Експерти пояснили, чому перекидання українських військових у Берегово так налякало Будапешт

Експерти пояснили, чому перекидання українських військових у Берегово так налякало Будапешт

«Півтори тисячі «нових жителів» у Берегово звужують можливості Угорщини маніпулювати питанням угорської меншини»

Українські військові у закарпатському місті Берегово становлять не так військову, як електоральну загрозу для Угорщини. Таку думку висловили експерти з Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння — Ігор Левченко та Володимир Копчак — у матеріалі для «Главкома».

Зазначається, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив занепокоєність з приводу планів передислокації до Берегова підрозділу зі складу 128 гірсько-піхотної бригади Збройних сил України. Відповідне рішення обговорювалося ще 9 лютого на засіданні Берегівської міської ради, адже остання повинна своїм рішенням передати військовим колишнє військове містечко, яке з 2003 року на балансі міста. Майже половина мешканців міста - етнічні угорці, а Берегівський район – найбільш «угорський» на Закарпатті.

«Батальйон українських військових у 800 осіб разом із членами родин становить десь 1,5 тисячі потенційних виборців, які будуть голосувати без оглядки на Будапешт. Для 24-тисячного міста це становить суттєвий електоральний ресурс і звужує можливості маніпулювати питанням угорської меншини», — пояснюють експерти.

У статті підкреслюється, що право визначати дислокацію військових частин на власний розсуд – суверенне право України. Плюс потенційний економічний ефект для громади, який несе розміщення військової частини, адже військові зараз мають порівняно пристойні гроші.

«Але ключовим тут є питання безпеки, і не лише регіону в цілому, але й місцевих мешканців, — додають автори матеріалу. — Тієї самої угорської меншини, про безпеку якої так турбується Сійярто і яка потенційно може бути мішенню російських диверсантів, що вже кидали бомби в офіс КМКС минулого місяця. І як доведено чотирирічним досвідом протистояння російській агресії, що тільки український вояк може захистити наших громадян, у т. ч. й угорського походження».

Автори статті переконані, що ніякі місії ОБСЄ, про які волають угорські очільники, не змогли зупинити російських терористів на Донбасі, не зупинять вони їх і на Закарпатті. «Зупинити на цьому гібридному «західному» фронті може їх тільки Українська держава, її армія та правоохоронні структури», — резюмували експерти.

Повну версію статті читайте тут: Угорський гібридний фронт. Чому військова база у Берегово так налякала Будапешт

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: