У Прикордонній службі пояснили, чому моряки скандального «Норда» не хочуть повертатись до Криму

У Прикордонній службі пояснили, чому моряки скандального «Норда» не хочуть повертатись до Криму
25 березня українські прикордонники затримали в акваторії Азовського моря риболовецьке судно «Норд» під прапором Росії

Українські прикордонники можуть пропустити їх на територію Криму як громадян України, але

Українські прикордонники затримали судно «Норд», яке зареєстроване в Криму, а оскільки Крим – територія України, тому судно вважається українським, а рибалки – громадянами України. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів голова Держприкордонної служби Петро Цигикал.

«Ми це встановили за нашими базами міграційної служби, податкової. Паспорти, видані на окупованій території, ми у них вилучили, бо вони для нас є недійсними», - додав голова Держприкордонслужби.

Він додав, що дві людини з команди судна виїхали, але за паспортами, які їм видало консульство Росії, а капітан «Норда» стоїть на контролі, так як щодо нього ведеться кримінальне провадження, проводяться слідчі дії. Він не затриманий і проживає десь у родичів. Інших членів команди було притягнуто до адміністративної відповідальності, і вони були звільнені після того, як заплатили штрафи.

«Щодо інших, то я не розумію, чому вони не хочуть поїхати додому. Вони хочуть виїхати куди завгодно: в Білорусь, в Росію, а додому не хочуть. Якщо вони приїдуть на КПВВ з Кримом, ми їх пропустимо, як громадян України. Вони самі штучно створюють проблему. І мене дивує, коли пропонують їх на когось обміняти. Але ж ми не можемо обміняти наших громадян на інших наших», - додав Цигикал.

Він припустив, що ФСБ заборонила їм таким чином повертатись до Криму – тільки як громадяни Росії.

Читайте також: Петро Цигикал: За незаконний перетин кордону у Росії дають шість років. У нас – штраф в кілька тисяч

Як повідомлялося, 25 березня в Азовському морі прикордонники затримали кримське судно під російським прапором. Затримане судно було відконвойовано в порт Бердянська для перевірки і проведення подальших процесуальних дій. Капітану судна вручено підозру.

Росія пригрозила Україні відправити флот в Азовське море через затримання судна «Норд».

Приморський районний суд Маріуполя 6 квітня призначив штраф більшості членів екіпажу риболовецького судна «Норд». 8 квітня команда судна «Норд» спробувала покинути територію України вночі через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: