Юрій Вітренко Голова правління НАК « Нафтогаз України »

«Нафтогаз» відкрив новий фронт у протистоянні з «Газпромом»

«Газпромом» зловживає своїм домінуючим становищем та обмежує конкуренцію

Щойно ми відкрили новий фронт у протистоянні з Газпромом - подали скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії Газпрому.

Навіщо?

Якщо вдасться зупинити ці антиконкурентні дії Газпрому, ми збережемо для України доходи від транзиту газу. Нагадаю, відсутність транзиту газу означатиме втрату 4 відсотків ВВП і економічний спад вже у 2020 році).

Також ми зможемо добитися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше.

Це буде можливим завдяки тому, що потужності української ГТС для транзиту газу зможуть використовувати європейські покупці газу у Газпрому, які будуть його отримувати на східному кордоні України, а також незалежні від Газпрому компанії, які видобувають газ в РФ або купують його в Середній Азії.

У цій скарзі ми детально аналізуємо як завдяки Північному Потоку 2, блокуванню віртуального реверса, контролю над компаніями на європейському ринку газу, Газпром зловживає своїм домінуючим становищем та обмежує конкуренцію.

Ми також обґрунтовуємо наші права подати цю скаргу (хоча ми і не компанія з Європейського Союзу) і, що важливо, пропонуємо конкретні механізми вирішення зазначених у скарзі проблем.

Ця скарга була підготовлена разом з провідними європейськими експертами та юристами. Пригадую, що коли я вперше розповідав їм про те, як і за рахунок чого Газпром зловживає своїм положенням на європейському ринку, вони по-іншому починали дивитися на ситуацію.

Сподіваюся, зараз на ситуацію по-іншому подивиться і Європейська комісія!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: