Сімейний лікар розповіла про вади медреформи

Сімейний лікар розповіла про вади медреформи
Лікар стверджує, що важко було домовитися з аптеками про отримання ліків за державною програмою

Законодавство щодо ФОПів, які укладають угоди з Національною службою здоров'я, прописано погано і нечітко, - вважає медик

Лікар з Херсонської області Ольга Гік розповіла в інтерв’ю «Главкому», що вона єдиний медик на всю Херсонську область, яка зареєструвалась, як фізична особа підприємець (ФОП) і уклала угоду з Національною службою здоров’я.

Проте, за словами медика, законодавство щодо ФОПів прописано погано і нечітко.

«Наприклад, мені було дуже складно домогтися права виписувати рецепти на препарати, що передбачені урядовою програмою «Доступні ліки»», - каже Ольга.

На думку лікаря, коли угоди будуть укладатися з аптеками, стане простіше.

«Аптеки, що захочуть брати участь у програмі, з квітня будуть укладати договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Пацієнт йтиме з рецептом до аптек, аптеки віддаватимуть ліки, а потім аптекам виплачуватиме компенсацію за препарати НСЗУ», - пояснює медик.

Такі ж проблеми, говорить лікар, були і з тим, щоб дати їй дозвіл на видачу лікарняних.

«Ще можна було б якось інакше організувати справу з телефонними консультаціями, щоб не відволікатися від прийому», - говорить лікар. Гік також додає, що на фельдшера дзвінки також не перенаправиш, бо якщо людині ввечері погано і потрібна допомога, йому повинен допомогти лікар. 

З відпустками у таких лікарів, як Ольга Гік, теж є проблема.

«Є варіант домовитися з кимось із сімейних лікарів, якому заплатити за місяць роботи. Минулого року, коли я ходила у відпустку, мене заміняв фельдшер. Він нормалізував стан пацієнта (має на це право), давав направлення на аналізи», - розповіла медик. 

Ольга зазначає, що і люди ще не до кінця звикли до медреформи.

«Зареєстровані у мене, а інколи йдуть до іншого лікаря, бо їм це у той момент зручніше, тоді пояснюємо, як це працює», - пояснює сімейний лікар з Херсонської області.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: