіть зустрічався з ним у Білому домі. Вони дали брифінг, на якому Трамп з притаманною йому експресивністю говорив, який великий чоловік завітав до нього. Виговорився і що? Та нічого. У його адміністрації працюють справжні антиросійські яструби і нікого від Кісінджера. І я не думаю, що такий важковаговик світової політики, як Кісінджер не зміг би домовитися в істеблішменті про підтримку його людей щодо призначення у команду Трампа. Але Трамп вибрав інших. 

Чому він постійно виявляє пієтет до Путіна - лишається для мене загадкою. Може, там якась психологічна залежність? Може, правду кажуть, що він сам хотів би бути таким авторитарним лідером, як Путін? Так не лише Путін такий в світі. Є ще Китай. Але Китай і його керівництво Трамп критикує нещадно. А з Путіним дуже м'який. 

На завершення. Не думаю, що всі ці зустрічі з Путіним дадуть якийсь результат на користь Москви. Для того, щоб змінити корінним чином політику щодо Росії Трамп мав би поміняти свій апарат з нацбезпеки. Цього і близько нема. Тож, ніяких змін не відбудеться.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: