РФ може влаштувати теракти в Україні, щоб виправдати запуск «Північного потоку – 2», – Аваков

РФ може влаштувати теракти в Україні, щоб виправдати запуск «Північного потоку – 2», – Аваков
Арсен Аваков заявив, що Путін, швидше за все, захоче газ пустити в обхід України
Фото: МВС

Аваков не виключає спроб терактів на українській ділянці газопроводу

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виключає, що після запуску газопроводу «Північний потік – 2» Росія може влаштувати провокації і теракти в Україні, щоб виправдати відмову від транзиту газу через нашу країну. Про це він заявив сьогодні в коментарі журналістам на базі навчального центру Національної академії Нацгвардії (Харківська область), де відбулись тактико-спеціальні навчання.

«Ми говоримо про реальні загрози. Путін вчора заявив, що «Північний потік – 2» добудований, перша нитка. Газ все ще транспортується в Європу нашим газопроводом, і повинен транспортуватися деякий час далі, а потім Путін, швидше за все, захоче газ пустити в обхід України», – зазначив очільник МВС.

У зв’язку з цим Аваков не виключає спроб терактів на українській ділянці газопроводу.

«Тому ми очікуємо, що будуть провокації і спроби терактів на нашій ділянці газопроводу. І скажуть: «Ну дивіться, бачите, що ми хочемо, але ось, тому пускаємо (газ, – ред.) через «Північний потік – 2». І такої інформації розвідувальних органів у нас достатньо», – наголосив він.

За словами міністра, Україна розглядає різні сценарії і посилює реагування на об’єктах критичної інфраструктури.

«Тому ми переглядаємо різні сценарії і посилюємо реагування, в тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури, газової інфраструктури, дамб і т.д», – додав він.

Коментуючи сьогоднішні навчання, Аваков заявив, що підпорядковані МВС підрозділи «стали значно сильнішими порівняно з 2014 – 2015 роками».

«Нам потрібно бути готовими. Тому що ми не чекаємо, що хтось за нас домовиться про мир з агресором. Ми не чекаємо, що в нас буде легка ситуація. Ми будемо відповідати агресору та на загрози, які є, зокрема і на такі, яка була навесні, яка від нас далеко не пішла, нашою готовністю. Вона повинна бути повною», – заявив він.

Нагадаємо, будівництво газогону обійшлася в 10 млрд євро, з яких 5 млрд вклав «Газпром», а що залишилися 5 млрд – європейські компанії. Газопровід в цілому повторює трасу першого «Північного потоку», але починається не у Виборга, а у Усть-Луги (також в Ленінградській області). Він проходить через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Загальна протяжність газопроводу – 1,23 тис. км.

Окрім того, прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков раніше заявив, що РФ не має наміру відмовлятися від транзиту газу по Україні після запуску трубопроводу «Північний потік-2». Більш того, контракт на транзит можуть продовжити.

Минулого тижня Володимир Зеленський заявив, що тільки США можуть не допустити завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Глава держави закликав адміністрацію президента США не давати «зброю» Росії. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: