Слова, міміка, жести. Пресконференція президента Зеленського очима психолога

ТЕМА ДНЯ
Слова, міміка, жести. Пресконференція президента Зеленського очима психолога
За словами психолога Валентина Кіма, Зеленський починає демонструвати певні маркери поведінки, які показують статусність

«Наш президент не стратег, він тактик: йому неодмінно потрібно перемогти тут і зараз»

Сьогодні президент Володимир Зеленський провів велику пресконференцію, присвячену  першій річниці на посаді. Цей захід вже напередодні ознаменувався скандалом: журналісти низки провідних видань не акредитували на спілкування з президентом. Офіційна причина - карантинні обмеження.

Втім, за більш ніж три години журналістам, які удостоїлись честі поставити питання главі держави, не вдалось отримати сенсаційних відповідей. За рік при владі Зеленський навчився йти від незручних питань, але все одно помітно нервував та іноді переходив на особистості.

Невербальний психолог Валентин Кім проаналізував для «Главкома» поведінку глави держави під час сьогоднішнього спілкування з пресою.

Невербальний психолог Валентин КімНевербальний психолог Валентин Кім

«Зеленського починає роз’їдати влада»

«Перше, на що я звернув увагу, це зростання зарозумілості», – ділиться експерт своїми спостереженнями.

За словами психолога, Зеленський починає демонструвати певні маркери поведінки, які показують статусність. «Він вимагає поваги до себе. Однією з перших його фраз була «будь ласка, давайте не говорити по телефону, давайте будемо поважати один одного», хоча насправді він мав на увазі «поважати мене», – робить висновок психолог.

Друге питання Зеленському ставив Дмитро Гордон. І ще до того, як він озвучив запитання, президент пожартував, мовляв, «наш спецагент» (відсилання до ролика Гордона, де він стверджує, що записані ім. інтерв’ю з сепаратисткою та колабораціоністкою Наталею Поклонською та терористом Ігорем Гіркіним – це спецоперація, спланована разом із СБУ, - «Главком»). Це була його реакція на скандал навколо двох останніх інтерв’ю, які зробив Гордон, з кримською зрадницею Наталією Поклонською та терористом Ігорем Гіркіним. Гордон виправдувався, що діяв узгоджено зі спецслужбами, які цього не підтвердили. «Розумієте, у даному випадку жарт – це демонстрація влади. Жартує той, у кого більше повноважень, над тим, у кого менше повноважень. Вихована людина, яка має владу, не потребує подібного ствердження своєї влади», – трактує поведінку Зеденського фахівець. 

«Зеленський не усвідомлює, що його починає роз’їдати влада, що він морально деградує», - стверджує експерт.

Психолог помітив, що під час перепалки з журналісткою «Ньюзван» Зеленський пустився берега: сказав, що, мовляв, коли він 20 років тому починав працювати на телебаченні, вона була ще дитиною. Підтекст – «я старший за тебе», отже, вимагаю поваги». Ще один приклад - його спілкування із представником команди розслідувачів «Бігус.інфо», коли глава держави дозволяв собі фрази «Вам смішно це?» і випад «дуже незалежний пан Бігус». «Це вже відверте хамство. Знову-таки, звисока, зі статусної позиції», - зазначає експерт і робить висновок про зростання нетерпимості до критики, хоча Зеленський полюбляє повторювати про своє спокійне ставлення до неї.

«Зеленський хоче переговорити опонента. Для нього це момент великої слабкості»

Психолог також констатує схильність Зеленського до втрати самоконтролю. «Майже від початку пресконференції глава держави активно реагує на журналістські провокації, зовсім не відчуває моменту, коли треба зупинитися. Більш того, коли його намагається зупинити прессекретарка Юлія Мендель, він її ігнорує: Зеленський хоче битися, хоче переговорити опонента. Для нього це момент великої слабкості, він не може стриматися», – додає Валентин Кім.

На думку психолога, Зеленський не стратег, він тактик: йому неодмінно потрібно перемогти тут і зараз. «Це слабка риса, яка робить політика слабким гравцем», – констатує експерт.

«Андрій Єрмак – слабке місце»

На думку психолога, для Зеленського характерна образа. «Він відверто хамив журналістам «Схем» (за те, що один зі співробітників програми нібито рухався у складі кортежу президента, - «Главком»), причому із посиланням на батьків – коли говорив про некоректну, на його думку, поведінку журналіста: «Щось не зробили батьки». Так поводитися не можна», – переконаний психолог

За словами експерта, глава Офісу президента Андрій Єрмак – слабке місце Зеленського. «Це видно з реакції на запитання щодо доречності призначення цієї людини на посаду глави Офісу президента та скандалу щодо «роздавання посад». Так само образило президента питання про поїздку в Оман», – ділиться спостереженнями Кім.

Психолог звернув увагу те, як президент реагував на питання журналіста «РБК-Україна» щодо дій мера Черкас, який самовільно скасував частину карантинних обмежень до того, як це дозволив уряд. «Зеленський почав надто розлого відповідати, казав про речі, про які у нього не питали. Це показник того, що для президента ця ситуація емоційно значуща, і він відчуває необхідність виговоритися з цього приводу. У нього накипіло, він хоче помахати кулаками, бо серйозно ображений і гнівається, і цей гнів їм керує», – робить висновки експерт.

За словами експерта, глава Офісу президента Андрій Єрмак – слабке місце ЗеленськогоЗа словами експерта, глава Офісу президента Андрій Єрмак – слабке місце Зеленського

За спостереженнями психолога, президент продовжує демонструвати прагнення бути миротворцем. «Він гуманіст за внутрішньою сутністю, будь-які розмови про війну для нього неприйнятні, він відкидає можливість продемонструвати силу. Зеленський – людина, яка хоче домовлятися, хитрити, ухилитися від прямого зіткнення», - констатує експерт, однак додає, що миролюбство і самоконтроль спрацьовують рівно до моменту, поки президент не починає на когось ображатися.

«Будь-яке порівняння із Порошенком для Зеленського є ударом нижче пояса»

Експерт зауважує ще один важливий момент, який озвучив Зеленський: «я всім відрізняюсь від Порошенка». «Це ключова теза його правління. Його власне уявлення про себе, як про політика, побудовано не протиставленні Порошенку. Тому він і демонізує експрезидента. Для Зеленського Порошенко – значуща фігура. Це точка відліку, і чим далі він від Порошенка, тим комфортніше він почувається. Будь-яке порівняння із Порошенком для Зеленського є ударом нижче поясу, на який він буде ображатися, втрачаючи самоконтроль», – роз’яснив психолог.

Експерт звертає увагу і на тезу, яку Зеленський часто промовляє в усіх інтерв’ю, і яку повторив й сьогодні: «Я – людина». «Він постійно намагається підкреслити свій простий статус, не посадовця, а людини, такої, як і всі», – зазначив Кім.

«Зеленський перебуває у позиції, де всім подобатись неможливо»

Психолог констатує: Зеленський дуже боїться, що хтось зачепить його сім’ю: «І навіть не через шкоду рідним людям, а тому, що усвідомлює: за таких обставин він зовсім втратить самоконтроль».

За словами Валентина Кіма, у президента склалося уявлення про самого себе як про людину, яка може забезпечити безпеку, і це походить з дитинства. «Маленький хлопчик, у промисловому місті, із  батьком-професором – це не статусний хлопчик для такого місця. Він не міг розквасити комусь носа, щоб довести свою статусність, а отже, знайшов для себе з раннього дитинства інший спосіб управління стосунками: подобатися усім оточуючим. І в цьому він просто геній», – констатує експерт. 

«Проте зараз він перебуває у позиції, де всім подобатись неможливо. Він не тримає удар, не здатний емоційно відгородитися», – додає Валентин Кім.

Психолог констатує: Зеленський дуже боїться, що хтось зачепить його сім’юПсихолог констатує: Зеленський дуже боїться, що хтось зачепить його сім’ю

Психолог також звернув увагу на ілюзорність самосприйняття Зеленського. «Зеленський сформував сам для себе певне уявлення про себе ж, яке він не бажає коригувати. Приміром, він сказав, що рідко ходить на телеканали. Але, за моїми спостереженнями, він найбільш частий гість телестудій у порівнянні із будь-ким з попередників!», - говорить експерт і зауважує, що Зеленський часто дає інтерв’ю та отримує від цього задоволення.

«Петро Порошенко – принаймні, на початку своєї каденції – рідко бував на телеканалах, Віктор Янукович взагалі ховався від телевізійників, виступ перед камерою був для нього стресом. Віктор Ющенко особливо не ганявся за медійністю, йому було не до того, він лікувався. Леонід Кучма був досить кулуарним президентом, за часів Леоніда Кучми телебачення було менш розвинутим. Однак сам Зеленський відкидає очевидні факти і продовжує вважати себе політиком, який не ходить на інтерв’ю», - підкреслює експерт.

На думку психолога, ілюзорність самосприйняття Зеленського підтверджується і тезою, яка також лунала неодноразово від нього –  про те, що він чи не найлояльніший у світі президент: «у якій ще країні таке можливо…» - зокрема, сказано у контексті ситуації із журналістом «Схем» Михайлом Ткачем і кортежем. «Це теж ілюзія, бо насправді дуже багато президентів ліберально-демократичних країн не страждають від нестачі уваги з боку преси. У Сполучених Штатах журналісти ледь не влазять до ліжка глави держави, те саме у Великій Британії», – вважає Валентин Кім.

Для ліберальної демократії характерна залежність від четвертої гілки влади. «Зеленський – людина радянської епохи, вихована у пошані до низки вельми сумнівних політиків – наприклад, Кучми та глави Білорусі Олександра Лукашенка. Єдиний президент, якого Зеленський не висміював у своїх комедійних номерах, це саме Кучма», – додав експерт і зауважив, що саме ці люди давили свободу слова.

«Зеленський спалив усі мости у минуле життя»

«Ремарка Зеленського про те, що він не виключає, що балотуватиметься на другий термін, це зайве підтвердження його розбещеністю владою. Крім того, треба розуміти, що Зеленського-актора та Зеленського-продюсера повністю зруйнував Зеленський-президент. Фактично він спалив усі мости у минуле життя», - так коментує Валентин Кім заяву президента про бажання лишитися на другий термін.

На думку психолога, спроба лишитися у політиці – логічне і неминуче рішення для Зеленського. 

«Фактично Зеленський – це людина в інформаційному футлярі, схильна до образ, запальна, не здатна себе контролювати. Він вигадав сам собі ворогів і вважає себе гуманістом і миротворцем», – резюмував експерт.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: