Росіяни б'ють на сполох: лендліз посилено прибуває в Україну

Росіяни б'ють на сполох: лендліз посилено прибуває в Україну
Американські важкі транспортні літаки прибувають до Польщі
фото з відкритих джерел

Чотири важкі транспортні літаки США прибули до Польщі за добу

Від 1 жовтня запрацювала програма лендлізу на підтримку України. Йдеться про надання критично важливої ​​військової допомоги у потрібних обсягах та за спрощеною процедурою. Російські ЗМІ б'ють на сполох, адже Білий дім вже надає Україні зброю, техніку, боєприпаси, які суттєво змінять хід війни. Зокрема за добу в межах лендлізу щонайменше чотири американські важкі транспортні літаки прибули до Польщі. 

На аеродромі польського міста Жешув, розташованого за 90 км від кордону з Україною, здійснили посадку вантажні літаки Boeing 747 американських транспортних компаній Atlas Air і Kalitta Air, зафрахтованих Пентагоном. Ці літаки можуть перевозити до 120 тонн вантажу.

Зафіксовано також прибуття до Жешува двох транспортних літаків С-17А Globemaster III – британських та австралійський ВПС, здатних доставляти до 77,5 тонн вантажу.

За даними транспортного командування збройних сил США, з кінця лютого США поставили Україні вже 142 артилерійські системи та понад 707 тис. снарядів та ракет до них.

Із США до Європи було також перекинуто 56 тис. переносних ракетних комплексів для боротьби з броньованими цілями, понад 1,4 тисячі ПЗРК, 15 вертольотів, 42 контрбатарейних радари, 10,2 тис. автоматів та пістолетів, понад 68 млн патронів для стрілецької зброї та 18 патрульних катерів. З цією метою важкі транспортні літаки здійснили близько 800 рейсів до Європи. Задіяно було 44 кораблі, 104 залізничні потяги та 2,8 тис. трейлерів.

Усього для передачі Україні до Європи доставлено понад 75 тис. тонн озброєнь та військової техніки.

Нагадаємо, новий закон США про лендліз для захисту демократії в Україні продовжує найкращі традиції програми часів Другої світової війни: те, що використано чи знищено – не оплачується.

Провідний експерт Центру військово-політичних досліджень Олександр Коваленко у коментарі «Главкому» пояснив, що зміниться через початок дії лендлізу: «Те, що постачали, те й постачатимуть – важку артилерійську зброю та Himars, тільки у більших кількостях, і дуже багато боєприпасів. Можливо, збільшиться постачання бронетранспортерів М113. Але все це відбуватиметься набагато швидше».

Крім того, найближчим часом повинні з'явитися тактичні барражуючi боєприпаси Switchblade 600 (дальність дії 80 км, на відміну від 10 км у Switchblade 300).

Читайте також: Стартує лендліз! Як тепер зміниться військова допомога Україні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: