У Супрун спростували фейк про нові правила виклику «швидкої»

У Супрун спростували фейк про нові правила виклику «швидкої»

Міністерство охорони здоров’я перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги

Міністерство охорони здоров’я України спростувало інформацію, оприлюднену у ЗМІ, щодо нових правил виклику швидкої медичної допомоги.

Про це йдеться у інформації на сайті відомства.

«Деякі ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що начебто з 1 січня 2019 року в Україні діють нові правила виклику екстреної допомоги. Зокрема, стверджували, що екстрену допомогу розділили на швидку та невідкладну допомогу, і викликати ці служби необхідно за різними номерами телефонів – 103 і 112 відповідно. Спростовуємо неправдиву інформацію, розповсюдження якої є особливо небезпечним», – йдеться у інформації.

Наголошується, що це вводить в оману українців щодо шляхів звернення за необхідною медичною допомогою і може стати причиною самолікування та настання тяжких наслідків для здоров’я.

«Правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені Наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370. Зміни до цього нормативного акту не вносились, він є чинним на сьогоднішній день, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики». – зазначили у МОЗ.

У відомстві наголосили, що бригади «швидкої» надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини.

«Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги. Це, наприклад, раптовий розлад дихання, непритомність, біль у ділянці серця, значна зовнішня кровотеча тощо. У таких випадках необхідно викликати швидку допомогу за єдиним номером 103. Бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події у містах – протягом 10 хвилин, у населених пунктах поза межами міста – протягом 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера», – зазначили у МОЗ.

Там також поінформували, що рішення про створення так званої «служба невідкладної допомоги» та її підтримку приймає місцева влада.

«У тих регіонах, де працює така служба, є окремі номери, за якими можна викликати медиків або скористатись переадресацією виклику з номеру 103. Зазвичай, це місцеві номери і в жодному випадку – не номер 112. Крім того, якщо йдеться про неекстрений виклик у робочий час медичного закладу первинної допомоги, можна звернутись до свого сімейного лікаря», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ уточнили, якщо на регіональному рівні не визначено механізм надання медичної допомоги в неекстрених випадках (стани, які не загрожують життю, як незначне підвищення температури чи тиску без додаткових симптомів, випадки загострення хронічних хвороб тощо), до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом 1 години. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: